Cum este omagiat Eminescu la Constanța

Cum este omagiat Eminescu la Constanța(1056)


Astăzi se împlinesc 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul care a iubit și descris atât de frumos marea în versurile sale.

Cu această ocazile, în Constanța sunt organizate mai multe evenimente pentru a-l sărbători.

Acțiunile au început la ora 10.00, la statuia poetului și a muzei sale, amplasate pe faleza Mării Negre, lângă Cazino. Scriitorul Constantin Lămureanu şi reprezentanții Asociaţiei „Nelinişti metafizice” au depus flori pe piedestalul statuii marelui poet.


De la ora 11.00, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a început un eveniment intitulat „De treci codrii de aramă”.

La ora 12.00, Filiala Uniunii Scriitorilor Dobrogea, Universitatea „Ovidius” Constanța şi Consiliul Judeţean Constanţa organizează, tot la bibliotecă, conferința „Metamorfozele imaginii eminesciene”, susținută de conf. Angelo Mitchievici, preşedintele Filialei USR Dobrogea. Evenimentul va include recitalul muzical al sopranei Gabriela Dobre, al cărei repertoriu cuprinde piese cu versurile poetului.

Forța Civică filiala Constanța organizează astăzi spectacolul ”Mai am un singur dor”. Poetul va fi omagiat la ora 13.00, la statuia de pe faleză, și apoi prin spectacolul propriu-zis, la ora 17.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Poetul va fi omagiat şi de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, la ora 16.00, prin evenimentul „Fior poetic eminescian în cultura contemporană”.

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România organizează, de la ora 17.00, prin filiala de femei, evenimentul intitulat "Dor de Eminescu", în programul manifestării regăsindu-se momente artistice, recitări de poezie din lirică eminesciană, atât în limba română, cât şi traduceri ale operelor marelui poet în limbile turcă şi tătară.

Și în comuna Cumpăna se celebrează, astăzi, 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, eveniment organizat de către primăria din localitate şi Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“. Elevii de liceu vor evoca creaţia poetului naţional prin momente literar artistice şi prin reconstrucţia atmosferei basmelor şi poeziilor sale, precum şi printr-o expoziţie de desene pe teme eminesciene. Potrivit primarului Mariana Gâju, manifestarea, la care sunt aşteptaţi elevi din localitate, dar şi persoane de toate vârstele, va avea loc în sala mare a Casei de Cultură şi se va desfăşura sub numele „La Cumpăna…Eminescu şi dorul de poezie“.
jooble.org