Crimeea, de șapte ori mai mulți turiști decât tot litoralul românesc

Crimeea, de șapte ori mai mulți turiști decât tot litoralul românesc(1589)


Evenimentele din Crimeea au adus în atenție un fapt mai puțin cunoscut de publicul din România: turismul din această peninsulă. Pentru români, nu este o destinație de vacanță favorită, așa cum sunt Turcia, Grecia sau Bulgaria. Cu toate acestea, peninsula din Ucraina atrage, potrivit statisticilor oficiale citate de presa locală, dar și de cea din SUA, aproape șase milioane de turiști în fiecare an! Comparați această cifră cu 859.600 – acesta este numărul de turiști care au ajuns pe litoralul românesc, anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.

Potrivit site-ului kyivpost.com, un sfert din cei șase milioane de turiști sunt ruși. În total, veniturile din turism ale Crimeei sunt de peste cinci miliarde de euro. În România este greu de estimat cât se câștigă din turism, din cauza faptului că o bună parte din afaceri se fac la negru. Pentru a face însă o comparație, o să cităm un studiu realizat în anul 2012 de PricewaterhouseCoopers (PwC) este cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume. Potrivit acesteia, veniturile industriei turistice din România au ajuns la 1,5 miliarde euro în 2011. Orice alt comentariu este de prisos. Și în Crimeea, ca și în România, o bună parte din turism se face la negru. Cifrele prezentate mai sus sunt cele oficiale.

Turismul din Crimeea în cifre

Potrivit reprezentanților Ministerului de Turism din Crimeea, în această industrie lucrează circa 100.000 de persoane. Se lucrează în medie cam patru luni pe an, în timpul sezonului cald. Există aici 100 de hoteluri mari și de resorturi, dar și peste 20.000 de apartamente private și cabane, precum și 4.000 de mini-hoteluri. În portul din Yalta ajung anual 10.000 de turiști. Pe 11 aprilie anul acesta este așteptată prima navă de croazieră, din Germania, potrivit Newsweek.com. În 2011, CNN scria că zona este ”cel mai bine păzit secret din turism al rușilor”, iar în 2013 National Geographic numea Crimeea destinația de top a anului.

De ce este criza din Crimeea un avantaj pentru România

Evenimentele extrem de grave care se petrec în Crimeea ar putea aduce un avantaj turismului românesc: o parte din turiștii care prefereau peninsula din Ucraina s-ar putea îndrepta, pentru vacanțe, pe litoralul românesc. Ministerul Turismului din Crimeea, Alexander Liev, le-a spus ziariștilor de la Kyiv Post că numărul de turiști ar putea să scadă cu 30% în acest an, din cauza crizei politice. Ar putea fi însă mult mai rău. ”Situația este foarte rea și ne este teamă. Nu ne-a spus nimeni nimic și nu am primit nicio informație de la guvern. Ne așteptăm la ce e mai rău”, a spus proprietarea unei unități de cazare pentru sursa citată. Are dreptate: cazările în zonă au scăzut cu 80% de la izbucnirea crizei politice.

Unde se vor duce acești oameni în vacanță? Ziarul din Ucraina citează un pensionar, Oleksandr Karpenko, de 73 de ani, care va merge în Crimeea. ”Cei mai mulți tineri din Ucraina, totuși, se vor duce în Turcia, Croația și Bulgaria. Ucrainienii nu își permit stațiunile din Crimeea. Rușii pot face față prețurilor mari”, a spus Karpenko. România, din păcate, nu pare o destinație avută în vedere de turiștii care preferau Crimeea, dar autoritățile ar trebui să aibă în vedere exploatarea acestei piețe cu potențial fenomenal. Recent, președintele Asociației Litoral Delta Dunării, Corina Martin, declara, într-o emisiune televizată, că România ar trebui să atragă cel puțin turiștii din Republica Moldova care își petreceau concediile în Ucraina.

Atracții în Crimeea

Crimeea a fost, mult timp, locul preferat de vacanță al țarilor și aristrocraților ruși. Ruptă oarecum de Ucraina și Rusia, are un aer aparte, cosmopolit. Clima este blândă, aproape mediteraneană, ia r peisajul spectaculos. Plajele alternează cu munți de până la 1.500 metri altitudine. Yalta este cea mai faimoasă stațiune, rămasă în istorie datorită deciziilor luate aici de politicieni. Sevastopol este un oraș-port care merită vizitat. Crimeea este și patria neoficială a tătarilor, Puteți vizita Bahcisaray, reședința hanilor, sau oraşul Kerci, fondat în același timp cu Roma.

Excursii de la 275 de euro

Agențiile de turism din România au în ofertă pentru acest an circuite în Crimeea. Am luat un exemplu, pe care vi-l prezentam mai jos. Prețurile încep de la 275 de euro pentru un sejur de șapte zile, cu autocarul.
jooble.org