Țiganii din Eforie, vedete în Al Jazeera. Reacțiile cititorilor

Țiganii din Eforie, vedete în Al Jazeera. Reacțiile cititorilor(486)


Țiganii evacuați, anul trecut, de autoritățile locale din Eforie au ajuns vedete pe pagina de internet a televiziunii Al Jazeera, cu sediul în Qatar.

Într-un material publicat astăzi de un jurnalist român, Ioana Moldovan, se precizează că, în septembrie 2003, autoritățile locale au evacuat 78 de romi din casele lor.

Autoarea amintește că locuințele lor fuseseră construite ilegal pe domeniul orașului în urmă cu zeci de ani, dar și criticile aduse primarului Ovidiu Brăiloiu, în urma adoptării acestei măsuri.

”Astăzi, la cinci luni după evacuare, cei 78 de romi continuă să locuiască în condiții groaznice. Autoritățile locale au amenințat să mute familiile din locurile în care locuiesc, în luna martie, fără să menționeze o cazare alternativă”, notează Al JAzeera.

Site-ul amintește că povestea țiganilor din Eforie Sud nu este singulară, ci mai degrabă un simptom al unei probleme mai mari în România și în alte părți ale Uniunii Europene. De exemplu, în iunie 2012 o mie de romi din Baia Mare au fost evacuați forțat și mutați într-o fostă fabrică chimică.

”Circa un milion de romi trăiesc în România, deseori fiind subiectul discriminării, lipsei de acces la asistență medicală, unui șomaj mare și disprețului public”, se încheie articolul.

Comentariile la articol nu au întârziat să apară. ”Educați și dați-le acces la măsuri de contracepție”, spune o cititoare.


”Educația este gratuită, dar în loc să se ducă la școală ei învață să fure. De ce liderii lor nu le oferă intrucțiuni bune este un mister. De asemenea, liderii lor ar trebui să renunțe să le spună să urmeze ritualuri vechi, ce le spun să se căsătorească la 13-14 ani, așa cum e tradiția țiganilor”.

”Nu mi-aș putea dori vecini mai buni sau mai loiali. Dacă le oferi oamenilor puțină securitate și oportunități egale îi faci capabili astfel să contribuie la societate în care trăiesc”, spune un cititor care spune că locuiește în Marea Britanie.

”Ei înșiși nu vor educație, ei nu vor slujbe. Tot ceea ce vor este să beneficieze gratis de servicii medicale și de banii contribuabililor. Și sunt disprețuiți pentru că nu se spală niciodată și pentru că fură tot timpul”, spune altcineva.

”Ce rușine. Restul Europei ar trebui să absoarbă și să aibă grijă de romani înainte să absoarbă imigranți din alte părți ale lumii. În orice caz, cei mai mulți dintre ei supraviețuiesc din ajutoare sociale. Atunci când situația este presantă, imigranții au un alt loc căruia să îi spună acasă. Romii nu au”, remarcă un cititor.

”Nu voi înțelege niciodată o societate care pretinde că este săracă, needucată, malnutrită, că trăiește în condiții sunstandard, dar care continuă să se reproducă. Foarte egoist”, este alt comentariu.
 

Sursă foto: Ioana Moldovan/Al Jazeera
jooble.org