Verdict de 8 - 1 la CCR: Sesizarea PDL - PMP privind neconstituţionalitatea Guvernului

Verdict de 8 - 1 la CCR: Sesizarea PDL - PMP privind neconstituţionalitatea Guvernului "Ponta - 3" este INADMISIBILĂ!(1615)


Curtea Constitutionala a României (CCR) a respins ca "INADMISIBILĂ" sesizarea (depusă de 37 deputaţi ai Partidului Democrat Liberal şi 15 deputaţi membri ai Partidului Mişcarea Populară), privind validarea de către Parlament, în ziua de miercuri – 5 martie, a Guvernului “Ponta – III”.
"S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi", a declarat preşedintele CCR, judecătorul Augustin Zegrean. Potrivit unor surse judiciare, citate de către Agenţia de Stiri “Agerpres”, a fost o majoritate mai mult decât consistentă, de… OPT la.UNU!!! Decizia CCR este una “definitivă şi general obligatorie”. Motivarea va fi publicată în Monitorul Oficial, dar verdictul a precizat, deja, că: “Sesizarea este INADMISIBILĂ, deoarece CCR nu se poate pronunţa, NEAVÂND COMPETENŢĂ pe o problemă care are la bază un ACORD POLITIC”!

 

Augustin Zăgrean, preşedintele CCR: “CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA, ÎN DEMOCRAŢIILE CONSOLIDATE ESTE IMPOSIBIL!”…

 

Tot conform surselor citate de către “Agerpres”, judecătorii CCR au apreciat că respectarea, sau… nu!, a programului de guvernare, este ATRIBUTUL Parlamentului, şi nu al Curţii Constituţionale. În acest sens, aceştia au considerat că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului României, asupra unui program, ATUNCI CÂND EL, GUVERNUL, APRECIAZĂ CĂ ESTE UNUL NOU, MODIFICAT FUNDAMENTAL ÎN RAPORT CU CEL VECHI!, caz în care poate fi sancţionat de opoziţie, cu moţiune de cenzură.

Preşedintele CCR, judecătorul Augustin Zegrean declarase, sâmbătă dimineaţă, că încă mai are ca obiect sesizarea şi că nu a găsit o situaţie similară, într-un alt stat din Uniunea Europeană, subliniind că lucrurile care se întâmplă în România, în… democraţiile consolidate nu se pot întâmpla!”, transmite “Agerpres”: "Da, are ca obiect sesizarea. La procedura Curţii Constituţionale nu există renunţarea la judecată, aici nu vine omul că vrea să vină, (...) aici după ce suntem sesizaţi, noi trebuie să dăm o soluţie...”
Zăgrean a ţinut să adauge că: “Noul Guvern este în vigoare, acesta a îndeplinit procedura parlamentară şi miniştrii au depus jurământul. Sigur că da, ei sunt miniştri, Guvernul este la locul lui. (...) Nu mai există “Ponta – II”, gata, Guvernul “Ponta – II” a plecat. Vroiati să dam decizie prin care să-i trimitem pe aceştia (din noul Guvern, “Ponta – 3” – N. Red.) acasă şi să-i aducem înapoi pe ceilalţi? Nu se poate…".
Răspunzând unei întrebări, judecătorul Augustin Zegrean a precizat şi că judecatorii CCR nu… fac scenarii (Sic!), ci, cităm: “ Aplică strict Constituţia şi trebuie să facă în aşa fel încât totul să fie conform cu Legea Fundamentală.

Despre stabilitatea ţării, preşedintele Curţii Constituţionale a spus că nu este nicio problemă!: "Din cauza acestui dosar, care există astăzi la noi, ţara poate să meargă înainte, oricât, fără nicio problemă. Deci exista stabilitate şi bine că există!...".

Înainte de întrunirea Curţii Constituţionale, Zegrean declarase că judecătorii nu au primit programul de guvernare, ci doar o… scrisoare!, de la premier, în care se spune că acesta a fost trimis la Parlament: "Sigur că va trebui să luam act de toate, dar noi încă nu am primit programul acela, nu am văzut programul, am primit doar o scrisoare de la primul - ministru că programul a fost trimis la Parlament". El a adăugat că, cel mai probabil, judecătorii Curţii vor studia noul program de guvernare. Întrebat dacă acest lucru ar însemna o… amânare, el a răspuns că: "Se poate întampla şi asta…".

 

Scurt istoric al cazului de la CCR: Deputaţii PDL şi PMP au depus, marţi, la Curtea Constituţională, o sesizare de neconstituţionalitate privind noul Guvern, “Ponta – 3”

 

Argumentaţia deponenţilor sesizării la CCR este explicată de către liderul grupului democrat – liberal, din Camera Deputaţilor, Gheorghe Tinel: "S-au spus foarte multe lucruri, pornind de la premisa că acordul încheiat între PSD si UDMR, cu obligaţiile asumate, obligaţii… neasumate, de fapt!, între cele patru formaţiuni politice -- pentru că aici nu e vorba doar de un acord al PSD, toată lumea a văzut: e un acord între TOATE cele patru formaţiuni politice (PSD, UNPR, PC, UDMR - N.Red.), care creează obligatii guvernamentale. Obligaţii guvernamentale NOI, modificând, în acest fel, Programul de Guvernare, cu care… defunctul USL a câştigat alegerile şi a fost validat în Parlamentul României, in data de 21 decembrie 2012. Deci, până la urmă, acesta este fondul!...".
Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor mai preciza şi că sesizarea la CCR, privind noul Guvern, “Ponta – 3”, este semnată de 52 de deputaţi, 37 ai PDL şi, cităm: "o parte a grupului deputaţilor neafiliaţi la un grup parlamentar, adică cei care formează aşa-numitul grup din Mişcarea Populară, respective 15 deputaţi", respectiv 15.

Imediat, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, declara că sesizarea privind validarea de catre Parlament a noului Guvern reprezintă: “o situaţie absolut nouă!....”

Reamintim că ministrii Cabinetului “Ponta – III” au depus miercuri, la Palatul Cotroceni, jurământul de investitură, după ce preşedintele şi premierul au ajuns la un acord. Acesta prevede ca noul Executiv să-şi asume răspunderea în Parlament, pentru un NOU program politic, dată fiind modificarea structurii politice. Programul politic a fost trimis deja la Parlament, iar asumarea răspunderii Guvernului, pe acest document, ar putea avea loc, cel mai devreme (şi probabil!) marţi – 11 martie.

Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au transmis, vineri, Curţii Constitutionale, puncte de vedere faţă de sesizarea PDL (plus PMP) cu privire la schimbarea structurii Guvernului. În aceste documente, Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului României consideră că sesizarea democrat - liberalilor este lipsită de temei juridic şi propun respingerea ei.
 

Taguri: CCR, AugustinZagreaqn, presedinteleCCR, GuvernulPONTA3, Ponta-3, Ponta3, constitutional, constitutionalitate, GheorgheTinel, Tinel, GH.Tinel, Parlament, ParlamentulRomaniei, CameraDeputatilor, Senat, PDL, PMP, sesizare, inadmisibil, a, verdict,
George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri