CONSILIUL CONCURENŢEI: Amenzi de 16,85 milioane lei la patru companii din sectorul jocurilor de noroc, din care două treimi pentru Loteria Română SA(969)


Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Loteria Română SA, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom SA Holdings şi Lotrom SA, cu amenzi în valoare totală de 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro).
Autoritatea de concurenţă a constatat că cele patru companii au realizat o înţelegere, privind implementarea programului de video - loterie în România, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul Contractului de credit – furnizor. Obligaţia de neconcurenţă prevedea ca pe perioada derulării contractului, 2003-2013, Loteria Română nu avea voie să desfăşoare un alt program de video-loterie sau unul similar în cooperare cu alte companii.
Deşi au existat oferte primite din partea altor companii privind implementarea unui alt program de Video - Loterie, clauza de neconcurenţă cuprinsă în contractul încheiat între cele patru companii a condus la restrângerea concurenţei atât pe piaţa exploatării maşinilor electronice cu câştiguri din România, cât şi pe pieţele aferente producţiei/comercializării de echipamente.
„Conform legislaţiei din domeniul jocurilor de noroc, Loteria Română deţine exclusivitate pentru activitatea de video - loterie, iar restricţia cuprinsă în contract a eliminat concurenţa de pe această piaţă prin derularea a unui singur asemenea program pe o perioadă de 10 ani” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.


Afost încălcată şi legislaţia comunitară (UE)


În acest fel, Loteria Română SA, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom SA Holdings şi Lotrom SA au încălcat atât legislaţia naţională, cât şi cea comunitară din domeniul concurenţei şi au fost sancţionate astfel:
Compania Naţională Loteria Română SA: 9.018.141 lei (2.012.708 Euro); Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services: 5.541.874 lei (1.236.860 Euro); Intracom SA Holdings: 1.779.528 lei (397.163 Euro); Lotrom SA: 512.469 lei (114.375 Euro).
Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care au ca obiect sau ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, prin limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice etc.
 
jooble.org