Cea mai mare investiție privată din ultimii ani, îngropată în pământ!

Cea mai mare investiție privată din ultimii ani, îngropată în pământ!(1139)


Cea mai mare investiție privată din ultimii ani, din municipiul Constanța, este greu de observat. Trebuie să coborâți pe bulevardul Marinarilor ca să o puteți vedea. Bulevardul acesta este de fapt o stradă care face legătura între Poarta 1 și Poarta 2. Lucrarea despre care vorbim a înghițit 40 de milioane de euro, una dintre cele mai mari din istoria investițiilor private din Constanța. Ce s-a construit cu acești bani? O parcare subterantă de trei etaje, care nu poate fi folosită, dar și o structură de rezistență: sute de piloni care țin strada Traian să nu se prăbușească în mare.

Ieri, după circa șase ani de la demararea lucrărilor, a fost încheiată etapa de consolidare. Numai această lucrare de stabilizare a costat 11 milioane de euro, a anunțat primarul Radu Mazăre. ”Locuitorii din împrejurimi pot sta liniștiți. Ați văzut ce capete luminate au lucrat, ce eforturi au fost. Nu se va dărâma niciun bloc, nu se va înclina niciun bloc, nu trebuie să vândă apartamentele. Nu a scăzut valoarea, ba dimpotrivă. Să facă o cruce mare și să aștepte investiția de suprastructură, respectiv construcția de birouri, de hotel și de spații comerciale. Deocamdată, 40 de milioane de euro au fost băgați în pământ, să spunem 20 la sută din barajul Vidraru, au stabilizat aici șoseaua cu bani privați. Noi nu am fi avut niciodată banii ăștia să-i băgăm în pământ”, a spus Mazăre. Banii aceștia înseamnă programul de asfaltări al municipiul Constanța pe o perioadă de patru ani.

”Sunt ca Fidel Castro”

Primarul le-a mulțumit constructorilor. ”Mă gândeam câți mâncători de rahat tot am întâlnit eu în acești 13 ani. O să cadă blocurile, șoseaua o să se dărâme... Eu sunt ca și Fidel Castro: schimb prefecți, schimb mâncători de rahat de-a lungul anilor. Important este că marea parte a locuitorilor de aici au avut încredere. Le mulțumesc și specialiștilor, constructorilor și investitorilor. Aștept să ridicăm și suprastructură”, a spus el.

Birocrația este îngrozitoare

Mazăre a afirmat însă că investitorii nu mai vin să bată la uși ca altădată. El spune că, indiferent dacă ești la putere sau nu, barierele birocratice în calea dezvoltării sunt foarte mari. ”A trece barierele birocratice în România este îngrozitor de greu, chiar dacă ești la guvern, chiar dacă ești primar. Există un imobilism îngrozitor. De exemplu, încă nu am reușit să obținem toate avizele necesare votării PUZ-ului Mamaia, unde am presiune investițională. Aici încă nu am presiune investițională, dar când o să încep să cer pe la instituțiile statului, ministere, paraministere, avize. Ca să putem vota PUZ-ul cred că iar va dura o veșnicie. Dacă nu pun mâna pe telefon să răcnesc la fiecare în parte (n.r. ministru), vreau să vă spun că nu se poate face nicio investiție în România”, a declarat primarul.

Traficul va fi redeschis circulației

Revenind la strada Traian, vă spunem că situația acolo este stabilă. Specialiștii au luat în calcul și ploi mai importante, dar chair și cutremure, mai ales că, a spus unul dintre ei, recent s-a descoperit o falie activă în această zonă. S-au montat chiar senzori la zece metri sub infrastructură, are monitorizează orice mișcare a clădirii. Toate acestea fiind rezolvat, mai este un singur pas: redeschiderea pentru trafic a străzii Traian. Acest lucru va avea loc peste o săptămână, a spus primarul. Pentru început, nu va fi permis decât accesul mașinilor mici, dar se va circula pe două benzi. ”Într-o săptămână redeschidem traficul pentru mașinile mici, pe două benzi, fără să existe vreun risc sau vreo problemă”, a spus Mazăre.

Investiția inițială era de 200 milioane lei

”Iniţial, când am gândit şi am aprobat această investiţie, m-am gândit la mai multe componente: intră în oraş aproximativ 200 de milioane de euro, se ridică valoarea zonei, se va stabiliza malul. La un moment dat, o dată cu criza mondială, au fost nişte probleme ale acţionarilor şi s-a stopat investiţia. Stopându-se investiţia, din păcate, la un moment dat s-au colmatat nişte drenuri existente din 1960, care au generat anumite prăbuşiri de teren, minore, e adevărat. Ulterior, am discutat cu proprietarii şi am căzut de comun acord că deşi nu vor realiza toată investiţia de aici trebuie să continue investiţia în fundaţie şi să stabilizeze malul până când va veni o perioadă mai bună în care să termine toată investiţia”, spunea Mazăre, în martie 2011.

Scurt istoric

Reamintim că în 2007 au început lucrările pentru realizarea unui complex comercial şi de afaceri pe strada Traian, chiar în apropierea Porţii 3 de acces în Portul Constanţa, valoarea totală a investiţiei fiind de aproximativ 200 de milioane de lei. În 2010, după o ploaie torenţială s-a surpat o bucată din strada Traian, iar pentru siguranţa conducătorilor auto de atunci a fost oprită circulaţia rutieră pe strada respectivă.
 
jooble.org