Cum a vrut Mădălin Voicu, ajuns în Parlament cu ajutorul lui Mazăre, să scape politicienii corupți de pușcărie

Cum a vrut Mădălin Voicu, ajuns în Parlament cu ajutorul lui Mazăre, să scape politicienii corupți de pușcărie(1713)


Porțile peniteciarelor din România ar fi putut fi larg deschise dacă proiectul inițiat de unul dintre oamenii care fac parte din echipa lui Radu Mazăre nu ar fi fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Este vorba despre deputatul Colegiului 10 din Constanța, Mădălin Voicu, cel care a câștigat încă un mandat de parlamentar în urma votului acordat de constănțenii care s-au lăsat vrăjiți de promisiunile USL-ului. Promisiuni care, în mare parte, făceau referire la o viață mai bună și nicidecum la libertatea acordată anticipat celor certați cu legea și, în mod aparte, politicienilor corupți.
Proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse urma să fie supus votului, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional la acest act normativ, după ce Comisia juridică a adoptat, pe furiș, luni seară raport favorabil cu amendamente.
Proiectul iniţiat de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun a fost analizat în Comisia juridică, fiind adoptate o serie de amendamente luni seară, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri.

Deputatul Dănuț Culețu nu a votat proiectul


Cu toate că la şedinţa Comisiei Juridice, proiectul de lege nu a fost pus pe ordinea de zi, ci a fost adoptat la secret într-o altă sală, iar la şedinţă nu au participat decât şapte membri ai Comisiei din cei 27, ieri, în plenul Camerei s-a anunţat că au fost prezenţi 24 de membri ai Comsiei, iar 21 au votat pentru. Imediat, au apărut și speculațiile referitoare la cine anume din Comisia Juridică și-ar fi dat acordul pentru acest proiect. Printre cei suspectați se afla și deputatul constănțean Dănuț Culețu.
„Alegaţiile conform cărora deputatul Dănuţ Culeţu, în calitate de reprezentant al Grupului Parlamentar al Partidului Democrat, prezent la lucrările Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, ar fi votat pentru adoptarea Legii amnistierii şi graţierii unor pedepse sunt complet false. Resping orice fel de speculaţie pe această temă. Lucrările comisiei juridice s-au desfăşurat în două etape - în cursul după-amiezii, respectiv, serii de ieri, iar ordinea de zi a avut iniţial un singur proiect de lege. Având în vedere suplimentarea ordinii de zi, aceasta a fost una din iniţiativele legislative nou introduse, iar atenţia acordată a fost una sporită dată fiind graba cu care PSD a dorit adoptarea acestor forme de amnistiere şi graţiere, care nu are nici o legătură cu principiile mele de drept şi morale. Pentru a înlătura orice fel de suspiciune şi pentru a pune capăt oricăror supoziţii legate de poziţia mea în raport cu această propunere, mă declar total împotriva adoptării unor astfel de prevederi şi votul final dat va fi unul clar împotrivă”, a precizat deputat Culeţu.

Ce prevede proiectul legislativ

Conform unor surse parlamentare, urmare a amendamentelor adoptate de comisie în secret, proiectul prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.
„Pentru înfăptuirea unei politici penale corecte, propunerea legislativă oferă posibilitatea persoanelor condamnate, care au infracțiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat și cei care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemența legiuitorului în sensul amnistierii și grațierii pedepselor aplicate de instanțele de judecată’’, se arată în motivarea proiectului de lege privind amnistierea și grațierea unor condamnați.
Cei doi parlamentari inițiatori mai susțin că necesitatea unei astfel de legi vine din faptul că, în prezent, în unitățile din sistemul penitenciar există persoane peste capacitatea legală de cazare, în medie cu peste 40%, ceea ce contravine normelor europene în domeniu.
Cu toate acestea, în motivarea inițiativei legislative, Mădălin Voicu și Nicolae Păun nu detaliază exact câți deținuți ar putea beneficia de noua lege, cu atât mai mult cu cât în textul ei sunt evidențiate mai multe infracțiuni pentru care deținuții nu vor beneficia de grațiere sau amnistiere.
În replică la proiectul de lege propus de cei doi deputați, Guvernul a oferit un punct de vedere prin care a anunțat că nu susține inițiativa legislativă.

Ce politicieni corupți ar fi scăpat dacă se vota legea


Despre Legea amnistiei a scris și fostul ministru al Justiției Monica Macovei, dând exemplul de politicieni care ar urma să beneficieze direct în cazul aprobării legii.
„De exemplu, asta înseamnă că: Adrian Năstase, condamnat pentru șantaj în primă instanță, scapă de închisoare dacă nu ia în recurs o condamnare mai mare de 7 ani; Cătălin Voicu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență pleacă acasă de la penitenciarul Jilava; Relu Fenechiu, condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu va sta liniștit, având șanse minime de a mai ajunge la închisoare; Decebal Traian Remeș, condamnat în dosarul "Caltaboșul" pentru luare de mită la 3 ani de închisoare, va părăsi și el închisoarea; inclusiv Liviu Dragnea, al carui proces este abia la început, va scapa cel mai probabil de închisoare în cazul unei condamnari. Sunt doar câteva exemple. În realitate, toți politicienii condamnați sau aflați în cursul unui proces penal pentru fapte de corupție și conexe vor scăpa de aplicarea legii, demonstrând cu ajutorul USL că în România politicienii pot fura fără nicio teama", a spus Monica Macovei.

În cele din urmă, ieri, Legea amnistierii a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor. Reamintim că, acest proiect de lege a fost respins în luna mai de Senat şi dacă ar fi trecut de plenul Camerei Deputaților ar fi fost pus în practică, imediat, deoarece Camera Deputaților este forul decizional. Rămâne de văzut ce se va întâmpla atunci când această lege va fi, din nou, introdusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri