Elevii de la Şcoala „Nicolae Tonitza” au sărbătorit Ziua Mondială a Apei alături de RAJA Constanţa

Elevii de la Şcoala „Nicolae Tonitza” au sărbătorit Ziua Mondială a Apei alături de RAJA Constanţa(1375)


Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 22 martie 1993, pentru prima dată, că Zi Mondială a Apei, iar de atunci, Organizaţia Naţiunilor Unite stabileşte anual o tema ce evidenţiază probleme specifice referitoare la apă potabilă, în jurul căreia se desfăşoară acţiunile programate.
Prin tema de anul acesta, Apă şi energia, se trage un semnal de alarmă asupra creşterii consumului de apă şi de energie, componente de baza ale vieţii, creşterii economice şi progresului uman. Totodată, se evidenţiază interdependenţa celor două resurse: producţia de energie şi distribuţia acesteia necesită utilizarea resurselor de apă, şi vice versa, aproximativ 8% din producţia de energie globală este utilizată pentru pomparea, tratarea şi transportul apei către consumatori, iar la final, pentru epurarea ei.
Apa şi energia sunt poate cele mai mari provocări globale, actuale şi viitoare, dacă ţinem cont de de escaladarea cererii, accesul tot mai nesigur la resurse şi, nu în ultimul rând, de necesitatea reducerii efectelor încălzirii globale.
Că în fiecare an, S.C. RAJA S.A. Constanţa a sărbătorit ziua de 22 martie alături de copiii constănţeni, iar una dintre cele mai frumoase surprize a venit din partea elevilor de la Şcoala gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanţa, care au realizat o expoziţie de desene a căror temă a respectat sloganul sărbătorii apei din acest an, „Apa şi energia”. Lucrările, realizate de către elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, au fost expuse în sala de consiliu a societăţii. Elevii din clasele primare ale Şcolii „Nicolae Tonitza” au fost, la rândul lor, invitaţii RAJA Constanţa, într-un tur la mai multe puncte de lucru ale societăţii. Vizita a urmat traseul apei de la puţurile de mare adâncime până la robinete şi a inclus sursele de apă, laboratorul de analize chimice şi biochimice, unde au putut testa chiar ei potabilitatea apei. Următoarea oprire a fost la cea mai mare staţie de pompare din municipiul Constanţa. Drept mulţumire pentru vizita inedită, copiii au pregătit un frumos program de dansuri artistice, au cântat „La mulţi ani!” şi au dăruit toate picturile realizate de ei. De asemenea, întrucât vizita le-a stârnit interesul pentru tot ceea ce presupune traseul apei, s-a stabilit că în viitorul apropiat să realizeze împreună cu angajații RAJAo activitate la cea mai mare staţie de epurare din ţară, Constanţa Nord.
 
jooble.org