Cine este cvasi-necunoscutul nou ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc(1439)


Victor Ponta s-a ţinut de cuvânt: a decis să propună un ministru al Justiţiei neînregimentat politic. Mai mult: alesul premierului nu este cunoscut în spaţiul public (larg), fiind un „specialist”, cu o carieră solid consolidată, în justiţie şi diplomaţie, dar a lucrat şi la Corpul de Control al Guvernului (Năstase). Magistrat de profesie, Robert Cazanciuc (41 de ani) a ocupat funcţii de conducere în mai multe instituţii publice, inclusiv în cadrul Ministerului Justiţiei, având o experienţă consistentă în implementarea de reforme, pentru modernizarea activităţii structurilor administrative.

Începând cu anul 2009, Robert Cazanciuc a fost secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. În această calitate, a demarat şi a coordonat mai multe proiecte, care au urmărit modernizarea MAE (cu accent pe serviciul consular), atât în relaţia cu partenerii săi instituţionali, cât şi în relaţia cu cetăţenii.

În 2005-2009 şi 2000-2001, Robert Cazanciuc a fost procuror-şef, şef al Biroului de Presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În această calitate a implementat mai multe reforme pentru eficientizarea activităţii de comunicare publică, din sistem.
Alte funcţii deţinute de Robert Cazanciuc, în instituţii publice, au fost: director general adjunct, în Ministerul Justiției, la Administrația Națională a Penitenciarelor (2005); secretar de stat, Departamentul Implementare Programe și Ajustare Structurală (2004); director general, Corpul de Control al Guvernului,subsecretar de stat (2001 – 2004); procuror, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, Biroul pentru Relația cu mass-media (1998 -2000)

În 2003, în perioada în care a lucrat la Corpul de Control al Guvernului, Robert Cazanciuc a coordonat conferinţa „Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene - Informare şi comunicare - Forme de prevenire a fraudei”.

Noul ministru are şi distincţii primite pentru activitatea sa în administraţie:
2012 – Distincţia colectivă acordată de Ministrul de Externe pentru Celula de Criză a MAE, coordonată de Robert Cazanciuc, secretar general.
2011 –“Emblema Onoarea Armatei României”, acordată de Ministrul Apărării pentru operaţiunile de evacuare a cetăţenilor români şi străini din Libia.
2001 – Ordinul Meritul Judiciar, clasa a 5-a.

Robert Cazanciuc a absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Bucureşti, şi Institutul Naţional al Magistraturii. În perioada 1998-2004, a efectuat cursuri de formare şi vizite de studiu în Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii. Începând cu anul 2007, Robert Cazanciuc este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al şcolii Naţionale de Grefieri (pe comunicare şi relaţii publice). Între 1995-1998, a fost procuror, în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ilfov.
Cazanciuc are şi o “operă” scrisă, fiind autorul sau coautorul a cinci lucrări, care abordează teme din diplomaţie şi justiţie. Pentru publicul larg, mai vizibil a fost albumul fotografic “Lumea interzisă”, cu imagini din sistemul penitenciar românesc, la care actualul ministru a fost iniţiator şi coordonator de proiect.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri