Aveți copii? Iată ce sfaturi vă dau polițiștii(540)


Întrucât există pericolul ca minorii să fie atraşi în situaţii periculoase fie din necunoaştere, fie din naivitate, poliţiştii constănțeni au o prioritate continuă în ceea ce privește prevenirea victimizării minorilor și prevenirea delincvenței juvenile. I.P.J Constanța, pentru anul în curs, are următoarele priorități - în ceea ce privește ordinea și liniștea publică , siguranța cetățeanului : Prevenirea infracțiunilor de furt contra patrimoniului, Prevenirea infracțiunilor de tâlhărie și Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

Pentru a evita evenimente nedorite de niciun părinte și traumatizante pentru copii, polițiștii vă fac o serie de recomandări, care sperăm că vă vor ajuta să vă feriţi copiii de criminalitate.

*Furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege.
*Să evite prieteniile ocazionale cu persoane necunoscute şi petrecerile cu consum de alcool sau alte substanţe.
*Trebuie cunoscut faptul că minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani răspund penal, dacă în urma unei expertize medicale /psihiatrice se constată că au avut discernământ în momentul săvârșirii infracțiunii.
De aceea trebuie explicat copiilor ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracţiuni şi ce consecinţe vor suporta (percheziţionarea locuinţei, internarea într-un centru de minori sau reţinerea în locuri cu regim de supraveghere ridicat, ceea ce va duce implicit la privarea de libertate, întreruperea cursurilor, menţiunea în cazierul judiciar aspect ce va crea greutăţi în ocuparea unui loc de muncă, respingere, reticenţă şi neîncredere din partea rudelor, prietenilor, cunoştinţelor fiind determinaţi să adere la grupuri cu activitate infracţională.
*Trebuie verificat de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră, testaţi felul cum îi cheltuieşte iar dacă aveţi dubii discutaţi cu el.
*Lipsa banilor sau surplusul acestora reprezintă condiţii favorizante în comiterea unor infracţiuni.
*Copilul trebuie obișnuit cu exemple din viaţa de zi cu zi, părinții putând observa dacă face diferenţa între faptele bune şi cele rele.
*Nu permiteţi copiilor să vină la ore târzii acasă deoarece pot fi antrenaţi în cercuri dubioase, pretabile la comiterea unor infracţiuni sau mai rău pot fi victime ale diferitelor infracțiuni.
*Verificaţi anturajul şi preocupările lor în timpul liber şi nu treceţi cu vederea când observaţi că posedă anumite obiecte străine. Verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsurile facile.
*Menţineţi în permanenţă legătura cu profesorii şi urmăriţi frecventarea orelor de curs de către copilul dumneavoastră.


  
jooble.org