Poliţişti de frontieră, partenerii braconierilor(903)


Ofițerii DGA, sub coordonarea procurorilor, au desfășurat cu suportul de specialitate al SRI si DIPI, o amplă acțiune pentru probarea mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani şi mărturie mincinoasă

În urma cercetărilor specifice realizate și în scopul probării mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani şi mărturie mincinoasă, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile Judeţene Anticorupţie Constanţa, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au desfăşurat ieri, 20 martie a.c., o acțiune, în cadrul căreia au efectuat 14 percheziţii.

Acțiunea s-a derulat cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Constanţa şi al Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, perchezițiile au fost efectuate la agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Sectorul Poliţiei de Frontieră Cernavodă, persoane civile şi sediul unei societăţi comerciale. Suportul de specialitate pentru documentarea cauzei a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) și Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). De asemenea, pe parcursul activităţii de cercetare s-a beneficiat de sprijinul Gărzii de Coastă Constanţa. Din informațiile obținute și din cercetările efectuate, a reieșit faptul că activitatea infracţională a poliţiştilor de frontieră a constat în protejarea unor persoane implicate în activităţi de contrabandă cu combustibil preluat de la navele care tranzitează Dunărea, în scopul valorificării, precum şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii persoanelor implicate în activităţile de contrabandă şi evaziune fiscală. Astfel, în schimbul protecţiei oferite şi al informaţiilor privind dispozitivul de patrulare al Poliţiei de Frontieră şi circulaţia navelor pe Dunăre, agenţii au pretins şi primit combustibil şi alte produse, precum şi peşte de la braconierii care acţionează în zonă.

În cauză sunt cercetaţi 5 poliţişti de frontieră pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită prevăzută de art. 289 CP şi „folosirea, în orice mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii” - prevăzută şi pedepsită de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000 republicată, iar un alt agent de poliţie de frontieră este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, prevăzută şi pedepsită de art. 270 din Codul vamal.

Cercetarea penală s-a extins şi faţă de 10 persoane civile fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, prevăzută de art. 290 CP şi contrabandă –prevăzută şi pedepsită de art. 270 din Codul vamal. Totodată, faţă de o firmă din localitatea Cobadin, administrată de una dintre aceste persoane, s-au reţinut şi infracţiunile de evaziune fiscală, prevăzută de art.9 lit. b din legea 241/2005 şi spălare de bani prevăzută de art. 29 lit. c din legea 656/2002. Prejudiciul calculat de organele fiscale în urma faptelor inculpaţilor depăşeşte suma de 500.000 lei. Ca urmare a percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate înscrisuri, sume de bani în valoare de peste 30.000 lei şi 5000 Euro, punându-se sub sechestru cantitatea de peşte, două tone de motorină, ambarcaţiuni, motoare de bărci. 
jooble.org