24 martie, Ziua internaţională de luptă împotriva tuberculozei, marcată de elevii constănțeni

24 martie, Ziua internaţională de luptă împotriva tuberculozei, marcată de elevii constănțeni(1124)


În lupta cu bacilul Koch, care cauzează îmbolnăvările de tuberculoză şi aproape două milioane de decese pe an la nivel mondial, niciodată informaţiile ce ţin de prevenţie nu prisosesc. În acest context, 24 martie, Ziua internaţională de luptă împotriva tuberculozei, a fost marcată la Şcoala Gimnazială nr. 30 “Gheorghe Ţiţeica” prin derularea unor acţiuni din cadrul Caravanei Naţionale I.E.C. privind TBC, prin Proiectul "Comunicarea pentru schimbarea Comportamentelor în cadrul Tuberculozei - de la strategie naţională la interventii locale". Elevii claselor a VIII-a au participat, săptămâna aceasta, la o întâlnire cu Elena Danteş, doctor la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Constanţa, respectiv Georgeta Opris, asistentă în cadrul aceleiaşi instituţii, alături de Laura Halmache, reprezentant al Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din DSPJ Constanţa. Elevii au vizionat un film despre viaţa bacilului Koch în încercarea de a conştientiza riscul la care se expun zilnic, fără a-şi da seama: contaminarea cu bacteria Mycobacterium tuberculosis.
Grupului ţintă i s-au prezentat diferite date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, într-o analiză a situaţiei pe plan global, din care cităm: “Tuberculoza afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii(...). Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice. O treime din populaţia lumii este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, iar anual se înregistrează circa zece milioane de cazuri noi de tuberculoză şi peste două milioane de decese, ceea ce face ca tuberculoza să fie printre primele cauze de deces. (...) Astfel, TBC este a doua cauză infecţioasă de deces din lume, doar SIDA făcând mai multe victime.”
În faţa acestor date alarmante, elevii au dorit să ştie cât mai multe lucruri despre prevenţia acestei boli, iar masa rotundă care a urmat după vizionarea filmului s-a derulat în aceste coordonate. Accentul pus pe un stil de viaţă sănătos, pe igienă, pe controalele medicale sistematice în cazul unor simptome ce se aseamănă cu cele din cazul tuberculozei, în locul automedicaţiei atât de practicate în România, au fost punctele principale ale discuţiei, moderate de Elena Danteş, respectiv Corina Vlad, profesorul-coordonator al proiectului în Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”. Elevii au primit pliante şi tricouri, alăturându-se astfel simbolic celor care vor şti să aibă, de azi înainte, mai multă grijă de ei şi, de ce nu, de cei de lângă ei.
jooble.org