STARE DE ALERTĂ în Dobrogea(699)


Premierul Victor Ponta a anunțat miercuri că Guvernul va extinde starea de alertă pentru toate județele care au primit avertizare de COD ROȘU în cursul zilei de miercuri de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

"Înțeleg de la ANM că și astăzi este o zi deosebit de dificilă în ceea ce privește cantitatea de zăpadă, vânt (...). Vreau să rămână toată lumea în dispozitiv în așa fel încât să trecem cu bine și de ziua de astăzi și de mâine, să fim în cel mai scurt timp pregătiți să intervenim pentru ajutorarea în primul rînd a oamenilor, în al doilea rând deblocarea căilor de transport și îndepărtarea tuturor pagubelor suferite. La ora 15,00, vicepremierul Dragnea va avea din nou Comandamentul de iarnă și în baza ultimelor avertizări de la ANM vom ști exact cum concentrăm forțele în ce județe. Dacă va fi cazul, vom extinde starea de alertă și pentru alte județe care sunt afectate în mod deosebit de intemperii", a spus Ponta în debutul ședinței de Guvern.

Între orele 15,00 și 22,00, în județele Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită și troienită și vizibilitate redusă spre zero.
Meteorologii precizează că, până la ora 12,00, în toată zona avertizată, vântul și ninsoarea au fost în intensificare progresivă.
Pentru a fi instituit COD ROȘU de ninsori și viscol trebuie îndeplinite trei condiții: stratul de zăpadă să fie de peste 50 de cm, intensitatea vântului să fie de peste 80 km/h și precipitațiile să fie mai mari de 15 litri pe oră.
Miercuri dimineață, la ora 6,00, a intrat în vigoare un COD PORTOCALIU de ninsori și viscol valabil pentru Capitală și 14 județe din Muntenia, sudul Moldovei și din Dobrogea.
Până miercuri seară, la ora 23,00, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 — 70 kilometri/oră, iar în județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea vor fi rafale de peste 70 — 80 kilometri/oră.
Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.
Sursa: Agerpres.ro
jooble.org