Galele Culturale Româno - Turce, la Constanţa şi Bucureşti, sub deviza:

Galele Culturale Româno - Turce, la Constanţa şi Bucureşti, sub deviza: "Cuvinte diferite, aceleaşi simţăminte!"(1120)


O PUNTE CULTURALĂ, între România și Turcia!
Acesta este rezultatul, programatic, al celei de-a treia ediţii a “Galei Culturale Româno - Turce”, desfăşurate, aseară, vineri – 14 martie, la Casa de Cultură, din Constanța, sub motto – ul „Cuvinte diferite, aceleași simțăminte!”.

Copiii care au dansat, au cântat și au recitat poezii, atât în limba română, cât și în limba turcă, au fost răsplătiți cu ropote de aplauze.
Ca să demonsteze că nicio barieră nu desparte cele două culturi, copiii, îmbrăcați în costume naţionale din Turcia au încins, la sfârşit, o… “geampara”, dans specific dobrogean, care îmbină melosurile româneşti şi turceşti.

La spectacol a asistat și senatorul (PSD) de Constanţa Nicolae Moga, care a declarat: „Anul trecut nu am putut ajunge, pentru că eram plecat, dar de fiecare dată onorez invitațiile uniunilor minorităţilor naţionale, pentru că noi, aici, în Dobrogea, suntem, un exemplu de conviețuire interetnică, pe plan naţional şi chiar… european și mondial! Conviețuim cu toate etniile și toate tradițiile sunt puse în valoare.“

Cei prezenți la evenimentul organizat de către Fundația Culturală și de Învățământ „Lumina“, în parteneriat cu elevii Liceului Internațional de Informatică, din Constanța, și ai Școlii “Spectrum”, s-au putut bucura și de… gastronomia turcă! Sărmăluțele, care diferă de cele ale românilor (nu numai prin… mignonele dimensiuni!), renumitele baclavale, dar și multe alte bunătăți i-au încântat pe constănțenii, de etnii diferite!, prezenţi la eveniment.

 

Şi la Bucureşti, la Sala Palatului, a avut loc, miercuri, o astfel de Gală!

 

La mijlocul acestei săptămâni, miercuri – 12 martie, la Sala Palatului, din Bucureşti, a avut loc o altă “Gală Româno – Turcă”!
Evenimentul marchează faza națională a Olimpiadei de Limba Turcă, ce se desfășoară, concomitent, în peste… 130 de țări, începând din anul… 2008!
Mai mult ca oricând, în lume este nevoie de iubire, de pace şi fraternitate. Dorind să adere la ideea Păcii Universale, să arate frumuseţea celor două culture, ce alcătuiesc un nucleu al valorilor, Fundaţia Culturală şi de Învăţământ “Lumina” a decis să organizeze nopţi ca acestea.

46 de naţionalitati diferite, peste 3.000 de elevi şi mai mult de 400 de profesori au participat în acest an la Olimpiada de Limbă Turcă.
Şi la spectacolul de la Sala Palatului!
„Avem o promisiune, IUBIREA!”. Acesta este mesajul transmis.

Expoziţia gastronomică, cu bunătăţi specifice, turceşti, nu putea, desigur, să lipsească, nici din spectacolul din Capitală.
 

Taguri: GalaRomano-Turca, Romano-Turca, CasadeCulturaConstanta, CasadeCultura, Romania, Turcia, Romana-Turca, geamparale, SalaPalatului, FundatiaLUMINA, Lumina,jooble.org