Investiţie de 44 milioane de euro: A fost prezentată a şaptea platformă de foraj a GSP

Investiţie de 44 milioane de euro: A fost prezentată a şaptea platformă de foraj a GSP(2282)


Grup Servicii Petroliere (GSP) şi EximBank au organizat, astăzi, vineri – 7 martie, o prezentare a platformei de foraj marin GSP - “Uranus”, un proiect de investiţii de peste 44 milioane de dolari, pe care compania GSP l-a derulat cu fonduri proprii şi cu finanţarea Eximbank.
Finalizarea lucrărilor de modernizare (care au fost executate la Agigea) şi reclasificare a acestei a… şaptea platforme de foraj a Grupului a fost marcată printr-o acţiune de prezentare, desfăşurată în incinta GSP - Shipyard, din Portul Constanţa Sud – Agigea. Au participat ziarişti, din presa locală şi centrală, ca şi oameni de afaceri, români şi străini, de la Ministerul Economiei venind un secretar de stat.

 

Principalul finanţator al proiectului, EximBank, a aqcordat 30 milioane de dolari!

 

Preşedintele EximBank, Traian Halalai, a vorbit primul: "Parteneriatul pe care îl avem cu Grup Servicii Petroliere este unul extrem de important pentru EximBank şi suntem încântaţi că am reuşit să fim din nou parte a unui amplu proiect care va susţine planurile de dezvoltare ale uneia dintre cele mai importante companii româneşti. Astăzi vorbim practic despre un proiect de investiţii 100% românesc, având în vedere că atât GSP, cât şi EximBank sunt entităţi cu capital autohton. Un proiect care arată încă o dată că EximBank are capacitatea de a susţine proiecte de anvergură, în domenii economice prioritare, aşa cum este cel energetic".
Halalai a adăugat că implicarea EximBank în acest parteneriat a constat în acordarea unei finanţări în valoare de aproape 30 milioane de dolari, destinate achiziţionării şi modernizării platformei.
EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene. Potrivit datelor financiare preliminare, banca a încheiat anul 2013 cu un profit net de aproape 50 de milioane de lei, nivel de patru ori mai mare față de 2012, în condițiile dinamizării activității comerciale și gestionării eficiente a resurselor. EximBank și-a majorat expunerea totală cu 30% față de anul anterior, până la circa cinci miliarde de lei, operând cu o rețea extinsă de unități, dar cu 10% mai puțin personal. Pe parcursul ultimului an, banca și-a extins portofoliul de clienți încheind acorduri financiare cu unii dintre cei mai reprezentativi jucători din economie precum Grup Servicii Petroliere, Alro, Antibiotice Iaşi, Agricover IFN, Adrem Invest sau Romcab.

 

La lucrările proiectului au participat peste 400 de angajaţi ai GSP Shipyard, TOŢI… ROMÂNI!

 

La lucrările de modernizare a platformei GSP – “Uranus” au participat şi aproximativ 400 de membri ai personalului GSP - Shipyard. Este de subliniat faptul că acest personal este… integral român! Vorbim de: lăcătuşi, sudori şi tubulatori specializaţi în domeniul naval. Echipa şantierului a fost întărită cu absolvenţi de inginerie navală, pentru funcţiile de tehnolog naval şi desenator naval.

Al doilea personaj – cheie al proiectului care a luat cuvântul a fost Gabriel Comănescu, preşedintele companiei GSP: "Planurile noastre de dezvoltare includ extinderea şi modernizarea flotei, menţinerea companiei în topul jucătorilor din industria de profil din Marea Neagră, precum şi accesarea unor pieţe noi. În prezent, forajul marin oferă oportunități deosebite, iar prin finalizarea lucrărilor la GSP Uranus facem primul pas spre îndeplinirea obiectivelor. Sperăm să avem şi în continuare EximBank alături de noi, o bancă ce a devenit un partener de prim rang al Grup Servicii Petroliere".
Comănescu a ţinut să sublinieze că această investiţie se adaugă celorlalte, în cuantum de peste… un miliard de euro!, pe care compania le-a derulat pe parcursul celor zece de ani de activitate, investiţii care au permis transformarea GSP dintr-o companie de anvergură doar românească, într-una cu notorietate (şi, desigur, activitate) internaţională.
Grup Servicii Petroliere (GSP) furnizează servicii integrate pentru industria offshore de petrol şi gaze, în următoarele domenii de activitate: foraj marin, construcţii marine, construcţii hidrotehnice, transport marin, servicii de salvare şi căutare pe mare, intervenţie în caz de poluare şi instruire. Compania operează o flotă diversificată, care include, acum: şapte platforme mobile de foraj marin, zece nave multifuncţionale, trei nave de construcţii marine şi două macarale plutitoare de mare tonaj. Pe parcursul celor zece ani de existenţă, compania a derulat proiecte internaţionale în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului, Golful Persic, Golful Mexic şi în zonele arctice. Printre clienţii companiei se numără: Petrom OMV, ExxonMobil, Gazprom, TPAO, PEMEX, Petroceltic sau Wintershall.

 

GSP – “Uranus” poate fora a până la 7.600 m. Va fora în Marea Neagră şi, peste un timp, în… Marea de Azov!

 

Aşa cum arătam, cea de-a şaptea platformă de foraj marin a companiei este GSP – “URANUS”, prezentată astăzi.
Este o platformă autoridicatoare cu trei picioare, de tip “Marathon Le Tourneau” - clasa 116-C, capabilă să opereze în ape cu adâncimi până la 100 m şi putând să atingă adâncimea maximă de foraj de 7.600 m. Platforma a fost construită în şantierul naval MLT Singapore, sub inspecţie de clasă ABS, şi a fost dată în exploatare la 1 ianuarie 1980.

A fost cumpărată de la o firmă din Croaţia. Va opera, în primii ani cel puţin, în Marea Neagră şi în… Marea de Azov!

Platformele de foraj marin trec cel puţin odată în timpul vieţii printr-un proces de modernizare, pentru îmbunătăţirea tehnologiei şi menţinerea competitivităţii. Proiectele de modernizare prelungesc durata de viaţă şi cresc valoarea de piaţă a platformelor, obiectivele acestora fiind:

Proiectul de modernizare şi reclasificare, derulat sub management GSP Shipyard şi supraveghere ABS, a inclus următoarele capitole de lucrări: lucrări de reparaţii; lucrări de modernizare (înlocuirea unor echipamente prin achiziţii, construcţii, confecţii metalice); certificare (obţinerea certificatelor de clasă şi statutorii care să permită exploatarea platformei de foraj în următorii 5 ani); platforma de foraj a fost preluată de o echipă a GSP Shipyard în şantierul Lamjana din Croaţia. Prima etapă de proiect s-a desfăşurat în Croaţia şi a cuprins lucrări de pregătire pentru transport. În aceasta etapă s-au efectuat operaţiunile de scurtare a picioarelor platformei de la 135 la 105 metri pentru ca subtraversarea podurilor din strâmtoarea Bosfor să se facă în condiţii de siguranţă a traficului.
 

Taguri: GSP, GSPShipyard, GSP-Uranus, Uranus, EximBank, GSPUranus, GabrielComanescu, Comanescu, TraianHalalai, Halalai, Croatia, Singapore, ABS, reclasificare, modernizare,
George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri