Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”: “TRAVIATA”, sâmbătă, şi “RĂPIREA DIN SERAI”, duminică

Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”: “TRAVIATA”, sâmbătă, şi “RĂPIREA DIN SERAI”, duminică(1762)


Un weekend variat, la TNOB „Oleg Danovski”, din Constanţa: O „clasică” romantică verdiană, sâmbătă, şi un „Singspiel” mozartian, duminică.

Sâmbătă, 8 februarie, ora 18.30: „TRAVIATA”
Opera în trei acte “La Traviata”, de Giuseppe Verdi, deschide weekendul artistic în Constanţa, sâmbătă, 8 februarie, de la ora 18.30. “La Traviata” este o operă pe un libret de Francesco Maria Piave, după romanul “Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas – Fiul. A fost prezentată în premieră absolută la teatrul “La Fenice”, din Veneţia, la 6 martie 1853.
„La Traviata” este ultima operă din celebra trilogie populară a lui Verdi, după “Rigoletto” şi “Trubadurul”. Originalitatea majoră a acestei opere constă în primul rând în transpunerea pe scena lirică, mai tradiţională decât cea a teatrului vorbit, a unui subiect contemporan şi a unei lucrări literare contemporane. Romanul lui Dumas - Fiul fusese scris la 1848, iar piesa a fost extrasă din acesta pentru a fi prezentată scenic, la Paris, la data de 6 februarie 1852, cu doar 13 luni înainte de prezentarea “Traviatei”. Pentru a menaja convenienţele, subiectul a trebuit transpus în secolul al XVIII-lea. Opera intimă îşi va afla succesul de-abia la 6 mai 1854, pe mica scenă a teatrului “San Benedetto”, tot de la Veneţia.

La Constanţa opera este pusă în scenă sub bagheta maestrului dirijor GHEORGHE STANCIU, de către soliştii ROXANA BAGEAC, RĂZVAN SĂRARU, IONUŢ PASCU (Bucureşti), LUCIA MIHALACHE, BOGDAN SANDU, BOGDAN OCHEŞEL, MARIUS EFTIMIE, LAURENŢIU SEVERIN, IONELA DUMA şi ANDREI BAICAN.

 

Duminică, 9 februarie, ora 18.30: „RĂPIREA DIN SERAI”

Activităţile culturale continuă cu opera „Răpirea din Serai”, de Wolfgang Amadeus Mozart, duminică, 9 februarie, de la ora 18.30, tot la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, din Constanţa. Prima sa reuşită în domeniul operei germane, opera „Răpirea din Serai”, în trei acte, este un “Singspiel” vesel, o formă de teatru popular german, ce propune text vorbit, în alternanţă cu momente muzicale. Pe parcursul celor trei acte, veţi fi plimbaţi prin palatul Paşei Selim, în urmărirea unei frumoase poveşti de dragoste, încununată de izbânda îndrăgostiţilor. Belmonte, un tânăr nobil spaniol, îşi salvează iubita, cu ajutorul valetului său, prizonier şi el, şi îndrăgostit de camerista Constanţei. După îndelungi încercări de a înşela vigilenţa paşei, aşteptări şi cântece de iubire, cei patru îl impresionează cu puterea dragostei lor, pe Selim Pașa, care îi iartă și le redă tuturor libertatea.

Opera va fi interpretată de soliştii BOGDAN OCHEŞEL, MIHAELA IONESCU, SMARANDA DRĂGHICI, DORU IFTENE, BOGDAN SANDU şi CONSTANTIN ACSINTE. Dirijor va fi TIBERIU OPREA.
jooble.org