TINIMTEX 2014 – invazia standurilor goale

TINIMTEX 2014 – invazia standurilor goale(1428)


Se spune că la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul. Mulți constănțeni ignoră însă această vorbă înțeleaptă când vine vorba despre celebrul TINIMITEX.

La prima ediție din acest an a târgului organizat de Camera de Comerț s-a întâmplat însă ceva. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost că am găsit relativ repede un loc de parcare. Mi-am spus că am fost pur și simplu norocos. În interiorul pavilionului expozițional din Mamaia am descoperit însă ceva nou: multe dintre standuri erau goale. Am vizitat târgul într-o sâmbătă după-amiază, perioadă care era de obicei printre cele mai bune pentru vânzări, pentru că lumea nu se duce, în general, la serviciu. Mulți potențiali cumpărători amânau pentru finalul săptămânii o vizită la târg, chiar spre orele de final, în speranța că vor prinde reduceri suplimentare.

De data aceasta peisajul era dezolant. Să vezi trei – patru standuri goale, unul după altul, te face să îți pui întrebări. Am observat la un moment dat două doamne care vroiau să probeze diverse haine. În timp ce se aflau în simulacrul de cabină încropit, angajații strângeau de zor pe lângă ele rafturile și marfa. Am avut senzația, pentru un moment, că suntem protagoniștii unei emisiuni de gen ”camera ascunsă”, în care ar fi trebuit să ne amuzăm de figura celei care proba hainele, când ar fi ieșit și nu ar mai fi găsit nimic în jurul ei.

Cum se explică însă faptul că anul acesta firmele au dat bir cu fugiții. Există mai multe motive: la TINIMTEX expun, de mulți ani, comercianți, nu producători, cu prețuri de multe ori mai mari decât în oraș. Regăsim aceleași firme pe care le putem întâlni în Constanța, care vin pentru că aici s-a format un vad și o impresie că unele produse ar fi mai ieftine. Producătorii nu mai sunt așa de mulți și nu mai vând atât de ieftin. Asta nu înseamnă că cine are răbdare nu poate găsi produse de calitate la prețuri rezonabile. Ar mai fi un lucru: după cum au declarat cei de la târg, vânzările nu mai sunt așa de mari ca în anii trecuți, deci nu mai este rentabil să cheltuiască sume frumușele pe transport și cazare. Cumpărătorii au învățat că își pot achiziționa produse cel puțin la fel de ieftine din marile lanțuri de magazine, unde pot profita din plin de reducerile de sezon.

Se pare că acest târg a rămas rentabil mai ales pentru Poliția Locală, care stă la pândă și pune caracatițe mașinilor parcate ilegal.
jooble.org