Handbal: HCM CONSTANŢA A CÂŞTIGAT CUPA ROMÂNIEI, după un meci de infarct

Handbal: HCM CONSTANŢA A CÂŞTIGAT CUPA ROMÂNIEI, după un meci de infarct(2551)


Aseară, în Sala “Olimpia”, din Ploieşti, HANDBAL CLUB MUNICIPAL CONSTANŢA a câştigat o finală de poveste, dar şi de… infarct!, a Cupei României, după PRIMUL meci de handbal (intern) din România care a durat 80 de minute şi care s-a decis după… 24 de aruncări de departajare, de la 7 metri!!!
Campioana României, HCM, s-a impus cu 45 - 44 (scor de baschet junioare sau de rugby juniori…), în faţa principalei rivale din ultimii doi ani, “Ştiinţa” Bacău. Este a treia finală de Cupă a României CONSECUTIVĂ câştigată de HCM în faţa băcăuanilor.
“Marinarii” au trimis meciul în prelungiri în… ultima secundă!, printr-o lovitură de la 7 metri, transformată de către Şimicu. Campioana a jucat ultimele 22 de secunde, ale celor 60 de minute regulamentare de joc, cu… doi oameni mai puţin pe teren! Cu zece minute înainte de finalul partiei, moldovenii conduceau cu şapte (!) goluri: 27 – 20!
Apoi, la sfârşitul primelor două reprize de prelungiri (a câte cinci minute fiecare), “Ştiinţa” s-a salvat cu doar câteva secunde înainte de final, printr-un gol înscris de Ghiţă!
Arbitrii Stark şi Ştefan au arătat nu mai puţin de 17 eliminări în această partidă. Extremele HCM-ului, Toma şi Buricea, au terminat meciul în tribună
Portarul Ştiinţei, Răducu Tamaş, aflat în mare formă, a avut nu mai puţin de 24 de intervenţii salvatoare, în timpul celor 80 de minute de joc!

 

HCM Constanţa continuă să nu aibă rivală pe măsură, în România!

 

Categoric: HCM CONSTANŢA dovedeşte, cu fiecare campionat, cupă, meci că NU ARE RIVAL PE MĂSURĂ, ÎN ROMÂNIA!
Aseară, constănţenii şi-au adjudecat cel de-al patrulea trofeu CONSECUTIV, în competiţia internă numărul doi: CUPA ROMÂNIEI, după o finală ISTORICĂ, în faţa “Ştiinţei” din Bacău.
Victoria a venit extrem de anevoios, după un meci în care cele două formaţii nu s-au putut departaja nici după încheierea timpului regulamentar de joc, adică după 60 de minute, nici după alte 20 de prelungiri (adică: două reprize, a câte 10 minute), ci doar după executarea a nu mai puţin de…24 (douăzeci şi patru!) de aruncări de la 7 metri!!!

Adversarii “marinarilor” noştri, echipierii “Ştiinţei” Bacău, au avut partida (şi, deci, Cupa…) “în mână”, cum se spune, dar au ratat, aproape incredibil!, ocazia unică de a câştiga, pentru întâia dată, în faţa băieţilor noştri, după ultimele două finale în care constănţenii nu le-au dat nicio şansă! Dar, spre ghinionul lor şi bucuria noastră, moldovenii s-au dovedit incapabili să profite de un avans de… şapte goluri (27 - 20) pe care şi-l creaseră, neaşteptat, cu numai… 10 minute înainte de fluierul de final al meciului!!!!

Până în acel moment, handbaliştii băcăuani, în mod surprinzător, îşi dominaseră destul de clar adversarii. Echipierii HCM - ului păreau complet debusolaţi, nereuşind, deloc, “să se adune”.
La începutul partidei, în doar 13 minute, echipa fostului internaţional roman Eliodor Voica se distanţase, deja, la patru goluri: 9 – 5. Apoi diferenţa a crescut la şase:15 – 9, în minutul 24. Decisivă era prestaţia portarilor (băcăuanul Tamaş fiind peste constănţeanul Popescu), dar şi cea a liniei de 9 metri, din apărare adică. Tripleta echipei naţionale de seniori, de la “Ştiinţa”, Ramba, Rotaru şi Ghiţă, a marcat, în total, 9 goluri de la distanţă, în timp ce varianta primei reprezentative de la HCM, Şimicu, Csepreghi şi Criciotoiu, a dat goluri numai pe inter - stânga. Până în minutul 24, băcăuanul Şimicu înscrisese, deja, cinci goluri, iar antrenorul constănţenilor, macedoneanul Zvonko Sundovski, a fost nevoit să ceară de două ori “time-out”. N-au folosit la mare lucru, astfel că tot moldovenii au condos ostilităţile, în teren,, intrând la cabine cu un avantaj oarecum liniştitor, de cinci goluri: 17 - 12.

 

Două momente de magie, ale “marinarilor”, în ultimele 10 minute ale reprizei a doua!

 

În cea de-a doua parte a meciului, cu un portar, Răducu Tamaş, într-o formă de zile mari (a bifat 24 de intervenţii reuşite, până la finalul partidei!), Bacăul a continuat să controleze jocul, până în minutul 50 (aşpadar: cu zece minute înainte de final!...), când s-a înregistrat diferenţa maximă, de şapte goluri: 27 – 20!

Antrenorul Sundovski a mai cerut un “time-out”. La timp! Nu ştim exact ce le-a transmis băieţilor noştri, dar de la revenirea în teren, mersul jocului a fost complet altul. Ceea ce s-a văzut limpede este că antrenorul macedonean a schimbat sistemul de apărare, renunţând la cel classic, pe linia de la nouă metri şi trecând la un marcaj extrem de strâns, necruţător, la principalii marcatori ai formaţiei băcăuane! Rezultatul a fost acela că belevii lui Eliodor Voica… nici nu a mai apucat să mai arunce la poartă! Şi astfel, HCM Constanţa a reuşit o egalare aproape nesperată, după numai opt minute (27 - 27, min. 58).

A fost însă doar primul moment magic al HCM-ului. În ultimele clipe ale jocului, campionii nu numai că erau conduşi cu 28 – 27, dar mai şi rămăseseră în doar…patru oameni (aşadar: doi mai puţin decât adversarii!), după o eliminare a unui jucător de pe bancă (!) şi descalificarea lui Toma. Constanţa a ajuns într-o asemenea situaţie, cu numai 22 de secunde înainte de final!, după ce a protestat vehement la un atac, finalizat cu gol, al băcăuanului Ramba (“marinarii” au cerut penalizarea forţării adversarului). Strângând din dinţi, superconcentraţi şi ambiţionaţi, constănţenii au revenit pe teren şi au… marcat în ultima secundă!, prin Şimicu, care a transformat o aruncare de la şapte metri! A fost al doilea moment de magie al HCM - ului!

 

Bacăul a egalat în ultimele secunde ale primelor două reprize de prelungiri, iar după alte două a urmat “loteria” loviturilor de departajare, de la 7 metri!...

 

S-a trecut, la două reprize, a câte 5 minute, de prelungiri, dar cele două echipe nu au putut fi departajate nici astfel. S-au mai jucat câte două de cinci. Degeaba!...

De notat că: ieri seară, în Sala “Olimpia”, din Ploieşti, cei peste 2.500 de spectatori au fost martorii unui eveniment ISTORIC: au asistat la PRIMUL meci de 80 de minute (adică cu patru reprise, a câte 5 minute, de prelungiri), în competiţiile interne din România! De fapt, nici în meciurile internaţionale, pe teritoriul românesc, nu se mai petrecuse aşa ceva!...

În prelungiri, Ştiinţa a fost, şi ea, pe buza prăpastiei, dar a fost salvată de Ghiţă, cu doar câteva secunde înainte de minutul 70. Interul dreapta a marcat pentru 31 - 31. Primul moment de magie pentru Ştiinţa. Ultimele 10 minute s-au jucat după aceleaşi scenariu, pe contre, s-au ratat inclusiv aruncări de la şapte metri în situaţii limită, dar egalitatea tot a persistat şi în minutul 80, scor 36-36. Cu patru secunde înainte de final, Şimicu a trimis mingea în transversală, care l-a lovit apoi în spate pe Tamaş. N-a intrat în poartă, ci a luat o traiectorie ciudată, ocolind plasa porţii băcăuane. A fostn al doilea moment de magie şi pentru “Ştiinţa”...

Finala de poveste avea să se decidă la aruncările de la 7 metri. Dar nu oricum, ci, ca să fie în spiritual acestei partied “nebune”, după… 24 de execuţii! În timpul regulamentar, cele două formaţii rataseră câte trei aruncări. La "penalty-uri", … la fel!. Diferenţa a fost făcută de o ratare a lui Ramba, interul - stânga care a fost… golgeterul echipei băcăuane, cu 13 goluri, şi un gol marcat de Stavrositu, centrul HCM-ului, care şi-a impulsionat echipa, în atac, în momentele dificile din repriza secundă a timpului regulamentar.

HCM Constanţa a câştigat, aşadar, a şasea Cupă a României din istoria clubului, după cele din 2005, 2006, 20011, 2012 şi 2013 (a fost a noua finală a constănţenilor, a cincea consecutivă, cu a patra victorie consecutivă, ultimele trei în faţa aceluiaşi adversar: "Ştiinţa" Bacău!).

 

ARBITRAJUL:

Finala a avut de toate, inclusiv eliminări pe bandă rulantă. Arbitrii Stark şi Ştefan au dictat nu mai puţin de…17 eliminări, 12 numai în repriza a doua a timpului regulamentar de joc! La acest capitol, “Ştiinţa” a… învins, cu 10 – 7 !


Iată care au fost marcatorii celor două echipe:
HCM CONSTANŢA: Şimicu 12, Novanc 4, Toma 9, Buricea 3, Stavrositu 7, Cristescu 1, Criciotoiu 3, Vujadinovic 2, Csepreghi 4.
“Ştiinţa” Bacău: Ramba 13, Rotaru 6, Rusia 2, Ghiţă 9, Tărîţă 5, M. Bujor 2, Johannson 1, Da Silva 5, Păunică 1

Înaintea “Finalei Mari”, s-a disputat şi meciul pentru locul 3, dintre CSM Bucureşti şi HC Vaslui. Echipa din Capitală s-a impus cu 33 - 29 nîn faţa reprezentantei… ligii secunde (vasluienii fiind surpriza acestei ediţii de Cupă, în care a pus probleme chiar şi HCM – ului, în semifinale de sâmbătă!...), rezultat în urma căruia CSM speră să prindă şi cupele europene.
"Echipa de pe locul 3 de la Cupa României are şanse până în… 5% să se califice în cupele europene. În cazul în care HCM Constanţa şi Ştiinţa Bacău ajung în Europa prin Liga Naţională, atunci a treia formaţie de la Cupa României prinde cupele doar dacă locul 4 din campionat nu se înscrie în Challenge Cup", ne-a declarat Mihai Bocan, secretarul general al FRH.

Taguri: HCM, HCMConstanta, StiintaBacau, Stiinta, Handbal, CupaRomaniei, Cupa,
George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri