Trei oferte tentante, pentru această seară, pe scenele constănţene: Don Pasquale, (Nunta lui) Figaro şi... Fuego!

Trei oferte tentante, pentru această seară, pe scenele constănţene: Don Pasquale, (Nunta lui) Figaro şi... Fuego!(2018)


Pe scenele constănţene, seara acestei zile, de sâmbătă – 22 martie, este una cu trei oferte tentante: opera - buffa “Don Pasquale”, de Donizetti (la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”), comedia “Nunta lui Figaro”, de Beaumarchais (la Teatrul de Stat Constanţa) şi recitalul – omagial al lui Fuego, “Serenadă pentru Dan Spătaru” (la Casa de Cultură Constanţa).

 

TNOB, ora 18.30: Opera “Don Pasquale”, de Gaetano Donizetti

Distribuţia: Stefan Schuller (Bucureşti), Marius Eftimie, Doru Iftene, Smaranda Drăghici, Laurenţiu Severin, Ştefan Lepădatu, Daiana Gavrilescu, Veronica Coman.
Dirijor: Dorel Munteanu (Braşov).

“Don Pasquale” este o “opera – buffa”, în 3 acte, de Gaetano Donizetti, după un libret de Michele Accursi și Giacomo Ruffini.
Premiera operei a avut loc la 3 ianuarie 1843, la “Teatrul Italian”, din Paris.

Bătrân, bogat, dar singur, Don Pasquale este hotarât să se însoare, dorindu-și o soție tânără și frumoasă.
Doctorul Malatesta (Sic!), prieten al casei, îi vorbește despre sora lui, Sofronia, abia ieșită de la mănăstire. Don Pasquale pare încântat.
Cu ocazia acestei căsătorii, el este hotărât să-l alunge din casa pe Ernesto, nepotul său, pe care îl dezmoștenește, din cauza dragostei acestuia pentru o frumoasă actriță, pe nume Norina. Amuzat și neîncrezător, la început, Ernesto își va da seama că toate visele sale de fericire vor fi nemilos spulberate.
În acest timp, frumoasa Norina nici nu bănuieşte gravele evenimente ce se petrec.
Scrisoarea “de adio” pe care o primește de la Ernesto o nedumerește, dar sosirea doctorului Malatesta o va lămuri și liniști. Pentru a-și ajuta prietenii, pe Ernesto și pe Norina, șiretul doctor a pus la cale un plan dibaci: o va prezenta pe Norina lui Don Pasquale, drept… sora sa, va înscena o căsătorie, după care tinerei fete îi va reveni sarcina de a-l exaspera pe bătrânul nesăbuit care, în final, va fi fericit să afle adevărul și, mai ales, va trebui să încuviinţeze căsătoria “soției” cu nepotul său, Ernesto.
Norina este încântată de acest plan și, împreună cu prietenii săi actori, travestiți… în servitori, pornesc la “atac”!

 

TSCT, de la ora 19.00: “NUNTA LUI FIGARO”, de Pierre - Augustin Caron de BEAUMARCHAIS (Traducerea : Anda Boldur). Premieră stagională (din 15 martie a.c.)

“La folle journée, ou Le mariage de Figaro”, cu premiera pe 27 aprilie 1784, la Paris: La Comédie Française / Comedia Franceză.

Regia: Cristian Ioan.
Costumele : Gabriela Nicolaescu.

Distribuţia: Tani Ştefu, Bogdan Caragea, Luiza Sarivan, Luiza Martinescu - Toma, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Laura Crăciun, Ionuţ Alexandru, Dan Cojocaru, Alexandru Iacov, Daniela Ivanciu.

Actul I:
Contele Almaviva i-a oferit lui Figaro şi Suzannei o cameră în vecinătatea propriului său apartament, spre nemulţumirea lui Figaro.
Pajul Cherubin (În opera lui Mozart, care a italienizat câteva nume: “Cherubino”) o imploră pe Suzanne (La Mozart: “Susanna”) să intervină pe lângă Contesă, pentru a obţine iertarea Contelui, care îl surprinsese făcându-i curte fiicei grădinarului. Cherubin ascultă, fără voie, declaraţiile galante făcute de Conte… Suzannei!
Intră Bazile (În operă: Don Basilio), maestrul de muzică al Contesei, şi, după câteva momente, atât Contele Almaviva, cât şi Cherubin ies din ascunzători, spre stupoarea intrigantului Bazile şi disperarea Suzannei.
Furios, Contele îl pedepseşte pe Cherubin pentru greşelile şi indiscreţia sa, trimiţându-l ofiţer în regimentul său.
Figaro şi Suzanne îi cer binecuvântarea lui Almaviva. Marcelline şi Barthole vor însă ca, în contul banilor datoraţi mai de demult, Figaro să-şi respecte promisiunea de a se căsători cu Marcellina, dar se descoperă că erau de fapt părinţii lui Figaro, răpit în copilărie dintr-un castel!

Actul II:
Contesa îşi plânge soarta de a fi neglijată de infidelul soţ. Ea pune la cale o farsă, schimbându-şi rochia cu cea a Suzannei.
Veşnic îndrăgostit, Cherubin îi cântă Contesei canzoneta compusă special. Când Contele bate la uşă, Cherubino se ascunde în budoar, Contesa îi trezeşte bănuieli soţului, care o obligă să iasă împreună din cameră. Cherubin sare pe fereastră, Suzanna îi ia locul, Contele o găseşte acolo şi este nevoit să-i ceară iertare pentru bănuială.
În grădină, Figaro descoperă biletul trimis de Conte Suzannei şi este convins de infidelitatea acesteia. Suzanne apare îmbrăcată în rochia Contesei, iar Cherubin îi face curte Contesei, crezând că este Suzanna, Contele îi descoperă şi, victorios, o cheamă în pavilion pentru a-i arăta "vinovaţii". Figaro recunoaşte vocea Suzannei, dar continuă jocul, astfel încât Contele se retrage cu presupusa Suzanna, iar el se preface că o curtează pe Contesă.
Contele cheamă oamenii din castel, pentru a o demasca pe infidelă, dar… constată, cu stupoare, întreaga farsă, şi îi cere iertare soţiei.
Căsătoria lui Figaro cu Suzanne poate avea loc, în sfârşit, spre bucuria tuturor.

 

Casa de Cultură Constanţa, 19.00: Fuego, cu concertul – spectacol omagial „Serenadă pentru Dan Spătaru”

Din textul de prezentare a recitalului (care, de fapt, este chiar un turneu), înţelegem că intenţia lui Fuego este aceea de a readuce în atenţia publicului (sau, în cazul celor mai tineri: să le dezvăluie) muzica inegalabilului interpret de muzică uşoară dobrogean (are şi un deja prestigios Festival anual dedicat lui, în oraşul natal, Medgidia), prin interpretarea melodiilor celui supranumit, în epocă (anii ’60, ‘70 şi ’80, ai secolului trecut),… “Regele Aplauzelor”.
Fuego ne promite momente inedite, inclusiv un LP dedicate Maestrului Dan Spătaru, adică celui pe care-l numeşte… ”modelul” său!
Spectacolul este: “un joc între teatru şi interpretare”, “o reverenţă, o istorie pe un… patefon al vremurilor!”, sub deviza celebrei morale: “Esenţa Viitorului stă în felul în care ne aducem aminte, în care acţionăm şi preţuim valorile Trecutului!”
Adică: în felul în care ne raportăm la trecut…

Casa de Cultură Constanţa, sala mare. Sâmbătă, 22 martie 2014. Ora de începere: 19.00.
Preţul biletelor: 50 şi 40 lei (funcţie de locul din sală).
 

Taguri: NuntaluiFigaro, Figaro, Beaumarchais, DonPasquale, Pasquale, Donizetti, GaetanoDonizetti, TNOB, TNOBConstanta, TSCT, TeatruldeStat, Constanta, CasadeCultura, OlegDanovski, Danovski,jooble.org