Începe construcţia Şoselei de Coastă, cu primul tronson: Portul Tomis – Casa Căsătoriilor. La plaja Modern bătrânii vor coborî cu funicularul!(1085)


Despre reabilitările privind accesul în Portul Turistic Tomis, prin cofinanţări europene, care vor fi terminate în iulie 2015, am informat într-un articol separat.
În acelaşi timp, în luna septembrie a acestui an vor începe lucrările la primul tronson al “Şoselei de Coastă”. Această primă porţiune va avea 2,6 km.Începe din zona Comandamentului Flotei Maritime Militare, din Constanţa, și se termină în dreptul Casei Căsătoriilor, de pe strada Mihai Eminescu. Accesul de la noua şosea până la strada Mihai Eminescu se va face prin intermediul unei șosele în serpentină.
Valoarea acestui prim tronson este de aproximativ 10 milioane de euro. El este considerat, de către iniţiatorul (şi beneficiarul) proiectului, Primăria Municipiului Constanţa, ca fiind cel mai important. Banii vin prin intermediul unui program european de cofinanţare nerambursabilă: Programul Operaţional Regional (POR).
O parte din sumă va fi folosită pentru dotarea şi înfrumusețarea (“reabilitarea”) plajei Modern. În această zonă scările de acces vor fi înlocuite cu unele noi și va fi construit și un funicular, pentru bătrâni și persoane cu dizabilități. Lucrările se vor termina vara viitoare, timp în care se vor amenaja și 300 de locuri de parcare în aceeași zonă.
În paralel cu construcția șoselei de coastă se va desfășura un alt proiect al municipalității constănțene, care presupune reamenajarea plajelor. Totul face parte dintr-un plan amplu al Primăriei, de modernizarea a portului Tomis, a stațiunii Mamaia și a centrului istoric.De altfel, în zona peninsulară s-a intervenit cel mai mult, pentru că a fost nevoie de schimbarea întregii infrastructuri de bapă – canal şi termoficare, cu aportul substanţial al SC RAJA SA, RADET și Consiliului Județean Constanța.
Când va fi terminată integral, șoseaua de coastă va măsura aproximativ 8 km și va uni Portul Turistic Tomis cu stațiunea Mamaia (Pescărie – Hotel Malibu). Proiectele pentru restul lucrării vor fi depuse în momentul în care România va ști sigur câți bani va primi de la Uniunea Europeană, în exercițiul financiar 2014 - 2020.
 
jooble.org