Cupa EHF, la handbal masculin: Ca să fim siguri de calificarea în

Cupa EHF, la handbal masculin: Ca să fim siguri de calificarea în "sferturi", trebuie să o învingem pe Chambery, în ultima etapă a grupelor(1858)


HANDBAL CLUB MUNICIPAL (HCM) CONSTANŢA, campioana ultimelor cinci ediţii ale întrecerilor primei ligi a handbalului masculin românesc, a învins, în deplasare, în această seară, de sâmbătă – 22 martie, pe “Sporta” Hlohovec, din Slovacia, cu scorul de: 27 – 25 (la pauză, însă, constănţenii erau… conduşi, cu 12 – 15!!!).

 

Codaşii grupei erau gata-gata să… “se scoată” (tocmai) cu noi!

 

Meciul, care a început la 19.00 (Ora României), a contat pentru cea de-a cincea etapă, penultima, a întrecerilor Grupei D a “optimilor de finală” ale celei de-a 33 – a ediţii (2013 – 2014) a Cupei Federaţiei Europene de Handbal (EHF Cup), a doua, valoric şi ca importanţă, dintre competiţiile europene intercluburi, în handbalul masculin.

Chiar dacă până la acest meci, slovacii nu aveau nici un punct (!), din cele patru meciuri disputate, iar cea mai usturătoare înfrângere (22 – 31) o “încasase” tocmai la Constanţa (chiar în prima etapă a “optimilor”), elevii macedoneanului Zvonko Sundovski erau conştienţi că nu trebuiau să trateze cu lejeritate meciul cu cei cehului Martin Liptak, VICTORIA (a doua, abia…, în grupă!) fiind necesară, “ca aerul”, pentru ocuparea locului 2 din grupă, calificant în “sferturi”!
Cele două puncte din orăşelul suburban al vechii (cetăţi medievale) Tîrnava deveneau cu atât mai necesare, în cazul în care concurenta directă la locul doi, Chambery “Savoie” (Franţa) reuşea să învingă, sau măcar să scoată un egal , tot astăzi, pe teren propriu, cu “Fuchse” Berlin, liderul grupei!

Şi, până la urmă, am luat, dar…EXTREM DE GREU (27 – 25; la pauză fiind… conduşi, cu 15 - 12!), cele două puncte, în Slovacia!

Slavă Domnului!, pentru că dacă francezii nu i-au învins, acasă, pe nemţi, ce-i drept, au “scos”, totuşi, egalul (25 – 25; la pauză: 12 - 10), care îi ţine în cărţile calificării (care se va decide la Constanţa, în ultima etapă, în meciul… direct!).

 

HCM începe să ne obişnuiască cu meciurile “de infarct”!...

 

Începem să ne obişnuim cu meciurile “de infarct” ale HCM – ului, cu începuturi dezastruoase de partidă şi recuperări “la mustaţă”, “pe ultima sută” (a se vedea recenta partidă de pomină, istorică chiar, cu “Ştiinţa” Bacău, în finala Cupei României!)
Echipa gazdă a început jocul excelent şi slovacii conduceau cu… cinci (5) goluri, 6 - 1 şi 7 – 2, în minutul 14! Constănţenilor nu le-a mers, la început, deloc atacul, nereuşind să pună în pericol poarta bravuslui Olejar.
HCM s-a apropiat de adversari, pe tabela de marcaj, abia pe finalul primei reprize, la 3 şi 2 goluri, dar mai mult nu s-a putut, până la pauză…
După 15 - 12 la pauză şi 16 - 13 în minutul 35, a început, însă, revirimentul constănţean, cu… şase (6) goluri consecutive: HCM a reuşit performanţa de nu mai primi gol timp de 11 minute, marcând, în schimb, de şase ori consecutiv!
În acest mod, a preluat conducerea, cu 19 - 16 şi nu a mai cedat-o, până la finalul partidei.
Dar n-am scăpat, definitiv, de emoţii în acest meci decât în… ultimele secunde de joc, după ce “Sporta” a revenit puternic, de la 21 – 24, la (doar!) 23 - 24.
Scorul final a fost, până la urmă, 27 - 25 pentru constănţeni, dar ultimul nostru gol, care a “închis” soarta meciului (adică al ultranecesarei victorii a HCM – ului!), liniştindu-ne, a fost marcat (abia) în… ultimele secunde ale partidei!

 

Ne putem califica şi cu egal, în meciul de duminica viitoare, de la Constanţa, cu rivala directă, Chambery, DAR… (TOT) VICTORIA E SFÂNTĂ!

 

Înaintea ultimei etape (a şasea), clasamentul Grupei D, a “optimilor de finală” ale Cupei EHF, ediţia numărul 33, 2013 - 2014, este următorul:

1.“Fuchse” Berlin - Reinickendorf (Germania) – 8 puncte (golaveraj: +11, 147– 136): 3 victorii – 2 egaluri – 0 înfrângeri;
2.HANDBAL CLUB MUNICIPAL - HCM CONSTANŢA (ROMÂNIA) – 6 puncte (golaveraj: +9, 144– 135): 2 – 2 – 1
(Aşadar: două victorii, ambele cu codaşa din Slovacia!, două egaluri şi o înfrângere. În ordine cronologică: a învins, la Constanţa, în prima etapă, pe “Sporta”, apoi a făcut două egaluri: în deplasare, în Savoia, şi acasă, cu berlinezii; duminica trecută a pierdut, în capitala Germaniei, iar acum a învins în Slovacia);
3.Chambery “Savoie Handball” (Franţa) – 6 puncte (golaveraj: +8, 137 – 129): 2 – 2 - 1;
4.HC “Sporta” Hlohovec (Slovacia) – 0 puncte (golaveraj: -28, 119 – 147): 0 – 0 – 5.

(Ca o remarcă: ordinea actuală – care sperăm să se menţină şi după ultima etapă! – în clasamentul Grupei D reflectă, cu exactitate, tocmai grila valorică a urnelor din care au fost extrase echipele, a favoritelor deci: “Fuchse”, locul al 3- lea în ultima ediţie încheiată, din puternica Bundesliga!, şi, în urma sa, HCM, ambele venite din competiţia superioară, Liga Campionilor EHF; apoi cei promovaţi din “şaisprezecimile” EHF Cup: francezii şi, ultimii, slovacii!)

De remarcat, pentru noi, suporterii HCM – ului, este că în clasamentul marcatorilor (“golgeterilor”) în TOATE cele patru grupe ale “sferturilor” (câte patru echipe, fiecare), constănţeanul Alexandru Viorel ŞIMICU ocupă onorantul loc… 2 (DOI!), cu 33 de goluri, marcate în cele cinci (5) partide de până acum (pe primul loc, cu 35 de goluri, este portughezul Andre Pedro Caseiro – Portela, de la “Sporting CP” Lisabona, echipă virtual calificată, deja, în “sferturi”, din Grupa B; iar pe a treia poziţie se situează, surpriză, tot un jucător din Grupa noastră, D, dar de la cea mai… slabă echipă (fără niciun punct: cinci înfrângeri!), HC “Sporta” Hlohovec: slovacul Frantisek Zatko, cu 31 de goluri!

Ultimele două partide ale Grupei D a “optimilor” se vor juca duminica viitoare (30 martie): HCM CONSTANŢA – Chambery “Savoie Handball” (în Sala Sporturilor, din oraşul nostru) şi “Fuchse” Berlin – “Sporta” Hlohovec.

NOI STĂM FOARTE BINE (excelent am fi stat dacă nu ratam victoria, pe care am avut-o în mână, în Franţa!...): NE CALIFICĂM… ŞI CU (ÎNCĂ UN) MECI EGAL (după cel din tur, din Franţa, în care am “scos”, pe 16 februarie, un valoros egal: 29 – 29, la pauză fiind 14 – 14).

Şi asta datorită faptului că noul regulament a scos (COMPLET!) criteriul golurilor marcate în deplasare (care ne-ar fi obligat ca la Constanţa scorul egal să nu fie mai mare decât cel de la Chambery, adică 29 – 29!...).
Conform noului regulament, la egalitate de puncte în grupă (pentru două sau mai multe echipe!), departajarea se face, în ordine descrescătoare a prevalenţei criteriului, în funcţie de: 1. Punctele din meciurile directe; 2. Diferenţa (cumulată) de golaveraj din meciurile directe; 3. Numărul de goluri marcate în meciurile directe; 4. DIFERENŢA DE GOLAVERAJ, ÎN URMA TUTUROR MECIURILOR DISPUTATE, DE CĂTRE FIECARE DINTRE CELE DOUĂ ECHIPE, ÎN GRUPĂ!; 5. Numărul de goluri marcate în toate meciurile din grupă; 6. Tragerea la sorţi!...

Aşadar, dacă am înregistra, duminica viitoare, la Constanţa, al doilea meci egal, cu savoiarzii, am rămâne cu diferenţa de golaveraj (în toate meciurile pe care le-am disputat în grupă!) SUPERIOARĂ francezilor, AŞA… MINIMĂ CUM ESTE EA: UN (SINGUR) GOL: plus9 (nouă), faţă de plus8 (opt)!
(De remarcat că şi dacă nu am fi avut acest gol în plus, la diferenţa generală de golaveraj, tot ne-am fi calificat, conform criteriului următor, al cincilea: mai multe – şapte (7), mai exact -- goluri marcate, în grupă!)

Iată cum sunt enumerate, în original (limba engleză) criteriile de departajare, în regulamentul EHF Cup:
“If two or more teams are equal on points on completion of the group matches, the following criteria are applied to determine the rankings (in descending order): 1. Number of points in matches of all teams directly involved: 2. Goal difference in matches of all teams directly involved; 3. Greater number of plus goals in matches of all teams directly involved; 4. Goal difference in all matches of the group; 5. Greater number of plus goals in all matches of the group.
If no ranking can be determined, a decision shall be obtained by drawing lots. Lots shall be drawn by the EHF, if possible in the presence of a responsible of each club.”
(Sursa: WIKIPEDIA – The Free Encyclopedia, art.: “EHF Cup”)

Cât despre “Fuchse” Berlin (principala favorită, din start, a Grupei D!), aceasta este, deja, VIRTUAL CALIFICATĂ!, înaintea ultimei etape, doar una dintre contracandidatele (serioase) iniţiale, HCM sau Chambery, care joacă între ele, putând, bineînţeles, să o egaleze, la puncte (8), şi asta doar dacă s-ar întâmpla o… imensă minune, adică: nemţii să piardă, la Berlin, cu codaşa Grupei D, “Sporta”, sau altfel spus: slovacii să câştige PRIMELE lor puncte, învingând tocmai la lidera berlineză acasă! (în partida din tur, nemţii au învins, în deplasare, cu 33 – 27).

 

PRIMELE DOUĂ ECHIPE DIN GRUPĂ SE CALIFICĂ ÎN “SFERTURILE DE FINALĂ” ALE COMPETIŢIEI, CU… EXCEPŢIA UNEIA!

 

După confruntările bilaterale, tur – retur, din “sferturi de finală” (care se vor desfăşura în zilele de 19 – 20 şi 26 – 27 aprilie), se va desfăşura un turneu final, de tipul “Final - Four” (cu duouă meciuri iniţiale, prin tragere la sorţi, în prima zi, care vor desemna adversarele din “Finala Mare” şi “finala mică”, de a doua zi) între 17 – 18 mai, la… Berlin (adică tocmai în vizuina şiretelor “Vulpi” / “Fucse” – simbolul Berlinului, încă din Evul Mediu), în „Max Schmeling - Halle” (a doua, ca mărime, sală „polivalentă” din Berlin, care poate fi amenajată pentru un număr de spectatori variind de la capacitatea „standard”, de 8.700, până la 10 – 12. 000!), numită astfel după numele... singurului neamţ campion mondial, profesionist, la categoria grea (în anii 30, ai secolului trecut)!

În ceea ce priveşte viitoarele adversare ale concitadinilor noştri, de la HCM, în cazul atât de dorit al calificării!, mai departe, în „sferturi” şi, apoi, în „Final – Four”, din celelalte trei grupe (de câte patru echipe), sunt, deja, imposibil de ajuns, de către urmăritoare, în clasamentele din grupă (ne referim la locurile 1 şi 2, desigur) alte (în afară de „Fuchse”, la noi, în Grupa D) cinci (5) formaţii: „Lugi” HF Lund (Suedia), 7 puncte – din Grupa A; Montpellier „Agglomeration” HB (Franţa), 10 puncte (5 victorii)!, şi „Sporting” CP (Clube do Portugal) Lisboa / Lisabona (Portugalia),6 puncte – din Grupa B; „Pick” Szeged (Ungaria), 8 puncte, şi HBC Nantes (Franţa), 6 puncte – din Grupa C.
Doar pentru locul 2, din Grupa A, se vor mai lupta, în ultima etapă a „optimilor”: Csurgoi KK (Ungaria) – 6 puncte şi „Reale Ademar Balonmano” Leon (Spania) – 4 puncte.


ULTIMA ORĂ:

1.Dat fiind faptul că “Final – Four” se va desfăşura la Berlin, clubul “Fuchse”, ca organizator,… nu va mai juca în “sferturile de finală”, fiind calificată direct, “din oficiu”, la turneul final, de patru echipe (singura condiţie era aceea ca “Vulpile” să se califice din grupa “optimilor”, lucru pe care nemţii şi l-au asigurat, încă de sâmbătă seara, prin egalul din Savoia)!

Consecinţa imediată este aceea că una (cea mai slabă, conform criteriilor: 1. Puncte; 2. Diferenţă de golaveraj; 3. Goluri marcate ETC.), dintre celelalte şapte echipe de pe locurile 1 sau 2, din grupele “optimilor de finală”… NU VA JUCA ÎN “SFERTURI”, FAZĂ ÎN CARE VOR AVEA LOC DOAR TREI MECIURI!!!

Nenorocirea este că printre “candidatele” la… neaccederea în “sferturi”, chiar de pe locul doi în grupă, este, din păcate, şi… HCM CONSTANŢA, în cazul unui egal (care ar duce-o la, doar…, 7 puncte şi un golaveraj de plus9), cu Chambery, pe teren propriu, duminica viitoare!

În celelalte grupe: este o echipă (Montpellier) cu 10 puncte (!); alta (Szeged) cu 8; una (“Lugi” Lund, din Suedia) cu 7; şi trei cu 6 puncte (dar care, spre deosebire de situaţia din grupa noastră, nu joacă, în ultima etapă, între… ele, fiind din grupe diferite!)
Există, aşadar, posibilitatea teoretică ca echipa “rămasă pe dinafară” să aibă, la finalul “optimilor”… 7 puncte!

2. Conform “site” – ului EHF Cup, criteriul de departajare, în cazuri precum cel al eventualului egal HCM – Chambery, şi în partida retur, AR FI RĂMAS CEL AL GOLURILOR (MAI MULTE) MARCATE ÎN DEPLASARE!...
În această situaţie, dacă e să fie egal, trebuie să fie maximum 29 – 29, ca în Franţa (ca să ne calificăm pe criteriul golaveajului general, despre care am vorbit, mai sus)!

AŞADAR, CEL MAI BINE, CA SĂ NU MAI DEPINDEM DE CE FAC ALŢII, PRIN ALTE GRUPE, ŞI SĂ NU AVEM NICIO EMOŢIE, CU CHAMBERY, AR TREBUI SĂ ÎNVINGEM, DUMINICA VIITOARE, LA CONSTANŢA!
 

Taguri: HCM, HCMConstanta, Fuchse, FuchseBerlin, ChamberySavoie, Chambery, Savoie, SportaHlohovec, CupaEHF, EHF, MariusStavrositu, Stavrositu, ZvonkoSundovski, Sundovski, Cutura, Csepreghi, Vujadinovici, Simicu,jooble.org