TULCEA: Propuneri pentru turismul din Deltă, în dezbaterea dintre agenţii economici locali, patronate, Rezervaţia Biosferei şi autorităţi locale. Exemplu: O TAXĂ DE PROMOVARE, CA ÎN MAMAIA

TULCEA: Propuneri pentru turismul din Deltă, în dezbaterea dintre agenţii economici locali, patronate, Rezervaţia Biosferei şi autorităţi locale. Exemplu: O TAXĂ DE PROMOVARE, CA ÎN MAMAIA(1136)


Corina Martin, preşedintele Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului “Litoral – Delta Dunării” a declarat, astăzi, la Tulcea, în cadrul dezbaterii la care au participat agenţii economici din Delta Dunării şi delegaţia formată din reprezentanţii Asociaţiei „Litoral – Delta Dunării”, Consiliului Judetean Tulcea, Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunarii şi Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării, întâlnire axată asupra problemelor cu care aceştia se confruntă şi stabilirii unei strategii comune pentru promovarea eficientă şi dezvoltarea zonei deltaice: “Având în vedere proiectele realizate până în acest moment, în cei şapte ani de activitate ai Asociaţiei de Promovare “Litoral – Delta Dunării”, cu sprijinul membrilor săi, se poate observa, încă o dată, necesitatea şi importanţa parteneriatului public – privat, într-o regiune turistică, respectiv Dobrogea.
Atât litoralul românesc, cât şi Delta Dunării sunt două destinaţii prioritare pentru România şi, de aceea, vom depune în continuare eforturi comune – autorităţi locale şi ageţi economici – de dezvoltare şi promovare la nivel naţional şi internaţional pentru această regiune.”

La rîndul său, Daniel Iluşcă, presedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării, a spus că: “Încă de la începul aderării asociaţiei patronale pe care o conduc, în cadrul Asociaţiei “Litoral – Delta Dunării” am susţinut parteneriatul şi dialogul, în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă agenţii economici din Deltă. Ne propunem să urmăm modelul colegilor din staţiunile de pe litoralul românesc, pentru a lucra la o strategie coerentă de promovare. ”

 

Calendar de evenimente, întâlniri periodice agenţi economici – autorităţi, pachete comune Litoral – Deltă, „infotrip” – uri, „Workshop” – uri şi... „taxă de Deltă”, ca-n Mamaia!

 

Cu ocazia acestei întâlniri, la care, parţial, am asistat şi noi, s-au stabilit următoarele proiecte, pe termen scurt şi mediu:

1.Realizarea unui calendar de evenimente, care să fie centralizat pe site-ul Asociaţiei “Litoral – Delta Dunării” şi promovat în mass-media centrală şi locală şi către toţi operatorii de turism din România ( agenţii de turism şi unităţi de cazare, din Delta Dunării). Iată care sunt principalele evenimente în care sunt implicaţi, în acest an, membrii Asociaţiei de Promovare “Litoral – Delta Dunării” (şi autorităţile locale, ca şi patronatul din Delta Dunării): Raliul Deltei Dunării, Festivalul Borşului de Peşte, Cupa Deltei la Ştiuca ş.a.

2.Întâlniri periodice cu reprezentanţii operatorilor din turism şi ai autorităţilor locale, în vederea găsirii unei strategii comune de promovare, dar mai ales de dezvoltare corectă a zonei Deltei Dunării;

3.Realizarea şi promovarea unor pachete turistice comune Delta Dunării – Litoralul Românesc;

4.Organizarea unor „infotrip” - uri pentru reprezentantii mass-media şi agenţii de turism din zona Benelux, precum şi pentru reprezentanţii mass - media şi agenţiile de turism din Turcia, la începutul lunii mai, cu sprijinul companiilor aeriene „Turkish Airlines” şi „Blue Air”;

5.Organizarea unei Conferinţe – “Workshop”, cu toate instituţiile şi autorităţile locale şi centrale, care au legatură cu turismul din Delta Dunării, respectiv: reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism, reprezentanţii autorităţilor locale, reprezentanţii Ministerului de Finanţe Publice, ai Mediului, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Dezvoltării Regionale, ai Autorităţii Navele Române şi, nu în ultimul rând, cu reprezentanţii operatorilor din turism, prin care să se dezbată exclusiv problema fiscalităţii excesive pentru aceasta zonă;

6.Posibilitatea instituirii unei “taxe de promovare turistică”, pentru toţi operatorii din Delta Dunării, pe modelul celei implementate, anul trecut, in staţiunea Mamaia şi zona “Sat Vacanţă” – Constanţa, de către Primărie şi Asociaţia “Litoral – Delta Dunării”!

 

INFRASTRUCTURA DEFICITARĂ: De exemplu, Sf. Gheorghe are o mare perspectivă, dar… n-are canalizare!

 

În general, discuţiile s-au axat pe ceea ce este necesar să se întâmple pentru dezvoltarea turistică a Dobrogei (cu accent pe situaţia actuală şi perspectivele, ca şi planurile şi strategiile din, respectiv, pentru Nordul Dobrogei, mai exact Delta Dunării, “Destinaţia de DIAMANT“ a României, aşa cum o numeşte, de câţiva ani, Corina Martin!

Un accent deosebit trebuie pus pe infrastructură, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu. „Vorbim aici despre apă curentă, despre canalizare, despre puncte de informare turistică, despre accesibilitate, iar lista este lungă. Spre exemplu, Sf. Gheorghe poate fi o destinaţie deosebit de importantă pentru România , dar acolo sunt mari probleme în ceea ce priveşte canalizarea“.
Preşedintele Horia Teodorescu i-a asigurat pe cei prezenţi în sala Mihail Kogălniceanu de toată susţinerea instituţională a Consiliului Judeţean Tulcea, dar şi a Guvernului pentru tot ce înseamnă dezvoltare turistică a României.

În altă ordine de idei, cea mai disputată a fost propunerea referitoare la “Taxa turistică pentru Deltă”. Reprezentantul Asociaţiei “Litoral – Delta Dunării”, preşedintele Corina Martin, a prezentat operatorilor turistici prezenţi un „model de bună practică“, pentru strângerea de fonduri pentru promovare: o taxă pentru toţi agenţii economici care au legătură cu turismul (de la agenţii de turism, la hoteluri, la magazine, la cluburi etc). Această taxă este colectată de Primărie, la Constanţa, începând din 2013, iar fondurile sunt utilizate conform deciziilor luate de o comisie, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor investitorilor.
 
jooble.org