Ministrul Maria Grapini susține uniformizarea TVA-ului în turism la 9%(794)Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, a susținut sâmbătă, la Arad, uniformizarea TVA-ului în turism la 9%.

"În prezent, turistul plătește 9% TVA la cazare, tot 9% TVA plătind și pentru micul dejun pe care îl dă hotelul. În schimb, dacă turistul dorește să servească cina la hotel, trebuie să achite un TVA de 24%. Părerea mea este că acest TVA ar trebui uniformizat, pentru că situația de acum îi nedreptățește oarecum pe hotelieri, deoarece turistul pleacă să ia cina în altă parte decât în restaurantul hotelului unde este cazat", a declarat Grapini. 

Potrivit ministrului, în acest fel s-ar ține și o gestiune corectă. "Eu am îndoieli că hotelierul separă, de exemplu, roșiile cu TVA de 9%, de cele cu 24%. (...) Am cerut partenerilor din acest domeniu să facă un studiu de impact din care să reiasă că statul nu va fi văduvit de o anumită sumă datorită scăderii TVA, pentru că se vor obține din alte părți", a precizat Grapini.

Ministrul a abordat problema turismului balnear, deplângând starea în care se află cele mai multe dintre stațiuni. "Investitorii care au achiziționat hotelurile și bazele de tratament din aceste stațiuni le-au lăsat de izbeliște după ce și-au recuperat investiția făcută, cele mai multe arătând jalnic în prezent. Nu știu ce s-ar putea face, dar trebuie făcut ceva pentru a-i determina pe acești investitori să își respecte contractele", a punctat Maria Grapini.
În opinia sa, majorarea cu 25% de la 1 ianuarie a redevențelor la ape minerale nu va avea efecte negative asupra tarifelor practicate în turismul balnear. "Toată lumea a criticat România pentru nivelul scăzut al redevențelor la resurse minerale, inclusiv la apele minerale, nivelul acestor redevențe fiind cel mai scăzut în Europa. Majorarea redevențelor la apele minerale cu 25%, începând cu 1 ianuarie, nu va trebui să conducă la creșterea costurilor, ci va trebui să se îmbunătățească etica în afaceri în aceste stațiuni balneare și trebuie făcute investiții atât în infrastructură, cât și pentru creșterea calității serviciilor. Dacă se va întâmpla acest lucru, am convingerea că în 2014 vom avea o creștere a numărului de turiști, atât a celor străini, cât și a celor români, inclusiv pe balnear", a adăugat ministrul.

Sursa: AGERPRES
jooble.org