Moaşte ale unui sfânt modern, medic – savant şi… Arhiepiscop de Crimeea, victimă a teroarei staliniste, aduse la Constanţa

Moaşte ale unui sfânt modern, medic – savant şi… Arhiepiscop de Crimeea, victimă a teroarei staliniste, aduse la Constanţa(1731)


O delegație a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a adus în dar, la sfârşitul săptămânii, Bisericii din cartierul Medeea, din municipiul Constanţa (lăcaş de cult, ortodox, care poartă hramul Sfinților Nectarie Taumaturgul și Theodor Tiron), o părticică din moaștele Sfântului Luca al Crimeei, relicve sfinte care vor rămâne în oraşul nostru. Moaşte ale acestui sfânt rus, modern, martir al terorii bolşevice , al lagărelor şi deportărilor staliniste, sunt adăpostite de Mănăstirea Sihăstria Putnei (din judeţul Suceava).

„Îl sărbătorim, pe 17 februarie, pe Sfântul Mare Mucenic Theodor Tiron, CEl CARE, ACUM 1.680 DE ANI, NE-A DAT… SFÂNTA COLIVĂ, ca să se hrănească creștinii!“, a spus preotul paroh din Medeea, Marinel Pădure, a cărui Biserică dobândeşte, de astăzi, un al doilea hram, pe 11 iunie urmând să-l prăznuiască şi pe Sfântul Luca al Crimeei:
După ce Sfânta Liturghie din dimineaţa de Duminică a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie (se ştie că acesta are excelente relaţii cu autorităţile ecleziastice din Suceava sa natală, unde are şi Mănăstirea şi pensiunea de lux de la Arini, unde s-a ascuns şi eleva olimpică din Bucureşti, recuperată de familie abia ieri…), acesta a citit apoi actul oficial de donație a moaștelor, care au fost prezentate numeroşilor credincioşi prezenţi, ce s-au închinat şi rugat la ele.
Pentru că vorbim despre un savant – chirurg care a ajuns… Arhiepiscop şi a făcut turul gulagului stalinist, considerăm ca fiind interesant de evocat biografia extraordinară a acestui om absolut deosebit!


Cine a FOST Sfântul Luca al Crimeei - Arhiepiscopul Ortodox de Crimeea

 

Sfântul Luca al Crimeei este un sfânt al veacului de sfârşit al mileniului trecut, fiind mai întâi medic al trupului (chirurg), iar mai apoi medic (şi) al sufletelor (Arhiepiscop). Întreaga lui viaţă se poate rezuma în câteva dintre cuvintele sale: "Am iubit pătimirea, fiindcă minunat curăţeşte sufletul."
Numit adesea drept doctor "fără – de - arginţi", Sfântul Luca al Crimeei a fost un ierarh marturisitor ce a patimit mult pentru dragostea şi credinţa lui în Hristos ÎN TEMNIŢELE COMUNISTE! Născut într-o FAMILIE PRINCIARĂ, Sfântul a fost un bun chirurg şi profesor universitar, iar în cele din urmă, unul dintre marii predicatori ai secolului trecut.
În plină teroare bolşevică, un chirurg de excepţie refuza să opereze fără icoana Maicii Domnului pe peretele sălii! Episcopul chirurg Luca Voino - Iasenetki, mărturisitor al credinţei în Hristos şi titan al ştiinţei deopotrivă, ofera lumii contemporane o minunata lecţie de jertfire de sine, de slujire a semenilor şi de sfinţenie.

 

Biografia Sfântului Luca al Crimeei (1877- 1961)

 

Sfântul Luca s-a născut in anul 1877, într-o familie cu nobile rădăcini strămoşeşti. Valentin Voino - Iasenetki, dup[ numele s[u de mirean, a primit o aleasa educa’ie. Înclinând mai întâi spre pictură, tânărul Valentin îşi va îndrepta paşii spre Academia de Arte Frumoase din Kiev. Simţind o puternică dorinţă de a-şi ajuta semenii, el va renunţa la pictură, mergând spre medicină. Astfel, Sfântul se va înscrie la Facultatea de Medicină din capitala Ukrainei.
În anul 1904, în cadrul războiului ruso - japonez, viitorul Sfîntul a slujit pe post de medic chirurg, în cadrul Crucii Roşii, adică voluntar, fără salariu. Vreme de aproape un an, Sfântul a îndeplinit misiunea de chirurg, prin mai multe spitale de ţară, lipsite de fonduri şi aflate într-o stare de sărăcie avansată. Între timp, tânărul Valentin s-a căsătorit cu Ana, împreună cu care a avut patru copii.
În anul 1916, doctorul Valentin hotărăşte să-şi publice experientele medicale, într-o carte de medicină, numită "Eseu despre chirurgia infecţiilor septice". în timp ce lucra la prologul cărţii, un gand îi veni, cum că sub titlul cărţii va sta un nume de… episcope!
Peste încă un an, în 1917, Valentin se stabileşte, împreună cu familia, în orasul Taşkent (în Uzbekistan, Asia Centrală), unde primeşte postul de medic - şef al spialului din localitate. O boală incurabilă cauzează moartea timpurie a soţiei sale, Ana. Astfel, Sfântul rămne singur, cu cei patru copii ai săi.

Într-o zi oarecare, episcopul locului îl cheamă pe Valentin la el şi îi zice: "Doctore, trebuie să deveniţi preot!". Încredintat de faptul că aceasta este misiunea şi calea ce îl aşteaptă, doctorul Valentin acceptă fără nicio reţinere hirotonia întru preoţie, în anul 1921.
Bineînţeles că hirotonisirea unui chirurg, ba încă a unuia dintre cei mai buni, nu a bucurat câtuşi de puţin conducerea bolşevică a vremii!
În scurt timp, părintele primeşte numele monahal de Luca. În anul 1923, părintele Luca ajunge episcop al regiuni Taşkent. După hirotonia întru arhiereu, bolşevicii îl vor aresta imediat. Acum începe pătimirea, un un lung şir de ani de pribegie şi suferinţe în închisorile sovietice!
Fiind un chirurg foarte bun, episcopul Luca primeşte, totuşi, acceptul de a opera în spitalele de prin închisorile prin care este purtat. Fiecare operaţie începea şi se termina cu câte o rugăciune către Maica Domnului, iar curăţarea trupului cu iod, spre dezinfectare, o făcea, Sfântul, în…semnul crucii, spre ajutor!
Bolşevicii hotărăsc să-l trimită pe episcop dincolo de… Cercul Polar de Nord!, pentru ca apoi ca apoi să fie trimis în la fel de îngheţata regiune Arhangelsk, pentru încă vreo trei ani. După aceasta, Sfântul va mai primi încă un (al treilea) exil, în îndepărtata Siberie! Orbind de ochiul drept, de la bătăi şi chinuiri, Sfântul nu a crâcnit faţă de cele pe care le pătimea!
În anul 1946, după terminarea perioadei de detenţie, datorită meritelor deosebite în studiul medicinei, cât si pentru lucrarea "Eseu despre chirurgia infecţiilor septice", Sfântul va primi… Premiul “Stalin”! Sfântul Luca împarte banii primiţi ca premiu orfanilor de război!
Tot în anul 1946, Sfântul Luca este numit Arhiepiscop de Simferopol şi Crimeea. Sfântul se va osteni neîncetat să reînvie credinţa şi viaţa duhovnicească, în acea perioadă de ateim violent. Predicile lui erau ascultate, pe lângă credincioşii de rând, de studenţi, intelectuali şi chiar de oameni având… altă credinţă, cum ar fi tătarii (musulmani!), până la deportarea lor, de către Stalin, sub acuzaţia de colaborare cu ocupantul german, în timpul războiului! Sfântul nu s-a temut niciodată în a condamna atitudinea regimului ateu!

 

Canonizat în 1966

 

La bătrâneţe, Sfântul si-a pierdut desăvârşit vederea. Despre aceasta însă, el spunea: "Cel ce şi-a inchinat viaţa Domnului nu poate fi niciodată orb, fiindcă Dumnezeu îi dă lumina, la fel cu cea de pe Muntele Tabor!"
Sfântul Luca al Crimeei va adormi întru Domnul în data de 11 iunie 1961. Doctorul trupurilor şi al sufletelor semenilor săi va fi canonizat în anul 1966, în ziua de 18 martie Sfintele lui Moaşte fiind aşezate în Catedrala Sfânta Treime, în capitala Crimeei, Simferopol (în Ucraina). O parte dintre ele au fost dăruite Bisericii Ortodoxe Române (B.O.R.). Bine mirositoare, conform atestărilor Bisericilor Ortodoxe, Română şi slave, Sfintele lui Moaşte săvârşesc nenumărate minuni, în trupul şi sufletul celor bolnavi.
(Sursa biografico - bisericească: CrestinOrtodox.ro)
jooble.org