5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(165)


* Vineri dimineață, cu numai o oră înainte de expirarea armistițiului dintre Israel și Hamas, sistemul de apărare anti-aeriană al Armatei israeliene a interceptat o rachetă lansată din Fâşia Gaza. La scurt timp, armata israeliană a anunțat reluarea operațiunilor de luptă, acuzând Hamas că a încălcat termenii armistiţiului. Armistiţiul a ținut şapte zile și a dus la eliberarea a 105 ostatici luaţi de Hamas în schimbul eliberării a 240 de deţinuţi palestinieni, toţi femei şi minori. Israelul a anunțat că era dispus să mai accepte două zile de armistițiu. Hamas deţine în continuare 137 de ostatici. SUA susțin că negocierile pentru un nou armistițiu continuă. În urma bombardamentelor puternice, în jurul prânzului, numărul morților trecuse de 100. Șeful Crucii Roșii a spus că reînceperea luptelor în Gaza a readus o "situaţie de coşmar" pentru teritoriul palestinian, unde "oamenii sunt la limită, spitalele sunt la limită, întreaga Fâşie Gaza este într-o stare foarte precară.

 

* În Ucraina, în ziua 646 de război, ucrainenii au anunțat doborârea celor mai multe dintre dronele de atac lansate de ruși peste noapte, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a făcut apel pentru ridicarea de fortificații în zonele cheie ale frontului, amenințate de ofensiva rusă, și a vorbit despre intrarea războiului într-o nouă fază, odată cu sosirea iernii. Peste un milion de soldați ruși și ucraineni luptă în prezent în estul Ucrainei, iar vremea rea este doar una dintre problemele lor. Atât soldații ruși, cât și cei ucraineni se confruntă cu o infestare severă de șobolani de dimensiuni impresionante, care caută mâncare și căldură în tranșee. Astăzi a fost confirmat și atacul Ucrainei în Extremul Orient rus, asupra căii ferate care unește Rusia cu China și Mongolia. Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, a declarat o sursă din structura militară de la Kiev, în timp ce media rusă a scris că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei este rezultatul unui act terorist.

 

* Iar în SUA, justiţia federală a decis că fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, poate fi judecat într-un proces civil pentru asaltul susţinătorilor săi asupra Capitoliului, în 6 ianuarie 2021. În timp ce Camera Reprezentanților a votat pentru destituirea lui George Santos, reprezentantul republican al statului New York, acuzat de fraudă, spălare de bani și deturnare de fonduri publice.

 

* La noi, am sărbătorit Ziua Națională, cu parade în mai multe orașe din țară. La București a fost și record de public, peste 100.000 de oameni potrivit unor estimări neoficiale. La recepția de la Cotroceni, care a început de data asta la prânz, președintele fiind cu un picior pe scara avionului către Dubai, Klaus Iohannis a lansat un îndemn la vot la toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, pentru că „este responsabilitatea noastră să protejăm viitorul naţiunii şi, totodată, să rămânem vigilenţi în faţa curentelor extremiste”.

 

* Încheiem ziua - oamenii de știință care au creat roboți minusculi din celule umane, care se mișcă singuri într-un recipient și ar putea să aibă într-o zi importante aplicații medicale.

Mai întâi au fost xenoroboți, primii roboți vii, din celule stem prelevate de la o specie africană de broască țestoasă. Acum avem de-a face cu ”antroboții”, creați din celule ale traheei umane de la donatori anonimi de diferite vârste, bărbați și femei. Ei au supraviețuit până la 60 de zile în condiții de laborator.

În ceea ce privește aplicațiile medicale, rezultatele sunt până acum promițătoare. Experimentele au arătat, spre surpriza cercetătorilor, că antroboții au încurajat vindecarea regiunilor afectate ale unui strat de neuroni. Oamenii de știință spun că noua creație nu ridică îngrijorări din punct de vedere etic sau al siguranței, deoarece nu implică utilizarea de embrioni umani ori modificări genetice.

 

TIMPUL.INFO

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri