Primarul din Rasova a anunțat că demisionează. Va reuși Nicușor Constantinescu să-l convingă să se răzgândească?

Primarul din Rasova a anunțat că demisionează. Va reuși Nicușor Constantinescu să-l convingă să se răzgândească?(1402)


Primarul comunei Rasova, Mihalache Neamţu, i-a anunțat, ieri, de Bobotează, pe localnici, că intenționează să-și dea demisia din fruntea administraţiei locale. El a invocat probleme de sănătate dar şi faptul că nu are resurse pentru a-şi duce la capăt proiectele propuse pentru dezvoltarea comunei.


De altfel, primarul Mihalache Neamțu a spus încă de anul trecut, când inundațiile au făcut ravagii în comuna pe care o administrează, că intenționează să renunțe la scaunul de primar deoarece nimeni nu-l ajută să repare pagubele, însă a tot amânat momentul.


Fost democrat-liberal, Mihalache Neamțu a trecut în barca PSD cu puțin înainte de alegerile locale din 2012, în speranța că, va primi mai multe fonduri când USL va ajunge la guvernare. În luna iunie a anului 2012, sute de oameni s-au adunat în centrul localității Rasova, pentru a participa la lansarea candidatului PSD la primărie, Mihalache Neamțu. El a fost susținut pentru un nou mandat de prim-vicepreședintele PSD Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu dar și de senatori și deputați social democrați. Sprijinit de localnicii care vroiau ca primarul în funcție să câștige un nou mandat, edilul a trecut în revistă toate proiectele pe care și le-a propus pentru ca oamenii să aibă un trai mai bun. La timpul respectiv, edilul spunea că mai sunt încă multe de făcut pentru comună dar i-au lipsit sprijinul și banii, sub conducerea fostului guvern PDL. Sprijin pe care spera că o să-l obțină de la actuala guvernare dar și de la Consiliul Județean Constanța, ceea ce nu s-a întâmplat.


În altă ordine de idei, Mihalache Neamțu este unul dintre primarii din județul Constanța declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. În 2012, Agenţia Naţională de Integritate a publicat un raport prin care constata încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către primarul comunei Rasova, Mihalache Neamțu. Potrivit ANI, în urma evaluărilor demarate în septembrie 2011, s-au constatat următoarele: „Neamţu Mihalache s-a aflat, în perioada 18.06.2008 - 24.04.2012, în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al comunei Rasova, cât şi calităţile de administrator în cadrul SC DANUBIU SAT TV SRL, de reprezentant în cadrul «Întreprinderii Familiale Neda Iuliana Mădălina», precum şi pe cele de administrator şi Pre-şedinte al Consiliului de administraţie în cadrul SC Ovidunărea Cooperativă Agricolă”.


ANI continua raportul prin a explica faptul că la data de 18.06.2008, Neamţu a fost validat primar fără a renunţa la funcţiile anterior menţionate.  Astfel, spunea ANI, „au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 87, alin. (1), lit. d) şi lit. g) din Legea nr. 161/2003, «funcţia de primar (…) este incompatibilă cu: (...) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice».


În încheierea raportului se preciza faptul că persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani. Totuşi, Neamţu a contestat raportul de evaluare a incompatibilităţii la instanţa de contencios administrativ.


Rămâne de văzut dacă după anunțul public făcut, deocamdată, doar verbal, prin care și-a anunțat demisia, mai-marii de la PSD Constanța vor reuși să-l determine să renunțe la decizia de a pleca din fruntea administrației publice locale din Rasova. Dacă cei din conducerea PSD nu vor reuși să facă acest lucru, în scurt timp, în localitatea Rasova ar putea fi organizate alegeri locale.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri