MANGALIA: Studenţii de la Arhitectură vin cu noi concepte ambientale pentru Sudul litoralului

MANGALIA: Studenţii de la Arhitectură vin cu noi concepte ambientale pentru Sudul litoralului(1727)


În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Mangalia, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți studenți ai Facultății de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, din București, au prezentat, în fața consilierilor locali, un proiect de design urban și peisagistic, ce va fi demarat în Mangalia și stațiunile aferente: Saturn, Venus, Cap – Aurora, Jupiter, Neptun şi Olimp.
Realizarea acestuia are la bază un acord de parteneriat, încheiat de Primăria Mangalia cu instituţii specializate în design urban şi peisagistic, în vederea desfăşurării unui proiect, prin care instituţiile partenere îşi propun schimbarea, în plan arhitectural, a înfăţişării Mangaliei şi a staţiunilor sale turistice.

 

Scopul principal: relansarea obiectivelor turistice din Sudul litoralului românesc al Mării Negre

 

În acest sens, un grup de studenți au inspectat, la sfârșitul anului trecut, toate stațiunile din zona de Sud a litoralului și au identificat o serie de soluții, în vederea relansării obiectivelor turistice din zona Mangaliei. Astfel, grupul de lucru din Mangalia a creat un circuit istoric, cultural și turistic, care ar permite tuturor locuitorilor și turiștilor să descopere arta, istoria și frumuseţea oraşului.
Prin aceste propuneri, s-a urmărit amenajarea zonelor principale de interes din acest circuit și transformarea acestora în spații diverse și animate destinate diferitelor activități, zone pietonale și spații verzi deosebite. În urma reamenajării propuse în stațiunea Saturn, aceasta va deveni un spațiu coerent ce oferă un sistem de spații publice bine pus la punct cu amenajări și funcțiuni specifice în care turiștii vor avea mai multe zone pentru recreere.

Conform strategiei de intervenție în stațiunea Venus, vor fi amenajate trasee pietonale atât în interiorul stațiunii, cât și către zona de acces a plajei și va fi creată o piațetă în zona de bazar. Tot în Venus, va fi amenajat un scuar de distribuție a circulației, vor fi montate indicatoare turistice, iar vegetația va fi pusă în valoare.

Pentru stațiunile Jupiter și Cap - Aurora, specialiștii în design peisagistic s-au gândit la reamenajarea parcării existente (55 locuri, în Jupiter), creșterea procentajului de spațiu verde, remodelarea zonei aferente lacului, realizarea unei piațete – spațiu de socializare - legătura cu frontul de apă, organizarea unui spațiu comercial de tip linear.
De asemenea, în Cap - Aurora vor fi relizate două trasee posibile: unul exclusiv pietonal, care îi conferă o ambianță aparte datorită diferenței de nivel față de plajă, iar cel de-al doilea, paralel cu traseul falezei, va însoți carosabilul rutier și astfel suportă fluxul principal al stațiunii.

 

La Neptun se urmăreşte rezolvarea unei vechi probleme, datorate concepţiei de proiectare a staţiunii, la sfârşitul anilor 60: accesul spre mare!

 

Potrivit proiectului de reamenajare peisagistică, în stațiunea Neptun se dorește creșterea accesibilității către mare și includerea elementelor identitare culturale și naturale în trasee turistice, precum și includerea malurilor lacurilor în traseul turistic cultural și în traseul falezei prin crearea unui ponton și a altor amenajări specifice.
Asemenea celorlalte stațiuni, în stațiunea Olimp vor fi eliminate elementele care poluează vizual și vor fi create noi structuri peisagistice prin semnalizarea intersecțiilor, reabilitarea pavajelor, asigurarea iluminatului de siguranță și arhitectural, astfel încât turiștii să-și petreacă sejurul în condiții optime.

Referitor la implementarea acestui proiect, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a afirmat că: “Acest proiect este făcut cu profesioniști și va fi dezbătut public, pentru a fi cunoscut de toți cetățenii orașului. Deja se lucrează la cele două proiecte de reabilitare a falezelor Mangalia - Saturn și Jupiter - Neptun, iar imediat ce se vor deschide axele 2014 - 2020 pentru finanțare europeană, noi suntem pregătiți să depunem documentația necesară reabilitării stațiunilor. Astfel că, peste câțiva ani, putem vorbi despre un litoral mult mai atractiv, cu o altă abordare din punct de vedere al serviciilor turistice oferite”.
 

Taguri: Mangalia, ConsiliulLocalMangalia, turism, SudulLitoralului, Neptun, Olimp, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Saturn, ambient, CristianRadu, PrimariaMangalia,jooble.org