Maria Claudia Halmache, antrenor: ”Sperăm că în timp, aşa cum s-a acordat atenţie fotbalului, handbalului, ochii tuturor vor fi atraşi şi de eleganţa gimnasticii ritmice”

Maria Claudia Halmache, antrenor: ”Sperăm că în timp, aşa cum s-a acordat atenţie fotbalului, handbalului, ochii tuturor vor fi atraşi şi de eleganţa gimnasticii ritmice”(6385)


Ideea acestui interviu mi-a venit în urmă cu câteva săptămâni, când antrenorii lotului naţional de gimnastică, Octavian Belu şi Mariana Bitang, au tras un semnal de alarmă asupra viitorului acestui sport în ţara noastră. Aşa că am decis să o provoc la o discuţie pe această temă pe Maria Claudia Halmache, masterandă la ,,Performanţă în sport” şi absolventă de Drept şi Educaţie Fizică şi Sport, pentru a afla care este punctul de vedere al unei tinere sportive şi antrenoare în legătură cu situaţia actuală a gimnasticii ritmice pe plan local şi naţional.

- Cu toate că majoritatea consideră că fotbalul este sportul rege, în ultimele decenii, în ţara noastră, gimnastica a adunat cele mai multe medalii, motiv pentru care merită o atenţie sporită. Pentru început te rog să-ţi prezinţi performanţele, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor.

- Fostă multiplă campioană naţională, actualmente promovez gimnastica ritmică atât ca sport de masă, cât şi că sport de performanţă. Ca antrenor mă mândresc cu calificarea la Cupa României 2013 şi câştigarea locului V cu sportiva Delia Cristea, la categoria mică gimnastă, dar și cu următoarele rezultate: 5-th Spring Cup Ploieşti – sportiva Delia Cristea – locul III – Mică Gimnastă; Festivalul Naţional DANS ROMÂNIA OPEN: Locul I la categoriile: Juniori-open fusion şi Kadeţi performing-art; Turneul Internaţional de Gimnastică Ritmică ,,Gineta Stoenescu” Iaşi 2013: locul III 3 sportive, locul II 2 sportive, locul III ansamblu mică gimnastă;
Festivalul Balcanic FEMI-SPORT: locul I - Preşcolari , locul I-Şcolari, locul I-Kadeţi Câştigarea trofeului:”CUPA BALCANICĂ FEMI SPORT GIMNASTICĂ RITMICĂ”.

- Ai urmat „Cursul naţional de antrenori şi arbitri de gimnastică ritmică”. Ce rol a avut acesta asupra viziunii tale de îndrumător şi cum ţi-a influenţat activitatea sportivă?


- Mă mândresc că am urmat şi absolvit cursul naţional de arbitri unde am avut şansa să învăţ chiar de la specialişti din Ucraina şi România, ceea ce mi-a oferit o viziune modernă şi corectă asupra acestui sport deosebit pentru fetiţe. Rezultatele pe care le-am obţinut oglindesc cele învăţate, iar statutul de arbitru naţional mă obligă tot timpul să îmi ridic ştacheta ca antrenor.

- În anul 2010 ai înfiinţat Clubul Sportiv Ritmic Gym Trend (antrenamente de gimnastică ritmică – sport de performanţă, sport de masă, balet, dans performing art; antrenamente pe plajă). Care este situaţia gimnasticii la nivelul junioratului în Constanţa?


- Clubul Ritmic Gym Trend pe care îl administrez are o grupă de performanţă formată din 8 fetiţe cu vârste între 9 şi 10 ani care participă în acest an competiţional la categoria a IV-a. Vor evolua cu câte 4 exerciţii: fără obiect, coardă, panglică, cerc. Constanţa participă în fiecare an la campionatele naţionale, ceea ce înseamnă că este o pepinieră de talent,în ciuda faptului că mulţi părinţi nu ştiu ce înseamnă gimnastica ritmică. Noi încercăm să promovăm prin spectacole şi apariţii tv acest sport. 

Gimnastica ritmică trebuie să se desfăşoare într-o sală mare de sport, pe un covor special de antrenament cu anumite dimensiuni, o sală de balet cu oglinzi şi pian, ceea ce pentru gimnastica ritmică din Constanţa este mai greu de realizat. Dar sperăm că în timp, aşa cum s-a acordat atenţie, fotbalului, handbalului, ochii tuturor vor fi atraşi şi de eleganţa gimnasticii ritmice.


- Ce fel de proiect ar trebui implementat la nivel naţional pentru a putea revigora starea sportului românesc şi mai ales a gimnasticii de al cărui viitor s-au arătat îngrijoraţi şi antrenorii lotului national?


- Părinţii trebuie să fie educaţi în ceea ce priveşte sănătatea prin sport, cât este de important ca un copil să aibe tot timpul ridicată ştacheta ambiţiei; părinţii sunt cei care îşi aduc fetiţele la gimnastică şi le susţin pe tot parcursul desfăşurării antrenamentelor.
Structurile locale trebuie să cunoască ce înseamnă gimnastica ritmică şi să sprijine, să colaboreze cu cluburile sportive.

- Care sunt metodele cu care încerci să atragi copiii către sport? Ce sfaturi le dai părinţilor pentru optimizarea dezvoltării fizice a odraslelor?

- Frumuseţea gimnasticii ritmice se vede în frumuseţea fetiţelor pe care le antrenez; inteligenţa şi dezvoltatea coordonării din gimnastică ritmică se oglindesc şi în rezultatele lor şcolare. Un antrenament de gimnastică ritmică se desfăşoară pe muzică, cu panglică, cerc, coarde-colorate, cu jocuri interactive, concursuri de stimulare. În ciuda programului destul de încărcat al părinţilor, nu este greu să îşi ia fetiţa de mâna să o aducă la un sport deosebit unde socializează şi se bucură de frumuseţea copilăriei.
jooble.org