Traian Broască, profesorul de canto cu care se mândreşte Mangalia

Traian Broască, profesorul de canto cu care se mândreşte Mangalia(1283)


Sub deviza “Oamenii cu care ne mândrim!", autoritățile locale din Mangalia au implementat, încă de anul trecut, un proiect de promovare a valorilor oraşului, care, de-a lungul timpului, s-au remarcat în diferite domenii de activitate şi au făcut cunoscut numele Mangaliei în lume.

Prima persoană promovată pe panoul din centrul oraşului a fost Didina Dobinciuc, un model de dascăl, care a slujit în sistemul de învăţământ de peste 30 de ani, fiind în scaun cu rotile. Au urmat campionii cluburilor sportive de lupte libere din Mangalia, care au rezultate notabile pe plan naţional şi internaţional. Din ianuarie, panoul de onoare va fi ocupat de profesorul de canto Traian Broască, un profesionist de prestigiu în domeniul muzicii. Prof. Broască a format o serie de tineri artişti, precum: Inna, Cream, Angels, recunoscuţi pe scenele internaţionale datorită tehnicii vocale de care profesorul s-a ocupat îndeaproape. Timp de 30 de ani, profesorul Traian Broască şi-a cosolidat o carieră în muzică, în calitate de compozitor şi dirijor al Muzicii Reprezentative a Marinei Militare din Mangalia şi Ansamblului "Albatrosul" al Forţelor Navale. Din 1998, când a trecut în rezervă, şi până în 2010, a activat ca profesor de canto în cadrul Casei de Cultură. A reuşit să pună bazele Ansamblului "Creativ-Art" şi Corului "Callatis", cu care a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. Începând cu 2010, a activat ca profesor la Facultatea de Muzică din Constanţa, unde a pregătit numeroşi studenţi. El a înfiinţat "Centrul de Formare şi Perfecţionare Vocală Mangalia", în cadrul căruia a "şlefuit" voci importante din muzica autohtonă, cum ar fi: Ruxandra Iliescu (Blaxy Girls), Ramona Hanganu (band-ul Grupului Divertis), Adela Popescu, Andreea Olariu şi Iulia Puşchilă, finaliste la Vocea României, Lisa Opriş, semifinalistă în acelaşi show de televiziune. În prezent, profesorul Traian Broască se ocupă şi de formarea vocii Ioanei Bărbuliceanu din Mangalia, care a câştigat un premiu important la Festivalul de Muzică de la Dublin.

Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prof.Traian Broască a terminat una dintre cele mai prestigioase instituţii militare de învăţământ din ţară - Şcoala de Ofiţeri, Dirijori de Muzică - Bucureşti, a absolvit Facultatea de Arte Bucureşti şi are un Master în Artă Muzicală. Începând cu anul 2014, pregăteşte „Corul de copii Callatis Mangalia România”, care va participa la mai multe festivaluri corale naţionale şi internaţionale.
 
jooble.org