5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(247)


* Israelul ar fi acceptat solicitarea SUA de a amâna invazia terestră în Gaza, până ce americanii își aduc apărarea antiaeriană în Orientul Mijlociu, ca să îşi protejeze trupele din regiune, scrie Wall Street Journal. Însă Joe Biden a negat că i-ar fi cerut asta lui Benjamin Netanyahu. Într-un discurs susținut miercuri seară, prim-ministrul israelian a promis că armata va interveni “la sol” în Fâșia Gaza, în ciuda “întârzierilor”, dar nu va spune când și cum se va desfășura operațiunea.

De cealaltă parte, a avut loc o întâlnire între liderii Hezbollah, Hamas și ai Jihadului Islamic, pentru a discuta cum își pot uni forțele pentru a obține o victorie reală a „Axei Rezistenţei”. În timpul ăsta, liderii mondiali caută soluții să întrerupă luptele pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare. În Gaza există atât de multe cadavre încât palestinienii îngroapă morţii neidentificaţi în gropi comune, cu numere în loc de nume. Unele familii au început să folosească brăţări, în speranţa că îi vor putea identifica pe cei dragi, dacă vor fi ucişi.

Am mai aflat că mai mult de jumătate din cei aproximativ 220 de ostatici deținuți de Hamas au pașapoarte străine din 25 de țări diferite. Iar autorităţile din Gaza au anunțat peste 6.500 de morţi în urma atacurilor Israelului, dar preşedintele Joe Biden a zis că nu crede în acest bilanţ.

 

* În Ucraina, ziua 609 de război a venit cu un anunţ de la Moscova, care a susținut că sistemele sale de apărare au doborât pentru prima oară două rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS. Au fost şi noi atacuri ale rușilor în Ucraina. S-au înregistrat victime și mai multe imobile au fost distruse după ce resturile unei drone au căzut în vestul Ucrainei. Două explozii puternice au avut loc şi la Sevastopol, în Crimeea ocupată, iar forțele ruse continuă operațiunile ofensive lângă Avdiivka și au făcut progrese la nord-est de oraș.

De cealaltă parte, forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în estul și sudul Ucrainei și au avansat la sud de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie. Iar rușii au început să folosească drone Italmas, care sunt mai ieftine, într-un atac recent asupra Kievului, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit unor surse, acestea sunt mai ușoare decât dronele iraniene Shahed și sunt mai greu de detectat și doborât.

Am mai aflat astăzi că un român în vârstă de 27 de ani, din Arad, a murit pe frontul din Ucraina. El era înrolat voluntar, în divizia luptătorilor străini care ajută trupele Kievului să respingă invazia rusească. Iar președintele Lukoil, a doua mare companie petrolieră din Rusia, a murit subit, la vârsta de 66 de ani, la fel ca predecesorul său care criticase războiul

 

* În Europa, premierul Viktor Orban a comparat apartenența țării sale la UE cu ocupația sovietică și a numit Bruxelles-ul “o parodie contemporană proastă” a Moscovei. În timp ce în Slovacia, Robert Fico , un politician pro-rus, a fost numit prim ministru. În discursul său, a vorbit despre „suveranitatea slovacilor”, fiind de așteptat ca acesta să aibă o poziție față de UE similară cu a lui Viktor Orban.

 

* La noi, Curtea de Apel Bucureşti a decis începerea judecării în Dosarul Revoluţiei, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus sunt acuzaţi de „săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii”. Decizia instanţei nu este definitivă și poate fi atacată în 3 zile de la comunicare.

 

* Premierul Marcel Ciolacu a anunțat creșterea salariilor minime în construcţii (4.582 de lei), agricultură şi industria alimentară (3.436 de lei) și a dat asigurări că astfel, în ciuda introducerii contribuției la sănătate, salariile din aceste domenii nu vor scădea.
                                                     

 

TIMPUL.INFO

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri