Manifestări ce marchează aniversarea a 105 ani de liberalism în Dobrogea

Manifestări ce marchează aniversarea a 105 ani de liberalism în Dobrogea(2612)


Astăzi, sâmbătă - 22 februarie, a avut loc, la Casa de Cultură din Năvodari, un seminar desfăşurat cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Organizaţiei PNL - Constanţa. La acest eveniment au participat deopotrivă actuali şi foşti membrii ai PNL, simpatizanţi, dar şi persoane care promovează ideile liberale în spaţiul constănţean.

În perioada care va urma, PNL Constanţa, la iniţiativa profesorului Victor Rădulescu, fost consilier municipal şi judeţean, va pregăti mai multe momente care celebrează evoluţia partidului şi pe oamenii ce au contribuit la sprijinirea valorilor liberale pe plan local.

 

Scurt istoric al PNL – Constanţa: I.N. Roman, Scarlat Vârnav, Virgil Andronescu, Ermil Pangratti, Constantin Alimănişteanu, Paul Dobrescu, Grigore Roşu, Vintilă Berberianu ş.a. – marii înaintaşi liberali!

 

Organizarea liberală în judeţul Constanţa a început odată cu lucrările Congresului din 1906, atunci când, datorită lui Ioan N. Roman, au fost puse bazele unei formaţiuni locale, conduse de către Luca Oancea. În 22 februarie 1909, gruparea din jurul acestuia şi cea condusă de Scarlat Vârnav, vor colabora, formând organizaţia constănţeană a Partidului Naţional Liberal, cu propria sa gazetă, săptămânalul “Drapelul”.
Această dată a reprezentat pentru comunitatea dobrogeană un important moment de afirmare şi de evoluţie în politica naţională, dar şi un pas vital pentru modernizarea regiunii.

Lui Ioan N. Roman (1866 - 1931) i se datorează buna funcţionare a liberalismului constănţean, în primele două decade ale secolului al XX – lea. Primar al oraşului Medgidia, între 1898 şi 1899, Ioan N. Roman a contribuit decisiv la adoptarea unor reforme pentru zona Dobrogei, remarcându-se prin ideile sale democratice şi prin interesul acordat problemelor locuitorilor dobrogeni: păstrarea statutului de port maritim nemilitarizat al Constanţei şi păstrarea în funcţiune a judecătoriei Topraisar, cât şi înfiinţarea unei noi astfel de instituţii judecătoreşti, la Cernavodă, în anul 1923. Alături de Ermil Pangratti (1864 – 1931), unul dintre cei mai activi senatori liberali, Ioan N. Roman a intervenit pentru modificarea articolului 118, din Legea pentru organizarea Dobrogei Noi, cu o serie de precizări pe marginea chestiunii proprietății din Cadrilater (judeţele din Sudul Dobrogei, alipite la Regatul României, în urma celui de-al doilea “Război Balcanic”, din 1913: Durostor şi Caliacra.

După momentul Marii Uniri, din 1918, Organizaţia PNL Constanța s-a axat pe implementarea unor măsuri menite să recupereze decalajul socio-economic, faţă de restul Regatului, şi să oprească pe plan politic avântul socialiştilor. Delegaţia permanentă a municipiului, formată din Virgil Andronescu, Constantin Alimănişteanu, Vintilă Berberianu, Paul Dobrescu şi Grigore Roşu, propunea soluţii la o serie de probleme specifice regiunii, precum instaurarea unei administraţii corecte, construirea unor instituţii noi de învăţământ, a unor căi de transport şi refacerea gospodăriilor celor afectaţi de război. Se milita şi pentru introducerea votului universal şi protejarea tuturor minorităţilor din Dobrogea.

Liberalii constănțeni au fost deosebit de preocupați în toată perioada interbelică de modernizarea sectorului agrar şi, în cadrul unei întâlniri organizate la Medgidia, au pus în discuție un ajutor acordat țăranilor din zona Hârșovei, constând în sămânță, cereale și tratamente pentru animale.
După 1938, activitatea PNL a cunoscut o perioadă de regres, datorită instaurării regimului carlist.

Iar după 23 august 1944, partidele istorice ale României au fost treptat denigrate în fața electoratului, de către Partidul Comunist, culminându-se cu încetarea activității și a tuturor formelor de protest ale liderilor acestora. După instaurarea regimului comunist în România, organizația județeană a PNL și-a întrerupt activitatea, partidul fiind scos în afara legii, în 1947, iar o mare parte din membrii săi au ajuns în lagărele de muncă sau au fost arestați la domiciliu, așa cum s-a întâmplat cu Gh. Brătianu, Constantin I. C. Brătianu (ajuns în detenție în 1950), Istrate Micescu sau Dumitru Alimănișteanu.

Revenirea la regimul democratic, după momentul Decembrie 1989, a pregătit formarea unui grup liberal de inițiativă la Constanța care, în ianuarie 1990, a constituit juridic Filiala locală a PNL.
 

Taguri: PNL, Dobrogea, I.N.Roman, Scarlat, Vârnav, Cadrilater, Alimănişteanu, Paul, Dobrescu,
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri