Primul film în aromână, urmărit cu sala arhiplină în Republica Macedonia

Primul film în aromână, urmărit cu sala arhiplină în Republica Macedonia(958)


Primul lung-metraj în aromână, ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, a fost prezentat, în weekend, spectatorilor din Skopje, Macedonia. Organizatorii s-au pregătit ca la carte, dar nimeni nu se aștepta la ceea ce a urmat: ambele proiecții de gală s-au jucat cu casele închise. Circa o mie de oameni au urmărit filmul, care va rula și în săptămâna aceasta. Surpriza serii a venit de la faptul că însuși președintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov, a ținut să fie prezent în sală. Alături de el s-a aflat și ministrul Culturii din Macedonia, Elizabeta Kancheska Milevska, dar și alte personalități din viața culturală și politică a Macedoniei.

Partea română a fost reprezentată de o parte din actori, printre care s-au aflat Teodora Calagiu Garofil, Lică Gherghilescu, Camelia Șapera, Aura Piha, Nicu Baturi, Blacioti Mona-Andreea. Au lipsit Linda Croitoru, prinsă în proiecte importante în Statele Unite ale Americii, precum și regizorul și actorul Toma Enache, din cauza unor probleme de sănătate, care îl țin pe patul de spital. Toți cei prezenți spun că nu s-au așteptat la o reacție atât de caldă din partea publicului și la un interes atât de ridicat pentru film. Echipa din România a fost invitată și la o emisiune TV unde a vorbit despre proiect. ”Mulțmesc pentru sprijinul acordat lui Sterghiu Nakov, care a fost și partener al filmului, om de afaceri, lui Liupciov Zikov, precum și Janei Mihailova, cea care a realizat și traducerea filmului, dar și ambasadorului Macedoniei în România, Pande Lazarevski, care a avut un sprijin important în prezentarea filmului în Macedonia. Sunt extrem de onorat și de încântat de reacția oficialităților din Macedonia și de cea a publicului larg, care a coincis cu a acelora din România”, a spus regizorul Toma Enache.

Pentru filmul ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” urmează o perioadă încărcată. Cel mai important moment din viitorul apropiat va fi reprezentat de proiecțiile din Statele Unite ale Americii. La sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii martie pelicula va ajunge în patru orașe importante din SUA, printre care Washington și New York.

Până atunci, filmul va avea o proiecție specială în București, pe 30 martie, la cinema Glandale.

 

 
jooble.org