STRATEGIA DELTEI DUNĂRII: Banca Mondială a prezentat «Raportul de diagnostic»(1205)


Astăzi, în municipiul Tulcea, a fost făcut un prim pas pentru Strategia Integrată a Deltei Dunării, care îşi propunere să armonizeze interesele localnicilor cu cele legate de protecţia mediului.
Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Tulcea, George Şişcu şi Vasile Strat, au participat, astăzi, alături de prefectul judeţului, Lucian Simion, guvernatorul ARBDD Edward Bratfanof, parlamentari, primari, directori şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, la o şedinţă de lucru, organizată la sala «Mihail Kogălniceanu» din municipiu, în care reprezentanţii misiunii Bănci Mondiale au prezentat un raport de diagnostic, pentru o viitoare strategie a Deltei Dunării.
„Trebuie să intervenim pe partea de biodiversitate, dar şi pe dezvoltarea infrastructurii pentru turism. Este important să avem grijă ca banii disponibili pentru aceste domenii să fie utilizaţi cu maximă eficienţă, mai ales în condiţiile în care toţi cei din sală suntem conştienţi că viitorul judeţului este legat de bunul natural din această zonă a ţării“, a spus, la începutul întâlnirii, vicepreşedintele CJT Vasile Strat. Despre importanţa acestui proiect au discutat, pe rând, prefectul Lucian Simion, guvernatorul Edward Brafanof, directorul ADR-SE, Luminiţa Mihailov. Au mai avut intervenţii, pe tema raportului de diagnostic senatorul Trifon Belacurencu, deputatul Marian Avram, reprezentantul Asociaţiei «Ivan Patzaichin – Mila 23», Ileana Ene Giuşcă, directorul APDM, Petre Marinescu, şeful AJVPS, Ştefan Stoica, Ştefan Răileanu (INCDDD), Robert Răduţă, Dragoş Gociman, Neculai Nechita.


Principalele axe ale raportului de diagnostic


Această analiză, realizată de reprezentanţii Băncii Mondiale, s-a referit la economie (sectoarele care duc la dezvoltarea Deltei Dunării: pescuit, agricultură, silvicultură), la potenţialul turistic (în special turismul bazat pe natură!), la calitatea vieţii în Delta Dunării, la managementul de mediu, respectiv la serviciile existente în această zonă. Au fost luate în calcul problemele şi oportunităţile din domenii esenţiale pentru dezvoltare: sănătate, educaţie, mediu şi infrastructură.
Pentru punerea în aplicare a strategiei Deltei Dunării s-a creat deja un comitet interministerial, format din 14 ministere şi agenţii, a precizat Sorin Zaharcu, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea.
 
jooble.org