Săptămână eminamente lirică, la

Săptămână eminamente lirică, la "Danovski": un recital şi două opere celebre(1716)


În această săptămână, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” prezintă, la sediul său din Constanţa (Bulevardul Tomis), un recital liric (miercuri) şi două opere, “de rezistenţă” în repertoriul oricărei instituţii de gen care se respectă, în weekend: “Don Pasquale”, de Donizetti (sâmbătă) şi “Madama Butterfly”, de Puccini (duminică).

 

Miercuri – 19 martie, ora 18.30, în foaier: O nouă “Seară Lirică” dedicată regretatului pianist Daniel Sărăcescu, cu un recital al mezzosopranei Gabriela Dobre

 

Mezzosoprana GABRIELA DOBRE dedică o NOUĂ „Seară Lirică” (după cea de vineri, 14 martie, când a avut şi câţiva invitaţi: artişti lirici şi instrumentişti, ca şi recitatori şi muzicieni de la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, din Constanţa), un RECITAL liric, de această dată, memoriei regretatului pianist constănţean DANIEL SĂRĂCESCU (11 octombrie 1963 – 24 ianuarie 2014).
Evenimentul, intitulat (ca şi cel de săptămâna trecută) „FLORI”, va avea loc miercuri - 19 martie, de la ora 18.30 (va dura până la 19.45), tot în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, din Constanţa.
Va fi acompaniată, la pian, de către ANDREEA BRATU.

Pianistul Daniel Sărăcescu a încetat din viaţă, fulgerător, pe 24 ianuarie a. c.
Membru fondator al Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”, din Constanţa, şi conferenţiar, profesor şi director la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, colaborator permanent al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Daniel Sărăcescu rămâne în istoria culturii oraşului nostru ca unul dintre cei mai mari pianişti constănţeni.

Preţul unui billet este de 10 lei.

 

Sâmbătă – 22 martie, 18.30: Opera “Don Pasquale”, de Gaetano Donizetti

 

Distribuţia: Stefan Schuller (Bucureşti), Marius Eftimie, Doru Iftene, Smaranda Drăghici, Laurenţiu Severin, Ştefan Lepădatu, Daiana Gavrilescu, Veronica Coman.
Dirijor: Dorel Munteanu (Braşov).

“Don Pasquale” este o “opera – buffa”, în 3 acte, de Gaetano Donizetti, după un libret de Michele Accursi și Giacomo Ruffini.
Premiera operei a avut loc la 3 ianuarie 1843, la “Teatrul Italian”, din Paris.

Bătrân, bogat, dar singur, Don Pasquale este hotarât să se însoare, dorindu-și o soție tânără și frumoasă.
Doctorul Malatesta (Sic!), prieten al casei, îi vorbește despre sora lui, Sofronia, abia ieșită de la mănăstire. Don Pasquale pare încântat.
Cu ocazia acestei căsătorii, el este hotărât să-l alunge din casa pe Ernesto, nepotul său, pe care îl dezmoștenește, din cauza dragostei acestuia pentru o frumoasă actriță, pe nume Norina. Amuzat și neîncrezător, la început, Ernesto își va da seama că toate visele sale de fericire vor fi nemilos spulberate.
În acest timp, frumoasa Norina nici nu bănuiește gravele evenimente ce se petrec. Scrisoarea “de adio” pe care o primește de la Ernesto o nedumerește, dar sosirea doctorului Malatesta o va lămuri și liniști. Pentru a-și ajuta prietenii, pe Ernesto și pe Norina, șiretul doctor a pus la cale un plan dibaci: o va prezenta pe Norina lui Don Pasquale, drept… sora sa, va înscena o căsătorie, după care tinerei fete îi va reveni sarcina de a-l exaspera pe bătrânul nesăbuit care, în final, va fi fericit să afle adevărul și, mai ales, va trebui să încuviinţeze căsătoria “soției” cu nepotul său, Ernesto.
Norina este încântată de acest plan și, împreună cu prietenii săi actori, travestiți… în servitori, pornesc la “atac”!

 

Duminică – 23 martie, de la ora 18.30: Opera “Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini

 

Distribuţia: Stela Sârbu, Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Florin Petre (Galaţi), Doru Iftene, Ionela Duma, Marius Eftimie, Laurenţiu Severin, Constantin Acsinte, Bogdan Sandu.
Dirijor: Koichi Inoue (Japonia).

“Madama Butterfly”este o operă compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa (bazat pe o povestire de John Luther Long și o piesă de David Belasco).
Premiera operei a avut loc la Brescia, pe data de 28 mai 1904.

Acţiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, la periferia portului Nagasaki.
La Nagasaki, într-o casă de pe colină, se serbează căsătoria japonezei Cio-Cio-San (“Madama Butterfly”) cu ofiţerul de marină american Pinkerton. Consulul American, Sharpless, îi atrage atenţia că tânăra mireasă ia în serios ceea ce pentru Pinkerton este doar… un amuzament.
Într-adevăr, atunci când rudele o repudiază pentru această căsătorie, tânăra găseşte în iubirea lui Pinkerton o consolare, care nu seamănă a simplă joacă.


Biletele se pot procura de la Agenţia de Bilete a TNOB (Rezervări, la telefon: 0241 481460) şi pe “site” – ul: bilete@tnobconstanta.ro
Preţul biletelor: 40, 30 sau 25 lei (funcţie de locul din sală); la balcon: 15 lei.
Pensionarii plătesc 25 lei, iar elevii şi studenţii: 15 lei.
 

Taguri: TNOB, Danovski, OlegDanovski, TNOBConstanta, DonPasquale, Puccini, MadamaButterfly, Butterfly, Donizetti, Koichi, Inoue, Gabriela, Dobre, StefanSchuller, Schuller, StelaSarbu, Sarbu, DoruIftene, Iftene, LuciaMihalache, MARIUSEFTIMI9E, EFTIMIE, DanielSaraces,jooble.org