CONSTANȚA: numai 4 locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare, în tot județul

CONSTANȚA: numai 4 locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare, în tot județul(1000)


Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă din Constanța a anunțat, astăzi, că pune la dispoziția celor care își caută un serviciu 161 de posturi.

Ceea ce atrage atenția la lista AJOFM este faptul că în tot județul se caută numai 4 persoane cu studii superioare. Astfel, au șanse să-și găsească un serviciu un inginer de sistem în informatică, un inginer electroenergetică, un inginer de nave și un consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală.

Restul locurilor de muncă sunt pentru muncitori, iar grosul, ca în ultimele săptămâni, aparține celor specializați ca asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav. Nu mai puțin de 60 de posturi sunt disponibile pentru aceștia.

Interesant este că statisticele AJOFM Constanța nu coincid cu cele ale Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, unde se arată că în județul de la malul mării sunt numai 102 locuri disponibile.

Cum se explică lipsa locurilor de muncă într-un județ de talia Constanței?

Explicația este dezinteresul constant al autorităților în crearea locurilor de muncă. Nici un investitor de calibru nu a fost atras aici în ultimii 20 de ani, iar ramurile economice care angajau zeci de mii de muncitori înainte de 1989 sunt acum în corzi, cu mici excepții. Chiar și societățile care merg bine acum au fost nevoite să treacă prin procese ample de restructurare. Unul dintre exemplele cele mai bune este Șantierul Naval Constanța, ajuns în proprietatea lui Gheorghe Bosânceanu. Funcționează și este un exemplu de traversare reușită a tranziției, dar este departe de numărul de muncitori pe care îl avea acum două decenii. Există însă și exemple triste, cum ar fi IMUM Medgidia, care a dispărut, practic.

Puținele inițiative de a construi ceva în Constanța au fost sortite eșecului. Austriecii de la Voestalpine au plecat după ce investiția a fost tergiversată (s-a cerut chiar un referendum) până când a venit criza, stațiunea Europa nu a mai primit avizele necesare, până când investitorii și-au luat tălpășița. Sunt numai două exemple ale unor acte ratate, care ar fi creat mii de locuri de muncă.

Gurile rele spun că orice orice investitor trebuie să plătească anumite plocoane, astfel că oamenii serioși de afaceri fug de Constanța ca dracul de tămâie.

La polul opus, cel puțin în clasamentul locurilor de muncă, se află județul Cluj, unde sunt disponibile 1.689 de locuri de muncă. Aici a existat interes pentru a atrage oameni de afaceri. A venit Nokia, a plecat, în locul ei au apărut italieni, etc. Lucrurile se mișcă și asta aduce slujbe și bunăstarea. În Constanța se muncește două luni pe vară, în timpul sezonului, pe salarii minime, la negru, cu speranța unor bacșișuri cât mai consistente.
 
jooble.org