Gabriel Comănescu, angajat de ruşi să caute petrol în Arctica(1521)


Grup Servicii Petroliere, companie deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a semnat un contract pe doi ani cu Gazprom Neft pentru servicii de foraj petrolier offshore în Marea Pechora, parte a Mării Barents. Contractul este valabil pentru 2014-2015, cu opţiune de extindere pentru încă un an. Acest contract trebuia să înceapă încă din vara acestui an, însă a fost amânat. Mai mult, ruşii, pe lângă amânare, au dorit şi schimbarea platformei care va efectua lucrările. Astfel, în loc de Jupiter, GSP va trimite, dincolo de Cercul Polar, platforma Neptun, în mai. Platforma românească va efectua, pe lângă foraj, şi toată gama de servicii la sondă în puţul North-Dolginskaya 3. Preţul contractului nu a fost publicat.

„Contractul cu Gazprom Neft este o mare oportunitate pentru noi. GSP Saturn este una dintre cele mai avansate tehnologic platforme de foraj, fiind parte a unui şir de investiţii de 1,3 miliarde de dolari, începând cu 2004 ”, a spus Comănescu.

GSP nu este la primul contract cu gigantul rusesc Gazprom. În urmă cu trei ani, compania românească a instalat ţeavă submarină de gaze pe fundul Mării Negre pentru beneficiarul rus. GSP a mai lucrat şi în Orientul Mijlociu, Marea Nordului, Marea Mediterană şi Golful Mexic.

Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată de circa 600 de milioane de euro. Are afaceri în servicii conexe industirei petroliere, în fabricarea echipamentelor pentru industria petrolului şi a gazelor, transport maritim şi turism.

GSP a cumpărat platformele mobile de foraj de la Petrom, după ce compania petrolieră a fost cumpărată de OMV.


Sursa: Economica.net
 
jooble.org