PNL salută apropiata liberalizare a pieței muncii din toate statele UE, pentru români și bulgari: “Este un DREPT, nu un favor!”(841)


Într-un comunicat transmis astăzi presei, Partidul Naţional Liberal îşi reiterează poziţia, exprimată constant, în legătură cu liberalizarea, din prima zi a anului viitor, a pieţei muncii, în toate statele Uniunii Europene, pentru cetăţenii penultimelor state intrate în UE (la 1 ianuarie 2007): România şi Bulgaria: este un DREPT, nu un favor! Iată care este conţinutul acestui comunicat:

 “Partidul Național Liberal este de părere că liberalizarea pieței muncii, din toate statele UE, pentru cetăţenii români și bulgari, de la 1 ianuarie 2014, este un DREPT și nu un favor, după cum a lăsat vechea guvernare să se înțeleagă. De la 1 ianuarie, nu vom mai vorbi despre un val de imigranți români, în statele Uniunii Europene.
Astfel, începutul anului 2014 reprezintă momentul în care vor fi ridicate restricțiile de pe piața muncii, pentru cetățenii români și bulgari, în toate statele Uniunii Europene. Acest lucru este un drept, dat de statutul nostru de țară membră a comunității europene.

Liberalii cred că modul în care unele state tratează acest subiect poate duce la o creștere a atitudinii ostile, la adresa cetățenilor români, dar și a euroscepticismului, care, (şi) în România, a căpătat o anvergură tot mai mare în ultimul timp. De aceea, interesele politice și electorale nu trebuie să afecteze drepturile unor cetățeni ai Europei.

Totodată, criticile aduse de unele state europene românilor nu iau în calcul și factorii economici. Conform statisticilor, imigranții au un aport important la creșterea economiei, iar cetățenii români contribuie semnificativ la PIB-ul țărilor în care se află. De asemenea, imigranții ocupă locurile de muncă vacante din agricultură și servicii, domenii respinse de o parte a cetățenilor din statele europene, care trăiesc din ajutoare sociale.

România este de acord cu poziția Germaniei şi a altor state europene, care luptă împotriva celor care profită de sistemul de protecţie socială. Dar trebuie să ținem seama că acest lucru nu trebuie să îngrădească dreptul românilor, care vor să muncească legal, de a merge în Marea Britanie, Franţa, Germania, pentru o viaţă mai bună, o slujbă mai bine plătită, achitând taxe şi fiind parte activă a societăţii.”
  
jooble.org