Cel mai bun atlet al Mangaliei este un... poliţist criminalist: Marius Saioc

Cel mai bun atlet al Mangaliei este un... poliţist criminalist: Marius Saioc(1844)


În municipiul Mangalia, ca urmare a unui proiect al Primăriei, pe panoul de afişaj din centrul oraşului, lunar, este promovată imaginea unui localnic care, de-a lungul timpului, s-a evidenţiat într-un domeniu de activitate.
Atletul Marius Saioc este una dintre aceste persoane, care, prin eforturi proprii, a reuşit să facă performanţă în sport, situându-se întotdeauna pe podiumul competiţiilor naţionale şi internaţionale la care a participat. Deşi în viaţa de zi cu zi el este... poliţist, atletismul rămâne pentru criminalistul din Mangalia pasiunea care îl propulsează spre cele mai înalte ţeluri.

 

Un exemplu de longevitate sportivă: a debutat, ca junior ”mic”, în... 1984!

 

A debutat la CSS Mangalia, clasa profesorului Paul Ciupercă, în anul...1984 (!), şi a continuat activitatea sportivă la ramura săritura în lungime şi triplusalt până în 1992, când s-a îndreptat către o carieră militară. Însă, gândul că s-a rupt definitiv de sportul îndrăgit nu i-a dat pace mult timp. Aşa că, a revenit în atletismul de performanţă în anul 2012, la secţia Masters, animat de dorinţa de a câştiga medalie după medalie. A fost nevoit să concureze pentru CFR Constanţa, între anii 2012 - 2013, perioadă în care a câştigat titlul de campion balcanic în cadrul competiţiilor de la Izmir şi Zagreb şi multiple alte medalii de aur şi argint la categoria 35 - 39 de ani, obţinute la concursurile de atletism din ţară.
De menţionat este faptul că, toate aceste rezultate le-a obţinut fără a dispune de resurse financiare pe măsura efortului depus şi fără a avea o bază de antrenament adecvată. "Orice deplasare către un concurs internaţional implică eforturi financiare substanţiale pentru transport, cazare şi taxe de concurs. Am renunţat la multe alte lucruri în favoarea sportului şi în defavoarea familiei pentru a-mi îndeplini obiectivele. Însă, mă bucur că membrii familiei îmi sunt mereu alături şi mi-au înţeles pasiunea şi motivaţia care mă impulsionează să merg mai departe", afirmă sportivul.
El şi-a dorit dintotdeauna să activeze la Mangalia, dar, pentru că în oraş nu a existat o secţie de atletism la niciun club sportiv a fost nevoit să ia drumul Constanţei. Însă, datorită unei colaborări deficitare în cadrul clubului din reşedinţa de judeţ, în prezent Marius Saioc se antrenează în oraşul unde locuieşte dintotdeauna, graţie CS "Noua Generaţie", condus de prof. Ciprian Broască, care a depus toate eforturile să înfiinţeze o secţie de atletism, unde pot evolua şi alţi sportivi.

 

La sfârşitullui martie, va participa la CM în sală, de la Budapesta

 

Prima participare a atletului, pe anul în curs, de data aceasta reprezentând Mangalia şi, implicit, clubul din care face parte, este pe 8 martie, la Campionatul Naţional de Sală de la Bucureşti. În aceeaşi lună, în perioada 25 - 30 martie, el va participa la Campionatul Mondial de Atletism Indoor, de la Budapesta. "Principalul meu obiectiv la acest concurs de talie mondială este să mă clasez în primii 12 sportivi, ceea ce înseamnă că am şanse pentru a intra în finală. Voi participa la ambele probe: săritura în lungime şi triplusalt. Totodată, îmi doresc să depăşesc propriul rezultat de 12 metri şi 14 centimetri, care reprezintă noul record naţional. Competiţia este acerbă, vor fi prezenţi aprox. 3000 de sportivi din peste 60 de ţări, dar nu mă sperie, ba dimpotrivă, mă ambiţionează", mai spune Marius Saioc. Tot în calendarul competiţional 2014, se înregistrează participarea la Campionatul European de pistă de la Izmir (Turcia), care va avea loc în luna august, Campionatul Naţional de pistă, din luna iunie, Jocurile Balcanice de Atletism, din Bulgaria, unde sportivul îşi propune să depăşească propriile rezultate.
Ca proiecte de viitor, sportivul îşi doreşte, în cazul în care se concretizează înfiinţarea unei baze adecvate pentru practicarea atletismului în Mangalia, să antreneze copiii oraşului pasionaţi de acest sport. "Vreau să încep şi şcoala de antrenori pentru a activa în cadrul clubului şi ca antrenor de copii, pentru că, în opinia mea, atletismul este cel mai complex şi frumos sport", precizează multiplul campion balcanic.

Dincolo de rezultatele extraordinare şi pasiunea pentru atletism, sportivul Marius Saioc are nevoie de susţinere financiară, pentru a continua acest drum al sportului de performanţă. Cei ce vor să îl susţină financiar pot vira bani în contul clubului "Noua Generaţie" deschis la BCR Mangalia, cu specificaţia Marius Saioc.
 

Taguri: MariusSaioc, Marius, Saioc, atletism, Mangalia, triplusalt, lungime,jooble.org