FONDURI EUROPENE: Teodorovici spune la Bruxelles că vrem TOŢI banii oferiţi de UE

FONDURI EUROPENE: Teodorovici spune la Bruxelles că vrem TOŢI banii oferiţi de UE(1352)


Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, a prezentat Comisiei REGI, a Parlamentului European, cele mai recente evoluții româneşti, înregistrate în atragerea fondurilor europene, și documentele de programare pentru perioada 2014 – 2020 (ministrul român al Fondurilor Europene a efectuat, în perioada 18 – 20 martie 2014, o vizită de lucru la Bruxelles).

„În anul 2013, România nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale și de coeziune alocate de UE.
Nici în acest an nu trebuie să pierdem bani, dar misiunea României este să solicite Comisiei Europene rambursarea unei sume cât mai mari în acest an pentru a reduce povara aferentă anului 2015. (…)
Autoritățile române au făcut progrese în pregătirea documentelor de programare. Acordul de Parteneriat va fi transmis formal Comisiei Europene la sfârșitul lunii martie a.c..
Până la semnarea Acordului de Parteneriat 2014 - 2020 și aprobarea Programelor Operaționale, avem mai multe soluții pentru a folosi fondurile europene, alocate pentru viitoarea perioadă de programare, într-un timp cât mai scurt.
În primul rând, să finanțăm din aceste fonduri proiectele care au fost deja aprobate, dar pentru care nu mai sunt bani în prezent. În al doilea rând, din fondurile alocate pentru 2014-2020, să decontăm proiectele susținute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care sunt eligibile, respectă regulile europene (achiziţii publice, mediu etc.) și care coincid cu prioritățile de finanțare.
Astfel, România poate avea, în 2014, o rată de absorbție mai mare decât în toți ceilalți ani”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acordul de Parteneriat România – Uniunea Europeană 2014 - 2020 este un document strategic, care definește viziunea de dezvoltare a României.

Totodată, oficialul român a declarat că lecţiile învăţate din perioada 2007 – 2013 vor duce la o colaborare la nivel național, regional și local, în planificarea, dezvoltarea și punerea în aplicare a politicii de coeziune a UE și implicarea părților interesate.
 

Taguri: EugenTeodorovici, Teodorovici, E.Teodorovici, FonduriEuropene, absorbţie, AcorduldeParteneriat, 2014-2020,jooble.org