Garda de Coastă, la ora bilanțului

Garda de Coastă, la ora bilanțului(1128)


Astăzi, la sediul Gărzii de Coastă din Constanţa a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei.


Directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu Costache, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2013. Din partea conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au fost prezenţi adjunctul inspectorului general, chestor de poliţie Dumitru Haralambie şi directorul Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, comisar-şef de poliţie Marcel Ardelean.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Structurile operative de poliţie judiciară din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni operativ-informative de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală, având ca suport informaţiile deţinute, rezultatele analizei de risc, pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă.
Astfel, în anul 2013 au fost instrumentate 1.431 de dosare penale, în care au fost implicate 2.032 de persoane, au fost constatate 1.532 de infracţiuni, au fost aplicate 2.261 de contravenţii cu o valoare de 685.955 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 122.993.217 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte instituţii ale statului pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.
În perioada analizată au fost executate 483 de acţiuni în urma cărora au fost constatate 60 de infracţiuni, întocmindu-se 38 de dosare penale, în timp ce 278 de persoane, cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost depistate în timp ce intenţionau să intre ilegal în ţară.

Caz: În data 28.12.2013 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au interceptat, la 3 mile marine travers de zona Chituc din judeţul Constanţa, o ambarcaţiune suspectă de migraţie ilegală, la bordul căreia se aflau 29 de migranţi din Orientul Mijlociu.
Persoanele depistate la bord au declarat că sunt cetăţeni afgani şi intenţionau să ajungă în ţări din spaţiul Schengen.
Un număr de 13 persoane a necesitat intervenţie de specialitate din partea autorităţilor medicale din Constanţa, 11 fiind transportate pentru investigaţii la o unitate medicală deoarece acuzau o stare febrilă.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale
În perioada analizată au fost desfăşurate 292 de misiuni, fiind constatate 126 infracţiuni de contrabandă, opt infracţiuni de evaziune fiscală, fiind întocmite un număr de 56 de dosare penale pentru contrabandă, respectiv trei pentru evaziune fiscală.
În ceea ce priveşte traficul ilicit cu ţigări, în perioada analizată a fost confiscată cantitatea de 73.568.716 ţigarete.
De asemenea au fost indisponibilizaţi 8.776 litri de combustibil şi 950 litri de alcool, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor şi sume de bani (141.533 lei, 19.530 euro şi 5.220 dolari).

Caz: În ziua de 19.12.2013, în cadrul unei acţiuni desfăşurate în Portul Constanţa Sud Agigea, poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au indisponibilizat 10.500.000 ţigarete (525.000 pachete ţigări) care erau destinate pieţei negre de desfacere.
Ţigaretele erau încărcate din Malta şi aveau ca destinaţie R. Ucraina, însă din verificări s-a stabilit că documentele mărfii sunt falsificate şi firma destinatară din Marea Britanie este „fantomă”.

Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale

În vederea stopării intrării pe piaţa a produselor contrafăcute şi care aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuală, în anul 2013 la nivelul Gărzii de Coastă au fost constatate 187 de infracţiuni, au fost întocmite 221 dosare penale şi au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor bunuri în valoare de 66,7 milioane lei.
Fenomenul s-a manifestat cu precădere în Portul Constanţa Sud Agigea sub forma încercării de a pune în circulaţie bunuri contrafăcute având ca provenienţă China, cu destinaţia unor ţări precum România, R. Moldova sau Ucraina.
Din categoria acestor bunuri ce poartă inscripţii şi semne figurative ale unor mărci înregistrate amintim articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucării, uz casnic, parfumuri şi cosmetice.

Caz: În data de 28.11.2013 poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind în două containere sosite în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China aproximativ 70.000 articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, respectiv nedeclarate, cu o valoare totală de aproximativ 1.681.000 lei.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni care s-au desfăşurat prin accesări, verificări ale bazelor de date naţionale şi comunitare, respectiv prin schimbul de date suplimentare cu centrele de contact naţionale, biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.
Au fost constatate un număr de 37 infracţiuni, s-au întocmit 16 dosare penale şi au fost depistate 28 de autovehicule furate din ţări ale Uniunii Europene.

Caz: În data de 30.10.2013 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în P.T.F. Vama Veche un autoturism marca Lincoln Navigator , în valoare de aproximativ 8.000 euro, cu număr de înmatriculare fals, condus de un cetăţean ucrainean.

Combaterea braconajului piscicol

Pe linia braconajului piscicol s-au efectuat acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului atât în lacurile litorale, Dunăre, cât şi la Marea Neagră, fiind o zonă de risc în special datorită incursiunilor pescadoarelor turceşti, care se aventurează atât în zona economică exclusivă cât şi apele teritoriale.
Prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională dfe Pescuit şi Acvacultură şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, s-au organizat şi desfăşurat acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.
În urma celor 974 acţiuni desfăşurate au fost constatate 466 infracţiuni, aplicate 345 contravenţii, ridicându-se, în vederea confiscării 22.936 kg peşte specii diferite, 64.711 metri plase monofilament, 59 ambarcaţiuni şi o navă de pescuit reţinută.

Caz: În data de 12.11.2013 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, alături de lucrători A.N.P.A. Tulcea, au identificat un cetăţean român care transporta, cu o ambarcaţiune, trei exemplare de sturion din specia morun, cegă şi păstrugă, în greutate de aproximativ 150 kilograme şi peste 25 kilograme de icre negre fără documente legale.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu
Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu (S.A.R.) a continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coasta, în acestă perioadă fiind salvate un număr de 30 de persoane în 17 acţiuni. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor, comparativ cu anul 2012, când au fost salvate 29 de persoane în 25 acţiuni.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.
Cooperarea internaţională de desfăşoară pe mai multe planuri:
- bilateral: cu statele vecine membre ale Uniunii Europene (R. Bulgaria), dar şi cu state terţe (Turcia şi Ucraina);
- regional: cu statele riverane Mării Negre în cadrul Forumului de cooperare a Agenţiilor de frontieră / Gărzile de Coastă ale statelor riverane Mării Negre. În anul 2014 România asigură preşedinţia Forumului, coordonând exerciţiul maritim care se va desfăşura în luna iulie, grupurile de lucru, precum şi schmbul de date şi informaţii;
- european: cu agenţia Frontex, Comisia Europeană şi alte organizaţii, poliţiştii de frontieră participând în calitate de experţi la diferite grupuri de lucru în domeniul integrării supravegherii maritime.
Este important de menţionat participarea componentei navale la activităţile defăşurate în cadrul Reţelei de Patrulare Europene, cu două nave maritime de supraveghere, la Operaţiunea Comună EPN Poseidon Sea şi Aeneas, pentru combaterea migranţiei ilegale, fiind salvate un număr de 966 de persoane.
jooble.org