„Actul de fondaţiune al satului Carmen Sylva“ (actualul Crişan), din anul 1900, este expus, de astăzi, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea

„Actul de fondaţiune al satului Carmen Sylva“ (actualul Crişan), din anul 1900, este expus, de astăzi, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea(1331)


Documentul a fost adus la Tulcea de dr. Mariana Păvăloiu, profesor universitar şi cunoscut cercetător şi muzeograf din Constanţa.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi, luni – 9 decembrie, în sala „Dobrogea”, din sediul Consiliului Judeţean Tulcea, preşedintele CJT , Horia Teodorescu, a vorbit despre semnificaţia acestui document, pentru istoria judeţului Tulcea: „Doamna Păvăloiu ne face onoarea de a aduce, la Tulcea, un document extrem de important pentru istoria Dobrogei de Nord, în special pentru zona Deltei Dunării. Avem în faţă actul de fondaţiune al satului Carmen Sylva, actualul Crişan, un document datat... 2 aprilie 1900!”
La conferinţa de presă au mai participat şi primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu, dar şi Mădălina Ciocoiu, din cadrul Institutului de Cercetări Eco - Muzeale Tulcea, cea care a preluat documentul.

Actul a ajuns în posesia dr. Mariana Păvăloiu prin intermediul unui nepot al lui Ştefan Borş. „Ştefan Borş (preşedinte al Consiliului Judeţean) şi Ion Neniţescu (prefect) au fost ctitori de localităţi, au întemeiat sate în Dobrogea de Nord“, a precizat Mariana Păvăloiu.
Înainte de a pleca înapoi spre Constanţa, Mariana Păvăloiu, însoţită de Mihai Nicolae, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, au trecut pe la mormântul lui Ştefan Borş, acolo unde au aprins câte o lumânare, în amintirea celui care a fost unul dintre întemeietorii oraşului modern Tulcea.
  
jooble.org