Se măreşte „colecţia” de dosare penale a primarului Radu Mazăre. Cine mai este acuzat alături de el(791)


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Ion Marica şi Ramona Daniela Dospinescu, care la momentul săvârşirii faptelor erau funcţionari în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Totodată, procurorii îl mai cercetează şi pe Constantin Racu, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor fiind funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001. El este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 17martie 2009 - 20 ianuarie 2014, suspectul Radu Mazăre nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa.
Procurorii susţin că această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al municipiului Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri.

„Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ștefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziție, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate. La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul mun. Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p. Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ștefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafață de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanţa. Dispoziţiile din datele de 31 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion”, se spune într-un comunicat de presă transmis de DNA Constanţa.

În cursul zilei de astăzi, suspecţilor Mazăre Radu Ştefan, Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela şi Marica Ion li s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedură penală. În aceeaşi cauză se mai efectuează urmărirea penală faţă de încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa la data faptelor, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile.
jooble.org