”ATENŢIE, VINE VIITURA!”: mesajul pe care-l vor primi telefonic cei din zonele cu risc iminent de inundații(903)


În cursul acestui an, autoritățile de mediu vor implementa un sistem de avertizare, telefonică, cu cel puțin 30 de minute înaintea producerii unor viituri, la ieşirea apelor din albii, pentru a reduce numărul victimelor. Este vorba, desigur, de telefoanele mobile şi de cele “fixe” cu display.

Acest proiect - pilot ar putea demara în această primăvară, în cele mai periculoase locaţii, scopul fiind acela ca pentru ca până la toamnă să fie extins în întreaga țară. Ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Ana Lucia Varga (PNL), care a anunţat proiectul, a precizat că oamenii vor primi date despre zona pe unde intră viitura în localitate și intervalul de timp în care este așteptată această calamitate.


O problemă: la ţară, mai ales în zonele sărace, slab protejate împotriva inundaţiilor, nu toţi au telefoane mobile. Iar uneori nici reţea acoperitoare…


În plus, cei contactaţi / avertizaţi vor afla și direcţia / locul în trebuie să plece, pentru a-și salva viețile şi o parte din bunurile mobile Există şi o (mare) problemă: nu toți locuitorii zonelor rurale au… telefoane mobile.
În România au fost identificate, official, 746 de zone de risc mare de inundații.


Costurile avertizărilor prin telefonul mobil vor fi acoperite în totalitate de Ministerul Mediului.
jooble.org