Rezistenta.net: Constanța - prin ”favelas”

Rezistenta.net: Constanța - prin ”favelas”(1099)


Acest articol trebuia postat undeva în vara lui 2013, dar din motive întemeiate, îl postez cu minimum șase luni mai târziu. Ceea ce va urma merită, însă, așteptarea. În anii precedenți, am privit Constanța din multe unghiuri și am stabilit “tradiția” unui articol anual, care să detalieze cea mai recentă explorare a acestui oraș atât de decăzut, după ce decenii de-a rândul a fost unul din principalele porturi ale Europei. De data aceasta, însă, am intrat un pic în ceea ce m-am hotărât să numesc “favelas” constănțene.

Termenul “favelas” originează din America Latină și desemnează cel mai adesea o zonă urbană periferică ce se caracterizează printr-o densitate foarte mare a locuințelor ridicate fără respectarea vreunei norme, mizere și, implicit, populate de foarte mulți sărmani. Favelas sunt cunoscute pentru riscul de epidemii care se răspândesc rapid, riscul de incendii, dar și criminalitatea alarmantă adiacentă unor astfel de condiții de trai. Pe românește, le-am numi “ghetouri”. Cum putem extinde această denumire asupra unor zone din Constanța? Vedem în cele ce urmează.

Pentru cei care cred că mă voi aventura iarăși în centrul vechi constănțean, Peninsula, nu voi face asta. Da, Peninsula este în cădere liberă și nu cred că va putea să-și mai revină vreodată. Degeaba reabilitează primarul Mazăre rețeaua stradală, dacă se prăbușesc casele peste pavelele cu iz de centru vechi bucureștean. Investiția în refacerea și pietonalizarea străzilor adiacente Pieței Ovidiu valorează fix zero dacă nu se reabilitează și patriomoniul vechi construit. Dar aceasta este o altă poveste. Să revenim la explorarea actuală.

Excursia mea prin “favelas” a fost – incredibil – una liniștită și fără obstacole, deoarece am ales un moment al zilei în care timpul curgea un pic mai încet, ajutat în acest sens de căldura unui miez de zi în luna august. Situația se schimbă de obicei semnificativ spre seară, când odată cu domolirea caniculei aceste străzi se animă mult mai mult și o plimbare pe aici devine cel puțin interesantă.

Desigur, este lesne de înțeles că orașul Constanța are multe astfel de zone, care ar merita explorate chiar și prin simplul fapt că reprezintă o subcultură, un mod de viață, niște obiceiuri – bune sau rele – pe care, de exemplu, traiul la bloc le-a estompat sau le-a eradicat. Chiar dacă este 2013, locuințele comune de început de secol 20 încă își impun inevitabil stilul ceva mai modest și asupra locatarilor.

Constanța 2013: locuință colectivă din jurul anului 1900, încă folosită integral, cu modificările de rigoare: pe latura stâgă toate ferestrele au pierdut din lungimea inițială, iar balconul de pe latura din dreapta este dotat cu o umbrelă. Fereastra din extrema dreaptă poate fi considerată deja mutantă. Per total, starea generală a locuinței indică și stilul de viață modest al celor care se adăpostesc în casă.

Din păcate, Primarul Constanței pare a fi mai degrabă Primarul Mamaiei. În timp ce în stațiunea-anexă a Constanței se inaugurează cluburi de lux, parcuri acvatice și telegondole, “favelas” din orașul principal decad pe zi ce trece. Din toate punctele de vedere. În timp ce la Mamaia curg paradele cu care alegorice (impuse de Primar cluburilor printr-o Dispoziție), centrul istoric al Constanței (Peninsula) se prăbușește, în ciuda reabilitării rețelei stradale. Citeam deunăzi un comentariu pe net care punea punctul pe “i”: în Constanța se poate turna fără probleme un film cu temă post-apocaliptică, iar investiția în decoruri ar fi una minimă, orașul oferind pe tavă astfel de cadre triste.

Starea în care se regăsește cel de-al doilea oraș al țării și cel mai mare port din România este o rușine națională. În acest timp, Primarul este reales a 3-a oară. Asta spune multe despre locuitori și despre prioritățile lor. Tocmai de aceea, acest articol este o bună oportunitate pentru ca și acei care când aud “Constanța” se gândesc doar la Cazinou să înțeleagă că există multe alte zone care ar avea nevoie de atenția autorităților. Am folosit termenul “favelas” prin extrapolare (da, am și exagerat). Este clar din fotografiile prezentate mai sus că străzile respective nu se compară cu o periferie sud-americană, dar extrapolarea justifică până la urmă tragerea unui semnal de alarmă în ultimul ceas. Constanța veche moare. Faceți ceva sau hai să organizăm înmormântarea odată!

SURSĂ FOTO: rezistenta.net

Citiți tot materialul aici: Constanța 2013 | Prin “favelas”
jooble.org