30 aprilie – 27 mai: Prima regată pentru veliere mari în Marea Neagră – “SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014”. 45 DE ASTFEL DE BIJUTERII NAVALE VOR VENI LA CONSTANŢA!

30 aprilie – 27 mai: Prima regată pentru veliere mari în Marea Neagră – “SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014”. 45 DE ASTFEL DE BIJUTERII NAVALE VOR VENI LA CONSTANŢA!(3757)


30 aprilie – 27 mai: Prima regată pentru veliere mari în Marea Neagră – “SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014”. 45 DE ASTFEL DE BIJUTERII NAVALE VOR VENI LA CONSTANŢA!

În ultima lună a acestei primăveri, Marea Neagră va fi, în premieră, spaţiul de întrecere nautică pentru cel puțin 45 de nave mari cu vele: nave - şcoală, militare sau civile, cu velatură tradițională sau modernă. În luna mai a acestui an, Portul Constanța va găzdui pentru prima oară în istorie un concurs de veliere mari.
Ajunsă la cea de-a 57-a ediție, competiția nautică a velierelor mari va purta, la această ediţie, numele de “SCF Black Sea Tall Ships Regatta - 2014” și se va desfășura, între 30 aprilie și 27 mai 2014, pe traseul Varna (Bulgaria) – Novorossiisk (Rusia) – Soci (Rusia) – CONSTANŢA (ROMÂNIA).
Regata este organizată sub patronajul președinților țărilor gazdă: Rosen Plevneliev (Bulgaria), Vladimir Putin (Federația Rusă), Traian Băsescu (România), fiind pentru prima oară când trei președinți de stat, din această zonă, de Sud – Est, a Europei, se reunesc ca patroni ai unui eveniment sportiv regional.
Altă premieră: România este pentru prima oară în istoria sa implicată într-un eveniment nautic de o asemenea anvergură, în calitate de gazdă, iar Portul Constanța va fi în premieră punct de sosire pentru o astfel de cursă maritimă.
“O flotă de o asemenea dimensiune, aflată în premieră la Constanţa, va fi o imagine copleşitoare şi de senzaţie, pentru toţi spectatorii care vor fi aici cu noi, în luna mai”, a declarat Peter Newell, directorul cursei navale “Black Sea Tall Ships Regatta - 2014”.

 

Organizator: Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, CN APMC SA şi Primăria Constanţa

 

Evenimentul nautic este organizat în România de către Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA și Primăria Municipiului Constanța.
Navigator Yacht Club este o organizație non - profit, din România, care promovează și întreprinde activități în domeniul sporturilor nautice, suportând, în acest demers, toate costurile ce decurg din contractul cu Sail Training International, din fondurile atrase de la membrii organizației și sponsori. Partenerii amintiți mai sus vor contribui cu infrastructura, logistica și alte resurse non-financiare de care dispun. Pe plan internațional, regata este organizată de Sail Training International, o organizație non – profit, cu sediul în Marea Britanie, care coordonează astfel de activități în întreaga lume, bucurându-se de sprijinul companiei Sovcomflot (SCF – Rusia), care a dat și numele regatei.
Conceptul de „sail training” constă în educarea și instruirea tinerilor la bordul navelor cu vele. Astfel, tinerii se confruntă cu numeroase provocări, atât fizice, cât și emoționale, dar, sub îndrumarea instructorilor cu experiență, reușesc să deprindă aptitudini de lucru în echipă, disciplină, responsabilitate. Majoritatea celor care se angajează în această activitate, o consideră ca fiind o experiență care le-a schimbat profund viața. Sponsorul STI, pentru regata din Marea Neagră, este Sovcomflot (cea mai mare companie de shipping din Federația Rusă!)
La finalul cursei, întreaga flotă participantă va rămâne în portul Constanța, între 24 și 27 mai, pentru ceremonia de premiere a participanților, iar navele vor putea fi vizitate de către public, gratuit. Pe timpul celor trei zile de sosiri, în Portul Constanța va fi organizat un festival, care va cuprinde activități culturale, parade și jocuri marinărești, concerte și focuri de artificii. Toate muzeele și lăcașurile de cult își vor deschide porțile și vor putea fi vizitate, gratuit, de către participanți. În total, se estimează nu mai puţin de… 100.000 de vizitatori, la Constanţa, cu prilejul acestui mare eveniment nautic!

 

Trei veliere româneşti: “Adornate”, “Apolodor” şi Bricul “Mircea”

 

Din partea României vor lua startul velierul “Adornate” (a patronului GSP Group, Gabriel Comănescu!), recunoscut pe plan internațional pentru participările la astfel de regate, nava “Apolodor” și Bricul “Mircea”, nava - școală a Academiei Navale.
Pe lângă acestea vor participa și: “Hulda”, cel mai vechi velier înscris în competiție, construit în… 1905 (!), ca navă de transport, acum fiind clasificat drept monument istoric al Suediei!; “Johanna Lucretia” (construit în 1945, lung de 27,67 m, vas ce navigă sub pavilionul Marii Britanii); velierul spaniol “Atyla” (construit în 1984, cu lungimea de 24, 28 nm). Sub pavilionul Turciei, va concura nava “Bodrum”, construită în 2001, ce atinge lungimea de 35 m. Velierul este contemporan cu “Rah Naward”, care reprezintă Pakistanul. Italia va fi reprezentată de velierul “Pandora” ( lung de 22,9 m, construit în 1994), iar Bulgaria va concura cu o navă nouă, construită în 2009, “Royal Helena”, în lungime de 44,6 m.

 

Atracția principală a Regatei: legendarul velier rusesc “Sedov”, cea mai mare și mai veche navă - școală din lume (lansată la apă în… 1921 !)

 

Cea mai mare şi mai veche navă – şcoală din lume are dimensiuni impresionante: 117 metri lungime, aproape 15 metri lățime și o capacitate de 3.432 tdw, este construită în Germania, la începutul secolului al XX – lea și a ajuns în proprietatea URSS (acum a Federaţiei Ruse) după ce nemţii au pierdut războiul, în 1945. A fost rebotezată “Sedov”, după numele exploratorului rus Georghi Sedov, care și-a pierdut viața în timpul unei expediții arctice, în 1914. Şi istoria tumultoasă a acestei nave încă se scrie. Spre exemplu, în ultimii 15 ani a fost des ținta… creditorilor neplătiți de către Federația Rusă. În 2002, velierul “Sedov” a fost chiar nevoit să părăsească de urgență Marsilia în… miez de noapte, pentru nu fi confiscat de către Asociația Franceză a Deținătorilor de Bonduri Rusești!!!
Lansată la apă în portul Kiel, în 1921, nava a purtat inițial numele “Magdalene Vinnen II”. A fost construită de compania navală germană “Friedrich KRUPP Germaniawerft”, pentru compania de transport maritim “F. A. Vinnen & Co. of Bremen”, una dintre cele mai mari companii de transport naval din primele decenii ale secolului al XX-lea. Inițial, cei de la “Vinnen & Co.” s-au… opus instalării unui motor pe navă, dar constructorul a avut câștig de cauză, fapt care a transformat “Magdalene Vinnen” în prima și cea mai mare navă cu vele și motor auxiliar modern, folosită exclusiv în transportul de mărfuri. Primul voiaj a început la 1 septembrie 1921, din Bremen, cu “cap – compass” Buenos Aires (Argentina)
Ultimul voiaj făcut sub numele de “Magdalene Vinnen” a fost 1936, an în care a fost vândut companiei de transport “Norddeutscher Lloyd”, din Bremen, luând numele de “Kommodore Johnsen”. Noul proprietar a transformat-o în navă de transport și navă - școală, în același timp.
A intrat în posesia Uniunii Sovietice, în 1945, sub numele de “Georghi Sedov”. Din 1952 până în 1957, forțele navale sovietice au folosit “Sedov” ca navă - școală, timp în care a străbătut apele din jurul Americii de Sud și ale Africii.
Din 1957 până în 1966, Sedov a fost folosită și în diverse expediții de cercetare oceanografice, în Atlanticul de Nord.
În 1981, a fost supusă unui… “facelift” major. În prezent, servește exclusiv ca navă - școală pentru cadeții de la liceele maritime din Kaliningrad și Murmansk. Mentenanța și managementul navei sunt asigurate de către autoritățile orașului - port Murmansk. Poate găzdui un echipaj de 240 de oameni. Una dintre atracțiile majore este sala de ceremonii, cu pereți de sticlă, care o fac să fie singura navă de acest gen cu un astfel de element de suprastructură. Alături se află un mic muzeu, în care este detaliată istoria navei și a numelor pe care le-a purtat de-a lungul timpului. Printre alte surse de distracție și relaxare se numără și o sală de cinematograf și un bar.
Pentru a-și asigura stabilitatea optimă, are nevoie de 500 de tone de balast solid și 1.000 de tone de balast lichid (apă și combustibil) dispus în două rezervoare, amplasate în dublul bordaj.
“Greementul” nu a fost deloc modificat de-a lungul timpului! Velatura are 4.192 de mp, din care 3.117 mp sunt vele duble.
Astăzi, “Sedov” participă la diverse evenimente, care reunesc veliere mari. În condițiile în care o navă de 25 de ani este deja considerată învechită și, prin urmare, este ținută mai mult la ancoră, pare un miracol că “Sedov”, la… 93 de ani!, mai navigă (și cu succes!), încă. Din 1986, “Sedov” a participat la nouă curse “Cutty Sark”, iar în 1992 la Regata “Columbus”. A câștigat trofeul “Cape Horne” (Capul Horn), pentru cea mai rapidă navă din clasa sa, de două ori: în 1988 și în 1995.
Din 1989, oameni din toată lumea pot participa (contra cost, desigur…) la voiaje de pregătire, pe “Sedov”, o ofertă de care au beneficiat până acum peste 5.000 de persoane.
În mai a.c., legendarul “Sedov” va pluti pe Marea Neagră, alături de alte peste 40 de veliere mari din întreaga lume. În cadrul Regatei “Black Sea Tall Ships – 2014”.
 

Taguri: Sedov, Adornate, Apolodor, BriculMIRCEA, Hulda, Atyla, Pandora, BlackSeaTallShippsRegatta, Regatta, Black, Sea, AcademiaNavala, Veliere, regata,jooble.org