Teatrul de Stat Constanţa: «Maria Tănase», în weekend, şi o comedie de Ion Băieşu, cu Eugen Cristea, săptămâna viitoare

Teatrul de Stat Constanţa: «Maria Tănase», în weekend, şi o comedie de Ion Băieşu, cu Eugen Cristea, săptămâna viitoare(2444)


Sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 19.00, Teatrul de Stat din Constanţa prezintă o premieră a acestei stagiuni: «MARIA TĂNASE», spectacol de teatru - dans.
Regia şi Coregrafia : Călin Hanţiu. Scenografia : Ovidiu Pascal. Muzica: Cântecele Originale ale Mariei Tănase.
Distribuţia: Florina Stănculeţ, Iulian Enache, Marian Adochiţei, Paula Prodan,Liliana Bărăscu,Remus Archip, Alice Safta, Cosmin Mihale, Ionuţ Alexandru, Alexandru Ologu, Izabela Bumbac, Georgiana Bumbac, Iulia Fanache.

A doua zi, duminică, 26 ianuarie, la ora 19.00, este programat acelaşi spectacol, „MARIA TĂNASE”, cu aceeaşi distribuţie.

 

Săptămâna viitoare: spectacol – invitat, cu o comedie a maestrului Ion Băieşu, cu Eugen Cristea

 

La mijlocul săptămânii viitoare, pe scena teatrului constănţean va fi prezentat şi un „spectacol – invitat”, din Bucureşti.
Joi 30 ian, ora 19.00: „PUTEREA DRAGOSTEI”, comedie de ION BĂIEŞU.
Regia: Cristina Maria Malâia. Scenografia : Anca Tibar. Distribuţia: EUGEN CRISTEA, Raluca Caragioiu, Eduard Cârlan.

O comedie despre coşmarurile unui părinte, a cărui fiică îl anunţă că se mărită cu un necunoscut. Acesta nu este numai un logodnic abia întâlnit, ci chiar un ...extraterestru! Fata vrea să fie pioniera căsătoriilor interstelare, dar până atunci trebuie să rezolve tot felul de detalii foarte prozaice, pline de haz.

Maestrul ION BĂIEŞU a fost şi rămâne unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi scriitori umorişti români. Ion Băieşu este comediograful despre care Nichita Stănescu spunea, la începutul anilor ’80, ai secolului trecut: "De câteva decenii, scrierile lui Ion Băieşu au defectul că plac şi imprudenţa de a fi iubite. La el, râsul e o formă de dragoste."
Cine poate uita celebrele personaje pe care le-a creat pentru serialul TVR, de la sfârşitul anilor 60, "Iubirea e un lucru mare: Tanţa şi Costel” (interpreţi: regretaţii mari actori Coca Andronescu şi Octavian Cotescu).
Ion Băieşu este şi autorul scenariului filmului "Balanţa"(1992), prezentat cu succes la Festivalul de la Cannes, iar piesa sa "Dresoarea de fantome" a fost jucată, în premieră absolută, la Londra, în 1971! Neuitată rămâne şi comedia „Preşul”.
Ion Băieșu (pseudonimul literar al lui Ion Mihalache, născut pe 2 ianuarie 1933, în satul Băieşti – de aici şi pseudonimul literar - , comuna Aldeni, județul Buzău – decedat la 21 septembrie 1992, în SUA) a fost un scriitor român, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori români, Coca Andronescu și Octavian Cotescu. A scris multe volume de schițe cu subiecte comice, explorând și genul dramatic. A publicat un singur roman, “Balanța”, ecranizat de Lucian Pintilie, iar postum a apărut și un “Jurnal”.
S-a născut într-o familie țărănească extreme de săracă. Copilăria i-a fost afectată de sărăcie și foame! Între 1940 și 1944 a urmat școala primară în satul natal și într-un sat învecinat. În 1944 s-a înscris, la îndemnul preotului Ciomag, la Liceul Comercial din Buzău, unde a fost premiant. Intenționa să plece să se angajeze la construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră, însă în gara din Buzău a hotărât să meargă… la București, unde s-a înscris la celebra Școală de Literatură „Mihai Eminescu”, pe unde au trecut, ca şi cursanţi, Nichita Stănescu, Nicolae Labiş, Nina Casian, Adrian Păunescu şi mulţi alţii. În 1951 a fost admis atât la Facultatea de Filosofie, cât și la Facultatea de Filologie, din București, instituții pe care avea să le absolve în 1961. În 1952 s-a angajat ca redactor la revista literară “Albina”; ajungând, în același an, redactor cultural la cotidianul UTM – ului (ulterior UTC – Uniunea Tineretului Comunist), “Scânteia Tineretului”. Aici a avansat până la funcția de redactor - șef adjunct. A debutat în volum, în 1956, cu “Necazuri și bucurii”. Cu volumul de povestiri “Sufereau împreună” (1965) a intrat în atenția criticii literare, lăsând în urmă umorul considerat de critici facil, care îi caracterizase creația de până atunci, pentru a explora personaje mai „complicate și stranii”, după cum scria criticul Gabriel Dimisianu. În 1966 a fost membru fondator al revistei “Amfiteatru” (a UASCR – Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România, viitoare ASC), la care au scris Fănuș Neagu, Gabriel Dimisianu, Adrian Păunescu, Gheorghe Iova, Constanța Buzea și alții. În 1967, a publicat volumul “Iubirea e un lucru foarte mare. Câteva minunate povestiri despre Tanța și Costel”. La cererea Televiziunii Române, a scris și un scenariu, după care s-a turnat serialul “Tanța și Costel”, consacrat de cuplul de actori Octavian Cotescu şi Coca Andronescu. În 1969 a fost înlăturat de la conducerea revistei “Amfiteatru”, moment de la care a refuzat orice funcții oficiale, alegând să se susțină financiar din scris.În 1985 a publicat singurul său roman, “Balanța”, într-o variantă cenzurată de către autorităţile culturale comuniste! Versiunea integrală a cărții a apărut abia în 1990, cu o prefață de Eugen Simion. După jumătatea anului 1990, a început să lucreze împreună cu marele regizor Lucian Pintilie la scenariul filmului “Balanța”, pe care nu a mai apucat să îl vadă. A murit la 21 septembrie 1992, în Statele Unite ale Americii.
Piese de teatru: “Preșul”, “Tanța și Costel”, “Desu și Kant”, “Tristețea vânzătorului de sticle goale”, “Iertarea”, “Reclamație”, “Dresoarea de fantome”, “În căutarea sensului pierdut”, “Fantomiada”, “Maestrul” şi “Boul si vițeii”.
Scrieri epice: “Balanța” (roman) şi “Acceleratorul” (nuvelă extinsă).
Schițe umoristice: “Umorul la domiciliu” (1981).
Numeroase scenarii de film: “Astă seară dansăm în familie (1972) - în colaborare cu regizorul Geo Saizescu -, “Duminică în familie” (1988) - în colaborare cu Nicolae Țic și Dan Marcoci -, “Balanța” (1992) (după romanul său, omonim) - regia Lucian Pintilie, “Vinovatul” (1991) - regia Alexa Visarion, “Harababura” (1990) - regia Geo Saizescu, “De ce are vulpea coadă?” (1988) - regia Cornel Diaconu, “Miracolul” (1988) - regia Tudor Mărăscu, “Omul din Buzău” (1988) - scenariu TV, “Sper să ne mai vedem (1985) - regia Puși Dinulescu, “Aventura sub pământ” (1982) - teleplay TV, regia Sergiu Ionescu -, “Grăbește-te încet” (1981) - regia Geo Saizescu, “Omul care ne trebuie” (1979) - regia Manole Marcus, “Rătăcire” (1978) - regia Alexandru Tatos, “Avocatul” (1976) - regia Octavian Sava, Dan Mihăescu, Grigore Pop (TV), “Mere roșii” (1976) - regia Alexandru Tatos, “Un text cu bucluc” (1976) - scenariu film TV, “Maiorul și moartea” (1967) - regia Alexandru Boiangiu, “Camera albă (1964) - regia Virgil Calotescu, “Iubirea e un lucru foarte mare” - regia Titi Acs, Cornel Popa (1962), Serial TV.


Cunoscutul actor EUGEN CRISTEA a urmat studii teatrale, absolvind I.A.T.C., din Bucureşti, în anul 1976. În perioada 1976-1980, a jucat la Teatrul Naţional din Timişoara. Din 1980, joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. În decursul carierei, a interpretat numeroase roluri de film, teatru, inclusiv teatru de televiziune şi teatru radiofonic. Este prezentator şi realizator de emisiuni TV, regizează şi compune ilustraţia muzicală a unor piese de teatru.
Eugen Cristea a publicat şi un volum personal de proză şi a tradus literatură beletristică. Este căsătorit cu actriţa Cristina Deleanu.
 
jooble.org