Proiect de mediu destinat protejării Ţărmului Marii Negre(780)


Comisia Europeană a aprobat, ieri, unul dintre cele mai importante proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv "Protecţia si reabilitarea părtii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanta si Eforie Nord".


Valoarea totală a proiectului este de 624.115.423lei inclusiv TVA, din care finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune si Bugetul de Stat în valoare de 623.925.643lei. Investiţiile finanţate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administraţia Naţională "Apele Române", în calitate de instituţie naţională cu competenţe exclusive în gestionarea zonei costiere a României, si vor fi exploatate de către acesta prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.


Proiectul își propune realizarea de măsuri de protecţie a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord, pe o lungine de peste 7,3 km. Proiectul constă în lucrări de reparaţie a digurilor de larg existente, construcţia de noi diguri de larg, reabilitarea si prelungirea digurilor de protecţie, construcţia de diguri de protecţie a zonei înnisipate si a unor diguri îngropate (pinteni), demolarea unor structuri existente si lucrări de înnisipare artificială pentru lărgirea plajei litoralului românesc cu peste 60 de metri.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 01.08.2013, iar la momentul actual se lucreaza la faza de elaborare a proiectului tehnic. Se estimează că lucrările efective vor incepe în trimestrul 1 – 2014.
jooble.org