Dobrogea-Uniune etnică, o adevărată sărbătoare dedicată femeilor AUR

Dobrogea-Uniune etnică, o adevărată sărbătoare dedicată femeilor AUR(477)


Sâmbătă, 9 martie, după amiază, la sediul central AUR din zona Dacia, a avut loc un eveniment-simpozion cu tema „Dobrogea-Uniune etnică”.

Evenimentul a fost dedicat naționalităților conlocuitoare din Dobrogea, care sunt un exemplu de conviețuire pașnică de câteva sute de ani. Amfitrionii Stela Ioan și Titi Bădrăgan, împreună cu invitații lor, senatorul Evdochia Aelenei, candidatul AUR la primăria Constanța Ovidiu Cupșa, maestrul Oleg Danovski Jr., maestrul Nicolae Voiculeț, doamnele Aisun Mamut, Andrei Gabriela și studentul Lazăr Vlăduț au ținut scurte prelegeri istorice și culturale. Au participat deputatul Dănuț Aelenei, senatorul Cristian Mateescu și numeroși membri și simpatizanți AUR.

 

Așa cum a numit-o Geo Bogza, Dobrogea este o fată de rege dac și dansatoare tătăroaică. Este poate cea mai frumoasă caracterizare pentru Dobrogea și, implicit, pentru Constanța!”, a declarat Ovidiu Cupșa.

 

Senatorul Evdochia Aelenei a ținut un discurs impresionant, în care ne-a descris povestea exodului rușilor-lipoveni, de la drumul pribegiei, până la stabilirea lor în Dobrogea. „Prima casă a lipovenilor a fost sânul mamei, iar acoperișul, icoana...S-au așezat unde nu era mai nimic, în Deltă, acolo unde terenurile nu erau mănoase...Dar era apa, care a dat mâncarea, peștele, de aceea lipovenii au în ADN-ul lor, pescăritul...

Sunt rus-lipovean și declar asta, într-o perioadă în care este periculos să spui asta...Nu sunt putinistă, dar îmi iubesc neamul, facem nunțile rusește și ne păstrăm obiceiurile...Nu am cerut ca la școală să se învețe limba rusă, deși acasă noi o vorbim...Trăim în pace alături de dumneavoastră...”, a declarat, emoționată, Evdochia Aelenei.

 

A urmat un festin gastronomic, cu preparate specifice etniilor (șuberec, piperchi târgăsite, placinte cu brânză, spanac și dovleac, cozonac, baclavale și tradiționalii mucenici, pregătite cu suflet de doamnele din organizație. De asemenea, muzica, aparținând diverselor etnii, a asigurat antrenul și buna dispoziție.

 

Doamnele și domnișoarele au primit flori și mărțișoare, având semnătura liderului AUR George Simion. De asemenea, maestrul Nicolae Voiculeț a oferit 50 de discuri, DE DRAGOSTE, muzică de nai și orchestră simfonică, în memoria mamei sale, dedicate femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie.

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri