Rablele cu număr de Bulgaria, pe cale de dispariție?

Rablele cu număr de Bulgaria, pe cale de dispariție?(1312)


Înmatricularea unei mașini în Bulgaria nu va mai fi, în viitor, o afacere foarte sigură, din două motive. Primul este că o nouă legislație românească va încerca să oprească fenomenul. A doua: mașinile care se reîntorc în Bulgaria ar putea fi oprite la graniță.

Despre ce este vorba? Autorităţile bulgare ar putea confisca aproape 35.000 de autoturisme conduse de români în momentul în care acestea intră în ţară, scrie sâmbătă un cotidian din Bulgaria, citat de Agerpres. Sunt vizate de autoturismele înscrise pe numele unor bulgari săraci, în majoritatea cazurilor țigani. Aceștia primesc pentru fiecare mașină între 25 şi 50 de euro. În schimbul acestei sume, el semnează o procură cu care românul poate să conducă liniştit maşina. Schema este ilegală, dar autorităţile fiscale din Bulgaria au început recent să inspecteze persoanele care au pe numele lor mai multe maşini. În majoritatea cazurilor o asemenea maşină nu costă mai mult de 2.500 euro. Dar sunt persoane cu sute de autoturisme pe numele lor. Asta înseamnă că, dacă cineva are 100 de maşini de câte 2.500 euro fiecare şi în acelaşi timp este şomer, persoană respectivă a ascuns venituri de 250.000 de euro şi va fi acuzată de evaziune fiscală. În acest caz, proprietarul celor 100 de maşini va trebui să plătească în jur de 50.000 de euro pentru veniturile ascunse de 250.000 de euro. În cele mai multe cazuri aceste persoane nu au nimic în afară de maşinile pe numele lor, aşa că în momentul în care un asemenea autoturism va intra în Bulgaria acesta va fi confiscat de stat, scrie Monitor. Ziarul precizează că se aşteaptă că mulţi români să rămână facă maşinile lor cu plăcuţe bulgăreşti în perioada minivacanţei de 1 mai şi de sărbătorile de Paşti (1-6 mai) când vor vizita litoralul bulgăresc potrivit Agerpres. Cotidianul mai scrie că recordul la numărul de maşini înscrise pe numele unei persoane este deţinut de un tânăr de 21 ani din oraşul Ruse care deţine pe hârtie 712 autoturisme. În afară de aceste afaceri, tânărul lucrează la o spălătorie auto. În Ruse sunt cel puţin 10 persoane cu între 200 şi 300 de autoturisme pe numele lor, situaţia este similară şi în alte oraşe din nordul Bulgariei, precum Vidin, Silistra şi Dobrici.

Există portițe?

Vestea a fost primită cu rezerve de românii cu mașini înmatriculate în Bulgaria. Unii speră că mașinile lor nu sunt în situația descrisă, alții caută modalități de ocolire. ”Ordonanţa 6/2012, stipulează că, începând din aprilie 2012, autoturismele înmatriculate în alte state vor putea fi supuse, la cerere, unei inspecţii tehnice periodice în România”, spun, pe internet, posesorii de mașini bulgărești. Cu alte cuvinte, dacă nu vrei să-ți petreci vacanța în Bulgaria, nu riști nimic. Asta dacă nu cumva autoritățile din România vor modifica ordonanța, lucru posibil, pentru că acestea au declarat deja război mașinilor înmatriculate în alte țări. Lucrurile nu stau însă chiar așa. Comisarul-şef Paul Toma, şeful Serviciului de cooperare şi educaţie din cadrul Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, a precizat, pentru Mediafax, că inspecţia tehnică periodică nu poate fi făcută pentru aceste maşini pe teritoriul României, unde nu va fi recunoscută, de cele mai multe ori nici asigurarea de răspundere civilă pe care o au.


Actele false, la ordinea zilei

Românii mai au o probelmă. În multe cazuri, actele pe care le primesc de la bulgari sunt false. Este vorba mai ales despre cele care atestă ITP-ul, dar și despre certificate de înmatriculare. Polițilștii de frontieră se feresc să vorbească despre o rețea, dar cazurile care se înmulțesc denotă acest lucru. Când sunt prinși la frontieră, aceștia se aleg cu un dosar penal din partea polițiștilor.

Ce piedici pun românii
Autoritățile române au luat la rândul lor măsuri care să oprească fenomentul. În luna februarie a acestui an au fost făcute publice prevederile unei Ordonanțe de Urgență propuse de MAI, potrivit căreia șoferii nu vor mai putea circula cu o maşină care nu este înmatriculată pe numele lor, fie pentru că n-au solicitat transcrierea dreptului de proprietate la achiziţie în termen de 30 de zile, fie pentru că autovehiculul este înmatriculat în altă ţară. termen de 10 zile.
Potrivit documentului, autovehiculele înmatriculate în alte state şi deţinute, cu orice titlu, de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, nu vor mai putea fi conduse în ţară mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa Poliţiei Române. Această prevedere ar urma să se aplice, în principal, acelor persoane din România care conduc un autovehicul înmatriculat în străinătate, fără a figura în certificatul de înmatriculare, a precizat comisarul-şef Paul Toma, şeful Serviciului de cooperare şi educaţie din cadrul Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, pentru Mediafax.


Termen maxim: 30 de zile

Interdicţia de a conduce în România autovehiculul înmatriculat în altă ţară după termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor menţionate în certificatul de înmatriculare, celor care efectuează transport public de mărfuri sau persoane ori transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, celor care sunt angajaţi sau asociaţi în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare şi celor care au încheiat un contract de leasing, menţionează MAI. Măsura este propusă pentru că se întâmplă frecvent ca cei care conduc maşini înmatriculate în alt stat să fie implicaţi în incidente în trafic şi să nu aibă valabile inspecţia tehnică periodică şi asigurarea de răspundere civilă Potrivit şefului Direcţiei Rutiere din Poliţie, în acest moment există în evidenţă aproximativ 200.000 de autovehicule înmatriculate în alte ţări. Practic, aceste autovehicule intră în evidenţa Direcţiei Rutiere după ce şoferii sunt opriţi de către poliţişti în trafic.

Proiectul de OUG lansat vineri în dezbatere publică mai propune şi ca şoferii cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, să fie obligaţi să prezinte, la cererea poliţistului rutier, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul, însoţit de traducerea legalizată în limba română, a acestuia, pe lângă celelalte documente prevăzute de lege (documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus şi documentele referitoare la bunurile transportate). Încălcarea oricăreia dintre aceste prevederi - referitoare la dreptul de circulaţie cu un autovehicul înmatriculat în alt stat, prezentarea documentului doveditor al titlului şi traducerii şi transcrierea dreptului de proprietate - le va atrage şoferilor reţinerea certificatelor de înmatriculare, eliberându-li-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, şi retragerea plăcuţelor cu numerele de înmatriculare, se arată în proiectul de OUG. În plus, nerespectarea obligaţiei şoferului de a avea asupra sa documentul doveditor al titlului şi traducerea legalizată, pentru autovehiculul înmatriculat în altă ţară, se va pedepsi printr-o amendă din clasa a III-a de sancţiuni contravenţionale, cuprinsă între 450 şi 600 de lei. În cazul depăşirii termenului de 30 de zile în care o persoană din România conduce un autovehicul înmatriculat în alt stat, în afara excepţiilor enumerate, aceasta va avea de plătit o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni, cuprinsă între 675 şi 1.500 de lei. Tot cu o astfel de amendă, dar şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, va fi pedepsit şi cel care conduce un autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, din cauză că nu a solicitat transcrierea dreptului de proprietate în termenul de 30 de zile de la achiziţie.

Ce soluții caută șoferii

Prinși între ciocan și nicovală, șoferii nu se dau bătuți. ”Cel mai simplu ar fi să avem aceleași taxe în România și în Bulgaria. Atunci nu am mai merge acolo pentru înmatriculări”, a spus un șofer. Alții sunt mai îndrăzneți și spun că orice piedici li s-ar pune, ei tot în Bulgaria vor merge, pentru că tarifele acolo sunt de până la opt ori mai mici. Printre cele mai inedite metode la care s-au gândit este să-și facă buletine în țara străină sau să-și facă firme acolo și să înmatriculeze mașinile pe societăți. Rămâne de văzut dacă aceste soluții vor fi mai ieftine. ”Decât să-și ia toate rablele de la bulgari, mai bine o Dacie la mâna a doua, cinstită”, a declarat un șofer din Constanța, care preferă să conducă o mașină autohtonă, dar înmatriculată la noi în țară.
jooble.org