INSCOP: 29,8% dintre români ar vota cu Victor Ponta la prezidențiale, 22,4% cu Crin Antonescu(1070)


Cei mai mulți români (29,8%) ar vota cu Victor Ponta dacă președintele PSD ar candida la alegerile prezidențiale, iar 22,4% cu președintele PNL, Crin Antonescu, potrivit unui sondaj INSCOP remis AGERPRES. În acest clasament, pe poziția a treia se situează Mihai Răzvan Ungureanu (Forța Civică) cu 11,3% din opțiunile respondenților, fiind urmat de Cătălin Predoiu (PDL) cu 5,8%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 4,5%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 4,4% și Dan Diaconescu (PPDD) cu 1,8%.

Opțiunile a 20% dintre români vizează o altă persoană pentru funcția de președinte al României, cel mai frecvent fiind avansate numele lui Mugur Isărescu, Klaus Iohannis, Sorin Oprescu sau Călin Popescu-Tăriceanu, relevă cercetarea.
De asemenea, INSCOP precizează că procentele menționate la această secțiune sunt calculate din totalul celor care au exprimat o preferință electorală (82,3% din total). 10% din total eșantion au spus că nu ar vota și 7,7% au ales nu știu/nu răspund.


Cercetarea INSCOP a vizat și testarea unor eventuale confruntări electorale în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, din totalul populației care a exprimat o opțiune, fără varianta "nu știu/nu răspund". Astfel, într-un duel Victor Ponta — Crin Antonescu, actualul premier ar obține 53,5% față de 46,5% ale liderului PNL. Crin Antonescu ar obține 50,9% într-o confruntare finală cu Sorin Oprescu, actualul primar al Capitalei acumulând 49,1%. Victor Ponta ar obține 59,2% față de 40,8% Mihai Răzvan Ungureanu într-o finală prezidențială. Sondajul relevă și opțiunile românilor și în cazul altor confruntări, respectiv Crin Antonescu vs. Mihai Răzvan Ungureanu — 56,1% la 43,9%; Crin Antonescu vs. Cătălin Predoiu — 68,4% la 31,6%; Victor Ponta vs. Cătălin Predoiu — 68,6% la 31,4%; Călin Popescu-Tăriceanu vs. Mihai Răzvan Ungureanu — 53,6% la 46,4%.

Chestionați cu privire la candidatura unui independent pentru președinția României, 47,4% dintre români au o părere bună despre Mugur Isărescu. 39,5% dintre români au o părere bună despre o candidatură a lui Ion Țiriac, iar varianta Andrei Pleșu candidat la președinție este receptată favorabil de către 20% dintre respondenți.
"Desigur, trebuie avut în vedere că această colectare de opinii nu a fost făcută în condițiile prezentării unor contracandidați politici. Aparent, mitul valorii electorale a tehnocratului sau a independentului trebuie judecat cu reținere, deși o serie de personalități publice neafiliate politic domină topurile de încredere. Convertirea încrederii în scor electoral devine tot mai dificilă pentru independenți", spune Darie Cristea, coordonator programe INSCOP Research.

În ceea ce privește posibilitatea ca USL să se prezinte la alegerile prezidențiale cu un candidat comun, 34,9% dintre cei chestionați cred că USL va avea un astfel de candidat, 33,8% cred că PSD și PNL vor avea candidați proprii, în timp ce 31,3% au ales varianta nu știu/nu răspund.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 36 de județe și Municipiul București, într-un total de 78 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populației din 2011.

Sursa: AGERPRES
jooble.org